SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nárcisztikus a gyerekem? - Ismerd fel a jeleket!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-02-07
Egyik gyerek sem születik nárcisztikusnak: a szülők viselkedése nagyban befolyásolja a kicsik önértékelését. A túlzó dicséret, a túl sok kritika, sőt a túlféltés is előidézhet nárcizmusra emlékeztető személyiségjegyeket.
Nárcisztikus a gyerekem? - Ismerd fel a jeleket!

Milyen a nárcisztikus gyerek?

Fontos kiemelni, hogy 18 év alatt senkire sem mondják, hogy nárcisztikus, kizárólag fiatal felnőttkortól diagnosztizálják ezt a személyiségzavart. Vannak azonban olyan jelek, amelyek figyelmeztethetnek, hogy gyerekünk ebbe az irányba halad. Ezek pedig a következők:

  • hiányzik belőle az empátia,
  • folyamatos dicséretet vár el másoktól,
  • nem bírja a kritikát: gyakori, hogy a szülők burokban nevelik, és úgy tesznek, mintha a gyerekük sosem hibázna. Másokra is rászólnak, hogy ne kritizálják a kicsit, így ő azt hiszi, hogy mindent jól csinál, tökéletes.
  • mindig győzni akar, és ezért képes bármit megtenni,
  • mindenért másokat hibáztat,
  • nem tud együttműködni másokkal,
  • rendszeresen gúnyolódik, bánt, kritizál másokat,
  • tévedhetetlennek tartja magát,
  • felsőbbrendűnek érzi magát a többi gyerekhez képest.

Szakemberek szerint óvodáskorban teljesen természetes, ha a gyerek önközpontú, és még nem érti, hogy mások szükségletei éppolyan fontosak, mint a sajátjai. De kamaszkorban is előtérbe kerül az én, ebben az időszakban szintén természetes, ha a kamasz csak magával foglalkozik, hiszen ilyenkor fejtegeti azt, hogy ki is ő valójában és mit akar a világtól. Idővel azonban ennek az önközpontúságnak, ami a normális fejlődési folyamat része, csökkennie kell, hogy kialakulhasson egy egészséges önbecsülés.

Nárcisztikus szülő gyereke

Nagyon gyakran azért vesz fel ilyen személyiségjegyeket a kicsi, mert valamelyik szülőjén is azt látja, hogy felsőbbrendűnek érzi magát másoknál. Az első lépés tehát az önvizsgálat, ha aggasztó jeleket fedezünk fel gyermekünkön.
 

Gyakori szülői hibák

A nárcisztikus személyiségzavar nem örökölhető, ellenben a szülők viselkedése nagyban befolyásolja a gyerek önbecsülését.

Könnyen kialakulhatnak a nárcizmusra emlékeztető személyiségjegyek a gyerekeknél, ha:

  1. a szülő is nárcisztikus, azaz magát különlegesnek, tévedhetetlennek, felsőbbrendűnek gondolja. Ilyenkor a gyerek, mivel utánzás útján tanul, könnyen eltanulhatja ezt a gondolkodásmódot.
  2. túlzásba visszük a dicséretet. Sok szülő a dicséretet összekeveri a szeretettel, és mindig mindenért megdicséri a gyerekét. Természetes, ha a szülő úgy érzi, hogy az ő gyereke a legjobb, legszebb, legügyesebb. De ha ennek folyton hangot is ad, akkor a gyerek hajlamos lehet arra, hogy felsőbbrendűnek érezze magát a kortársaival szemben, vagyis megjelenhetnek a nárcisztikus személyiségjegyek. Dicséret helyett fontos, hogy megtanuljon hibázni. Így elfogadja majd, hogy vannak dolgok, amik nem sikerülnek, de ez az élet rendje.
  3. túlzásba visszük a kritikát. Ha egy gyereket sosem dicsérnek, ellenben folyton kritizálnak, és minden apró hibájára ezerszer felhívják a figyelmet, akkor az önbecsülés hiányaként védekezésképp megjelenhet a nárcizmus.
  4. a szülő elhanyagolja gyerekét. Ilyenkor is védekezésképp jelennek meg a nárcisztikus személyiségjegyek.
  5. a szülő bántalmazza a gyerekét.
  6. túlzó elvárásai vannak a szülőnek a gyerekével szemben. Ennek hatására túl alacsonyan vagy túl magasan kezdi el értékelni magát a gyerek.
  7. a szülő túlfélti vagy túlkorlátozza gyerekét. Az ez által kialakuló önbizalomhiányt a gyerek később nárcizmussal kompenzálhatja.
     

nárcisztikus gyerek

Kép: Depositphotos.com
 

Nárcisztikus gyerek "kezelése" - ezt tedd, ha észreveszed az első jeleket

Tanítsd empátiára!

Fontos, hogy megtanuljon együttérezni másokkal, elfogadni, hogy másoknak is vannak szükségleteik, és ezek eltérhetnek az ő igényeitől.

Biztosíts szeretetteljes légkört!

Tanítsd kedvességre, jószívűségre, neveld szeretetben, de figyelj, hogy ne dicsérd túl. Ha valamit jobban tud a kortársainál, attól még nem kell felsőbbrendűnek gondolnod őt és neki sem magát!

Segítsd, hogy egészséges önbecsülése alakulhasson ki!

Ne legyenek túlzó elvárásaid, ne kritizáld sokat és nem kell túlfélteni sem. Ezek ugyanis mind negatív irányba hatnak. A kitartását és az igyekezetét természetesen el kell ismerni.

Hívd fel a figyelmét rá, ha önzőn viselkedik!

Talán ez a legfontosabb. Meg kell értenie, hogy rosszul bánik másokkal, és hogy az miért nem jó. Figyeljétek mások viselkedéseit is, és ítélje meg ő is, hogy mi a helyes és helytelen, ezzel is tanul.

Olvasd el ezt is:

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja