SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekek kényes kérdései - hogyan válaszoljunk?

Kókai Kata [cikkei] - 2006-11-27
Egy gyermek soha nem törődik azzal mit illik és mit nem. Olykor akár kényelmetlen helyzetbe is hozhat minket. De vajon a gyerek a hibás, vagy mi, szülők?
Gyerekek kényes kérdései - hogyan válaszoljunk?

Bizonyos tekintetben a nyitott, és őszinte gyermekekhez képest mi felnőttek prűdek vagyunk. Zavarba jövünk, ha a gyermek őszintén kimondja amire gondol, vagy kényes kérdésekkel fordul hozzánk. Ez a felnőttekre jellemző "tabu téma"-viselkedés pedig hatással lehet a gyermek és szülei közötti kapcsolatra is.

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy egy gyermek kényes kérdésre várt választ, s nem tudta hogyan reagáljon. Leginkább óvodás korban jellemző ez a viselkedés, hiszen ekkor kezd igazán megjelenni a fiúk és a lányok közötti különbség. A gyermekek pedig természetesen kíváncsiak, hogy az apu és anyu közötti fizikai különbségek mit is jelentenek.

Amit nem szabad tenni

- Soha ne szóljunk rá azért a gyermekre, mert nem ért valamit, és esetleg kényelmetlen helyzetbe hoz.
- Soha ne tagadjuk meg a választ, mert a későbbiekben sem fog hozzánk fordulni gyermekünk.
- Ne kezeljük kényelmetlen témaként a nők-férfiak közötti intimitást, vagy fizikai különbséget.

Hogyan válaszoljunk a kényelmetlen kérdésekre?

Minél hamarabb elkezdjük a beszélgetést, annál jobb. Nem kell szükségtelen információkkal terhelni gyermekünket, de ha beszélgetést kezdeményez, nyugodtan magyarázzuk el neki a test felépítését, természetesen a korának megfelelően. Nem kell elhitetni a gyermekkel, hogy a gólya hozza a babát, hiszen előbb-utóbb úgyis meglát egy kismamát, s megkérdezi miért nagy a pocakja. Ehelyett próbáljunk vele őszintén kommunikálni.

Próbáljuk minél inkább leegyszerűsítve elmagyarázni a dolgokat, hiszen óvodás korban még semmi értelme lenne, hogy anatómia órát tartsunk gyermekünknek.

Tipikus kérdések, kitérő válaszok

"A fiúknak miért olyan, és nekem miért nem?"
"Anya te miért hordasz melltartót ha napozol?"
Minden gyermeknek vannak hasonló kérdései. És persze a szülő kényelmetlennek érzi a helyzetet, fogalma sincsen mit válaszoljon. Első lépésben el kell magyaráznunk gyermekünknek, hogy vannak olyan dolgok, amiket gyermekkorban még szabad, később azonban már nem szokás, hiszen másokhoz is alkalmazkodni kell. Ebbe a témakörbe tartozik a fürdőruha viselete is. Magyarázzuk meg egyszerűen a dolgokat: vannak olyan testrészek, amiket idegeneknek nem mutatunk meg, ezért ruhákkal takarjuk el, és ezekről a testrészekről nem is igazán beszélünk. Ha a gyermek ezt megérti, biztosan nem hoz senkit kényelmetlen helyzetbe.

Hogyan kezeljük a helyzetet?

A gyermek olykor furcsán viselkedhetnek. Vagy talán csak mi látjuk furcsának a viselkedésüket, hiszen felnőttként már tökéletesen alkalmazkodunk a társadalmi normákhoz. Nem kell kellemetlennek érezni a helyzetet, hiszen gyermekünk életében ez az időszak is fontos, és segít fejlődésben. Legyünk nyitottak és őszinték. Ha gyermekünk úgy érzi bármit megkérdezhet, és bármit megbeszélhet velünk, akkor ez egy jó alap lehet a szülő-gyermek közötti bizalom kiépítéséhez.

 

Fotó: www.foter..com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja