SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Színek, témák, motívumok - Ezek a jelek utalhatnak egy gyerekrajzon arra, hogy szorong a kicsi

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-05-21
Bár minden gyerek különböző módon fejezi ki magát, bizonyos jelek arra utalhatnak, hogy szorongást él át a kicsi. A rajzok elemzése során a színek, formák, témák és az ábrázolás módja mind-mind árulkodóak lehetnek.
Színek, témák, motívumok - Ezek a jelek utalhatnak egy gyerekrajzon arra, hogy szorong a kicsi

Szorongás jelei a gyerekrajzokon

Egy jel nem jel, ha egyszer másképp rajzol, attól még nem kell a legrosszabbra gondolni

A témában Balázs Boglárka grafológus- és rajzelemzési szakember segített nekünk eligazodni. Hangsúlyozza, hogy egy jel nem jel.

"Ha most éppen halványan rajzol és ez egyszer történik meg vele, az lehet egy kísérletezés is, hogy kipróbálja, hogyan fog a ceruza, vagy ha egyszer például apró ábrákat rajzol, még nem kell megijedni, ez még nem azt jelenti, hogy szorong a gyerek. Arra érdemes odafigyelni, ha megváltozik a rajzminőség."

Hozzáteszi, hogy figyelembe kell venni az adott életkort is, hiszen egy kamasznál ha csak tollal vagy feketével rajzol, az teljesen természetes dolog, ellenben ha egy óvodás nem használ színeket, csak folyton feketét, az utalhat szorongásra.

A szakember szerint az alábbi jelek lehetnek árulkodók: 
 

1. Színek

A színek a rajzokon sokat elárulhatnak a gyerek érzelmi állapotáról:

  • Sötét színek dominanciája: A fekete, szürke és sötét árnyalatok gyakori használata utalhat szomorúságra vagy szorongásra.
  • Kevés szín: Ha a gyerek nagyon kevés színt használ, az is jelezheti, hogy érzelmi problémákkal küzd.
  • Kontrasztos színek: Erősen kontrasztos, szokatlan színkombinációk is jelezhetik a belső feszültséget.
     

2. Alakok és formák

Az, hogy milyen alakokat, formákat rajzol a gyerek, szintén fontos lehet:

  • Szögletes, éles formák: Az éles, szögletes formák és vonalak használata jelezheti az agressziót vagy a belső feszültséget.
  • Kisebb méretű figurák: Ha nagyon apró figurákat rajzol, különösen, ha ezek saját magát ábrázolják, az alacsony önértékelésre és szorongásra utalhat.
  • Hiányzó testrészek: Ha a figurák hiányosak (pl. kezek, lábak vagy arc nélkül), az önképzavarokra és bizonytalanságra is utalhat.
     

3. Témák és tartalom

A rajzokon megjelenő témák és a történetek szintén sokat elárulhatnak:

  • Egyedül álló figurák: Ha a gyerek gyakran rajzol magányosan álló figurákat, az az elszigeteltség érzésére utalhat.
  • Szomorú vagy haragos arcok: Az arckifejezések nagyon árulkodóak: a szomorú vagy haragos arcok szorongást vagy haragot jelezhetnek.
  • Veszélyes helyzetek: Ha a rajzokban gyakran jelennek meg veszélyes vagy ijesztő helyzetek, az a gyerek félelmeire és szorongásaira utalhat.
     

4. Rajzolási mód és technika

A rajzok technikai aspektusai is fontosak lehetnek:

  • Erős nyomás: Ha a gyerek erősen nyomja a ceruzát, az feszültségre és agresszióra utalhat.
  • Gyenge vonalak: A nagyon gyenge, alig látható vonalak bizonytalanságot és szorongást jelezhetnek.
  • Rendezetlenség: A nagyon kaotikus, rendezetlen rajzok belső zűrzavarra és nyugtalanságra utalhatnak.
     

5. Ismétlődő motívumok

Ha egy gyerek gyakran ismétli ugyanazokat a motívumokat, az is szembetűnő lehet: 

  • Zárt ablakok: A gyakran megjelenő zárt ablakok és motívumok (pl. házak zárt ajtókkal és ablakokkal) a bezártság érzését jelezhetik.
  • Szimbólumok: Bizonyos negatív szimbólumok (pl. vihar, sötét felhők) gyakori megjelenése szintén a szorongás jele lehet.
     

6. Hiányzó elemek

Az is fontos lehet, hogy mi hiányzik a rajzból:

  • Családtagok hiánya: Ha a gyerek gyakran rajzol családi képeket, de bizonyos családtagokat mindig kihagy, az arra utalhat, hogy problémája van az illetővel.
  • Hiányzó részletek: Ha a rajzok nagyon leegyszerűsítettek és hiányoznak fontos részletek, az a világ felé mutatott érdeklődés hiányára és az elzárkózásra utalhat.

A rajzelemzési szakember hangsúlyozza, hogy a gyerekrajzok elemzése komplex folyamat, és nem szabad egyetlen rajz alapján messzemenő következtetéseket levonni.

A szülőknek és pedagógusoknak érdemes figyelniük a rajzokban megjelenő jeleket, és ha úgy érzik, hogy a gyerek szorong, ajánlott szakemberhez fordulni. A rajzok, mint az önkifejezés egyik formája, segíthetnek megérteni a gyerekek belső világát, és egyben támogatást is tudnak nyújtani számukra a nehéz időszakokban.
 

Balázs Boglárka

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
A szerkesztő ajánlja