SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kedvencünk a rántott hús: így lehet még finomabb!

Családinet [cikkei] - 2022-03-29
 [X]

Egy klasszikus, ami sosem megy ki a divatból. A nagymamáé a legfinomabb, mert ő is a nagymamájától tanulta. Az étel, amiről mindenkinek a vasárnapi családi ebéd jut eszébe, és amivel a legválogatósabb gyerkőcöket is le lehet nyűgözni. A rántott húst szerettük, szeretjük és szeretni fogjuk mindig. Már csak az a kérdés, hogy hogy készíthetjük el úgy, hogy tényleg tökéletes legyen!

Minden az alapoknál kezdődik: a hús

Ahány ház, annyi szokás: ki sertésből, ki borjúból, ki pedig csirkéből szereti elkészíteni, de bármelyik is legyen a nagy kedvenc, van néhány aranyszabály, amelyek betartásával tovább tökéletesíthetjük a családi receptet. Az első rögtön a hús kiválasztásában rejlik. Mivel az olajban sütés és a panírozás önmagában egy viszonylag zsiradékos, nehéz ételt eredményez, érdemes a szárazabb húsok közül válogatni.

Ha sertés, akkor jellemzően karajból, a csirke pedig zsenge mellből készül. A borjúnál fontos, hogy gyenge húst válasszunk, példul szuper alapanyag a borjú bécsihez a dió, a frikandó vagy a felsál. A gondosan kiválasztott húst gondosan kell előkészíteni: minden esetben fél centi vékonyságúra kell klopfolni, majd a panírozás előtt ízesíteni sóval és borssal.

 

Alkalomhoz illő öltözet: a bunda

A klasszikus rántott hús jellegét az aranybarna, ropogós kabát, a bunda határozza meg. A lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatást, azaz a panírozást mindenki ismeri, azonban van néhány titok, amivel még istenibb eredmény érhető el.

Az első komponens, a finomliszt helyettesíthető bármilyen más liszttel, így izgalmas játékteret adhatunk az ízeknek. A kukoricaliszt különösen jól működik, mert nagyon ropogósra sül. A tojásba kevert egy-két csipet só, sőt akár az adott húshoz illő fűszer vagy ételízesítő is csodákra képes, a zsemlemorzsához pedig keverhetünk magvakat, pl. szezám és len magot is!

 

A tudomány itt kezdődik: sütőolaj fritőz és sütési hőfok

A hús kiválasztása és a panírozás tökéletes alapot adnak a tökéletes rántott húshoz. Azonban az igazi tudomány a sütőolaj és a sütés háza táján kezdődik. Az egyik legfontosabb itt is a minőségi alapanyag kiválasztása: számos kiváló minőségű bio sütőolaj is létezik, melyeket nyugodt lelkiismerettel használhatunk. A használt sütőolaj akár többször is felhasználható, így elkerülhetjük a pazarlást. Ebben az esetben nagyon fontos a használt sütőolaj szűrése, hogy a korábbi sütésből maradt pörzsanyagok ne szennyezzék az ételt.

A sütés természetesen fritőzben a legsikeresebb, azonban nem mindenkinek van otthon ilyen konyhai gépe. Egyszerű lábosban is kiváló eredményt érhetünk el, ha kellően bő és megfelelő hőmérsékletű olajjal dolgozunk. Az ideális 170 fokot a már egyre több helyen kapható konyhai hőmérővel ellenőrizhetjük.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Ha egyszer demenciám lesz - egy megrendítő kívánságlista, amit minden családnak látnia kell

Egy Facebookon terjedő lista őszintén, szívszorítóan és mégis reménykeltően fogalmazza meg, mit kérne egy demenciával élő ember a szeretteitől. Olyan sorok ezek, amelyek segítenek jobban megérteni, hogyan maradhat meg a méltóság, a szeretet és a kapcsolat akkor is, ha az emlékek lassan elhalványulnak. Oszd meg, hogy minél több családhoz eljusson.

Egy sima megfázásnak hitték – kórház lett a vége a babánál: itt az RSV

Az RSV gyorsan és könnyen terjed, eleinte enyhének tűnő tünetekkel jelentkezik, ám néhány nap alatt súlyos légzési nehézségekhez, tüdőgyulladáshoz vagy akár bronchiolitishez is vezethet - és gyakran pont akkor súlyosbodik, amikor a szülő már megnyugodna, hogy "csak egy kis nátha volt"

Egy ötéves kislány dobta ki újszülött testvérét az ablakon - a baba életét vesztette

Megrázó tragédia történt Oroszországban – egy háromhetes kisbaba kizuhant egy negyedik emeleti ablakból, miközben otthon volt az ötéves nővérével. A hatóságok vizsgálják, hogy szülői felelőtlenség, baleset vagy féltékenység vezetett a végzetes eseményhez.

Szülinapja után maradt árva a négyéves kislány: szüleire a fürdőkádban találtak rá

Brazíliában, São José városában egy négyéves kislány árván maradt: szülei közvetlenül születésnapja után hunytak el a fürdőkádban.

Ma 83 éves Halász Judit színésznő és énekesnő, generációk nagy kedvence

83 éve ezen a napon, 1942. október 7-én született Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, érdemes művész, valamint a Halhatatlanok Társulatának tagja, aki örökre beírta nevét a magyar kultúra történetébe.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja