SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Négy mérgező mondat, amit sose mondj a gyerekednek!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-01-26
Sajnos hajlamosak vagyunk néha olyan mondatokat kiejteni a szánkon, amikkel többet ártunk mint használunk.
Négy mérgező mondat, amit sose mondj a gyerekednek!

Sose mondd ezeket a mérgező mondatokat a gyerekednek!


Bár a szülők gyakran "jó szándéktól" vezérelve mondanak hasonló mondatokat a gyereküknek, nem árt végiggondolni, milyen következményekkel jár, ha így kommunikálunk vele...
 

1. Olyan ügyetlen vagy, nem igaz, hogy nem tudod megcsinálni!  

Ilyen és ehhez hasonló mondatokkal csak azt éred el, hogy lekicsinyled a gyereked képességeit, így később nem is lesz kedve semmibe belevágni, mert folyton attól fog félni, hogy ő nem elég ügyes, nem elég jó... Folyamatosan stresszelni fog, emiatt pedig elképzelhető, hogy azokat az egyszerű feladatokat sem lesz képes megcsinálni, amelyekre egyébként képes lenne.
 

2. Nézd meg, még a legrosszabb tanuló, Balázs is meg tudta írni ötösre, akkor te miért nem?

Ha folyamatosan másokhoz hasonlítjuk a gyerekünket, azzal mérgező hangulatot teremtünk. Senki máshoz nem kell hasonlítanunk, csakis önmagához, és inkább a pozitív dolgokat kell kiemelni, például így: tudom, hogy milyen sokat készültél erre a dolgozatra és megértem, hogy nagyon izgultál is előtte. Ez most így sikerült, semmi baj, legközelebb még jobban fog majd sikerülni, meglátod! Szeretnéd, hogy kikérdezzem? 
 

3. Ne pityeregj, mi vagy te, kislány? 

Gyakori, hogy a fiúkat arra nevelik a szülők, hogy legyenek minden helyzetben erősek, hogy ne mutassák ki az érzelmeiket, hanem fojtsák el azokat. Ez azonban komoly károkat okozhat, felnőttkorban például az elfojtott érzelmek agresszió formájában is előtörhetnek. 

Olvasd el ezt is: Férfiak, akik sohasem lehetnek gyengék - tragikus árat fogunk fizetni, ha továbbra sem hagyjuk nekik
 

4. Egyre kövérebb vagy! Én a te korodban minden nap edzésre jártam, nem a telefonomat nyomkodtam! 

Semmiképp ne tegyünk gyerekünk testére bántó megjegyzéseket, még akkor sem, ha ezzel az a célunk, hogy motiváljuk őt. Pont az ellenkező hatást fogjuk elérni azzal, ha így kommunikálunk vele - és ez idővel testképzavarhoz vagy valamilyen táplálkozási zavarhoz vezethet, ráadásul az önértékelése sem lesz egészséges. Próbáljunk meg inkább kedvesen és empátiával fordulni felé és megbeszélni, hogyan változtasson az étrendjén és miként mozogjon többet, ha túlsúllyal küzd. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja