Vegán életmód: megvonható a gyerekektől az állati fehérje?
Veganizmus, vegánság, vegán
Először is nézzük: mit jelent, ha valaki vegán? Sokan azt hiszik, hogy egész egyszerűen annyit tesz, hogy az illető nem fogyaszt állati eredetű élelmiszereket. Tény, hogy ez is szerves része, de nem szűkíthető le csupán erre az egész szemlélet. A vegánok ugyanis alapvetően minden lépésükkel arra törekszenek, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomuk, hogy minél kevésbé terheljék a Földet.
Ezért tehát nem esznek húst, tejterméket, tojást és hasonlókat, hiszen ezek előállítása sokkal nagyobb terhet ró a környezetre, mint a növénytermesztés. Emellett nem vásárolnak bőrből készült termékeket, olyan kozmetikumokat, amelyeket állatokon kísérleteztek vagy amelyekben állati eredetű elemek vannak. Igyekeznek kerülni a repülőn való utazást, autó helyett kerékpároznak. A sort persze még sokáig folytathatnánk, de térjünk rá inkább a táplálkozást illető vonatkozásokra!
Mit tesz a testtel a vegánság?
Sokan azért ágálnak a veganizmus ellen, mert úgy vélik, hogy így nem jut be elegendő vitamin, ásványi anyag és tápanyag a szervezetbe – különösen a fehérjék hiányát szokták hangsúlyozni. Ugyanakkor több, elismert dietetikusok által végzett kutatás is bizonyította: egy megfelelően összeállított, teljes növényi étrend igenis egészséges és minden szükséges anyaggal ellátja az emberi szervezetet.
Ahhoz persze, hogy összeállítsunk egy ilyen étrendet, fokozott körültekintésre lesz szükségünk – különösen figyelnünk kell például a B12- és a kalciumbevitelünkre. Ennek érdekében többet kell fogyasztanunk a teljes kiőrlésű gabonákból, érdemes több szóját fogyasztani, illetve hüvelyes zöldségeket, amelyek remek fehérjeforrásnak bizonyulnak. Emellett a növényi „tejeket” is érdemes felvenni a mindennapi étkezési rutinba, de a zöld leveleseket se hagyjuk ki a vasbevitel miatt.
Ha tehát ezekre – és persze még sok egyéb szabályra – odafigyelve készül el a vegán mintaétrend, azzal a testünk mindent megkap, amire szüksége van. A növényi étrendnek köszönhetően ráadásul csökkenhet a vérnyomás, a koleszterinszint, de a rákos megbetegedések és a szívbetegségek is kisebb eséllyel alakulnak ki. Sokan arról számolnak be, hogy rendszeres, laktató vegán táplálkozás mellett veszítenek a súlyukból, a cukorbetegek pedig jobban viselik a kondíciójukat vegánként. Mindez annak lehet köszönhető, hogy a sok zöldség és gyümölcs fogasztása mellett a vegánok szervezetében magasabb az antioxidáns-koncentráció.
Mi a helyzet a gyerekekkel?
Ha röviden szeretnénk válaszolni, akkor azt mondanánk, hogy a növésben lévő gyermekek számára is tökéletes a vegán életmód, amennyiben a fent említett módon, megfelelően van összeállítva. Hogy egy kicsit kifejtsük, hozzátesszük: ezt a tényt már olyan neves intézmények is alátámasztották, mint az Amerikai Élelmezési és Táplálkozástudományi Akadémia és az Ausztrál Dietetikusok Szövetsége. Sőt, rámutattak: nemcsak gyermekek és csecsemők számára felel meg ez az étrend, hanem a terhesség és a szoptatás során is gond nélkül követhető.
Azaz: a gyermekektől „megvonható” az állati eredetű fehérje, amennyiben azt valamilyen módon, kielégítően pótoljuk. Ez megtörténhet növényi eredetű fehérjében gazdag élelmiszerekkel, például zöldborsóval, fehérbabbal, lencsével, tökmaggal, spenóttal, brokkolival és gabonákkal. Emellett persze már számos fehérjekészítmény is kapható a boltokban – köztük növényi eredetű fehérjékkel!
Közösségi hozzászólások: