SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Spanyol konyha

Kókai Kata [cikkei] - 2005-02-20
Könnyedén csempészhetünk egy kis melegséget konyhánkba, ha spanyolos ételeket készítünk. A spanyol konyha remekei nem csak mutatósak, de rengeteg vitamint is tartalmaznak.

 

Nemcsak finom, de nagyon egészséges ételeket mondhat magáénak a spanyol konyha. Nem beszélhetünk egységes főzési szokásokról, hiszen az ország kiterjedtségének, eltérő földrajzi területeinek köszönhetően az egyes régióknak más-más étkezési szokásai vannak. Néhány alapanyag azonban minden tájegységen megtalálható; az ételek elkészítéséhez zsiradékként szinte kizárólag disznózsírt és/vagy olíva olajt használnak. Gyakran feltűnik a receptekben a mandula és a fokhagyma is.

 

Gazpacho

 

Hozzávalók:

 

  • 4 cső zöldpaprika,
  • 1 közepes uborka,
  • 6-7 szem paradicsom,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet,
  • 12 dkg szétmorzsolt száraz kenyér,
  • 1 evőkanál nagyon finomra vágott zellerlevél és petrezselyem,
  • egy csipet majoránna, só, bors.

A paradicsomot és az uborkát hámozzuk meg, s vágjuk kockákra. A paprikákat magozzuk ki, és vágjuk négyfelé, majd vágjuk apró darabokra a hagymát, fokhagymát. A zöldségeket keverjük össze turmixgépben, majd adjuk hozzá az olajt, ecetet, s ízesítsük meg a fűszerekkel. Öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy még sűrű maradjon, majd keverjük hozzá az elmorzsolt kenyeret. Hűtsük le legalább két-három órára.

 

Spanyol bableves

 

Hozzávalók:

 

·        450 gr spanyol fehérbab,

·        450 gr konzerv paradicsom,

·        1 közepes hagyma, kockára vágva,

·        3 db corizo (spanyol virsli), apróra vágva,

·        115 gr Serrano sonka, apróra vágva,

·        50 ml olívaolaj,

·        2 fokhagymagerezd, apróra vágva,

·        1 evőkanál édes spanyol (persze lehet magyar) paprika,

·        só, ízlése szerint

 

A babot egy éjszakára beáztatjuk. A hagyma felét, a konzervparadicsomot és a babot három liter vízzel felöntjük, nagy lángon felforraljuk, majd fél órán át pároljuk. Hozzáadjuk a virslit és a sonkát, majd kb. 1 órán át folytatjuk a párolást. Amikor a bab megpuhult, félrehúzzuk az edényt a lángról. Egy nyeles serpenyőben megsütjük a maradék hagymát az olívaolajon az apróra vágott fokhagymával. Ha a hagyma megpuhult, félrehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk az édesnemes spanyol (magyar) paprikát és 225 ml vizet, amit a bab levéből veszünk el. Ezt a keveréket hozzáadjuk a babhoz, s ismét lassú lángon felforraljuk, s további 5-10 percig pároljuk, sózzuk ízlés szerint, majd melegen tálaljuk.

 

Valenciai paella

 

Hozzávalók:

 

  • 1 kg-os csirke,
  • 35 dkg rizs, 15 dkg zöldborsó,
  • 3 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma,
  • 3 fej vöröshagyma, 2 színes zöldpaprika,
  • 7 dl tyúkhúsleves, 3 érettebb paradicsom,
  • 15 dkg sonka, 15 dkg sovány sertéshús,
  • 20 dkg főtt apró rák, egy tucat főtt kagyló,
  • egy tucat főtt királyrák, 2 kávéskanál pirospaprika,
  • 1 mokkáskanál porított sáfrány, kakukkfű, só, fekete bors,
  • 1 teáskanál oregano, 1 evőkanál aprított petrezselyemlevél.

Egy nagy, lapos serpenyőben, meleg olajban megpirítjuk a feldarabolt csirkét, sertéshúst és a sonkát. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, vöröshagymát, felszeletelt paprikát, hámozott, feldarabolt paradicsomot. Amikor a hagyma megfonnyadt, adjuk hozzá a levest és egy pohárnyi vizet, a sót, borsot, rizst, pirospaprikát, oreganot, kakukkfüvet. Fedjük le, és közepes tűzön főzzük 35 percig, amíg a húsok megpuhulnak. Ezután adjuk hozzá a sáfrányt (ettől lesz szép sárga színe), zöldborsót, a rákokat. Fedjük le és főzzük még 15 percig.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Ha egyszer demenciám lesz - egy megrendítő kívánságlista, amit minden családnak látnia kell

Egy Facebookon terjedő lista őszintén, szívszorítóan és mégis reménykeltően fogalmazza meg, mit kérne egy demenciával élő ember a szeretteitől. Olyan sorok ezek, amelyek segítenek jobban megérteni, hogyan maradhat meg a méltóság, a szeretet és a kapcsolat akkor is, ha az emlékek lassan elhalványulnak. Oszd meg, hogy minél több családhoz eljusson.

Egy ötéves kislány dobta ki újszülött testvérét az ablakon - a baba életét vesztette

Megrázó tragédia történt Oroszországban – egy háromhetes kisbaba kizuhant egy negyedik emeleti ablakból, miközben otthon volt az ötéves nővérével. A hatóságok vizsgálják, hogy szülői felelőtlenség, baleset vagy féltékenység vezetett a végzetes eseményhez.

Egy sima megfázásnak hitték – kórház lett a vége a babánál: itt az RSV

Az RSV gyorsan és könnyen terjed, eleinte enyhének tűnő tünetekkel jelentkezik, ám néhány nap alatt súlyos légzési nehézségekhez, tüdőgyulladáshoz vagy akár bronchiolitishez is vezethet - és gyakran pont akkor súlyosbodik, amikor a szülő már megnyugodna, hogy "csak egy kis nátha volt"

Szülinapja után maradt árva a négyéves kislány: szüleire a fürdőkádban találtak rá

Brazíliában, São José városában egy négyéves kislány árván maradt: szülei közvetlenül születésnapja után hunytak el a fürdőkádban.

Ma 83 éves Halász Judit színésznő és énekesnő, generációk nagy kedvence

83 éve ezen a napon, 1942. október 7-én született Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, érdemes művész, valamint a Halhatatlanok Társulatának tagja, aki örökre beírta nevét a magyar kultúra történetébe.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja