A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyermeknevelés tízparancsolata

- 2004-02-14
Ez a tíz pontba szedett gondolatsor eredetileg autista gyermeket nevelő szülőknek íródott. De én úgy gondolom, mindannyiunk számára hasznos tanácsokat fogalmaz meg. Köszönet érte az ismeretlen szülőnek, aki megalkotta, és Feuerstein Sárának, aki lefordította és közkinccsé tette.
A gyermeknevelés tízparancsolata

1. Koncentrálj mindig a jelenre, tekintsd úgy, hogy minden új nap egy tiszta lap. Ha utánagondolunk, nem vagyunk sem mi, sem mások igazán urai se a jövőnek, se a jelennek. Bár sokan azt hiszik, hogy azok...

2. Soha ne becsüld le a gyereked képességeit. Engedd meg neki, bátorítsd őt, várd el tőle, hogy legmagasabb képességeinek megfelelően fejlődjön.

3. Vedd őt körül pozitívan gondolkodó emberekkel (családtagokkal, szakemberekkel), akik megosztják veled a tapasztalataikat, tanácsaikat, támogatásukat.

4. Találd meg és használd ki a legmegfelelőbb nevelési és tanulási környezeteket minél korábban.

5. Ne feledkezz meg a párod és a többi gyerekeid érzelmi szükségleteiről sem. Emlékeztesd őket gyakran arra, hogy azért, mert több időt töltesz ezzel a gyerekkel, az nem jelenti azt, hogy őt jobban szereted, mint a többieket.

6. Kövesd saját lelkiismereted, igazán csak a gyerekednek tartozol felelősséggel a vele kapcsolatos határozatokban. Nem fontos mindig indokolnod cselekedeteidet a barátoknak, a világnak.

7. Légy őszinte érzelmeiddel kapcsolatban. Elvégre nem lehetsz szuper szülő a nap minden órájában. Engedd meg magadnak, hogy érezz néha kis adagokban haragot, féltékenységet, szánalmat, csalódottságot is, igenis, néha levertséget, depressziót. Nem tesz jót az egészségednek ha letagadod azokat.

8. Légy jóindulatú magaddal szemben. Ne koncentrálj mindig csak a tennivalókra. Tekints vissza néha az elért eredményekre is és gratulálj magadnak.

9. Engedd meg magadnak az élet élvezetét. Elvégre tapasztalataid képessé tettek arra, hogy az átlagembernél jobban tudd értékelni az élet apró csodáit.

10. Soha ne veszítsd el a humorérzékedet. A nevetés a legjobb gyógyszer a stressz ellen.

Fotó: PublicDomainPictures/pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja