SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sikeresebb felnőtt lesz a jószívű, mint a kitűnő gyerek - ezért nevelj kedves gyereket

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-02-04
Hányszor kérdezted meg a gyerekedtől, hogy hogy sikerült a dolgozat, vagy hogy nyert-e a csapata a meccsen? Ezerszer. Hiszen azt szeretnéd, hogy sikeres legyen. Na és azt, hogy kinek segített ma? Vagy hogy kivel volt udvarias?
Számos kutatás bizonyítja, hogy a jószívű gyerekekből sikeresebb felnőttek lesznek, mint azokból, akik kitűnők voltak például nyolcadikban.
Sikeresebb felnőtt lesz a jószívű, mint a kitűnő gyerek - ezért nevelj kedves gyereket

Kiből lesz sikeres felnőtt?

Nem az lesz sikeres, aki gyerekkorában úgy hajtott, mint egy felnőtt

Sikerorientált világban élünk. Olyannyira, hogy a szülők már egyre korábban elkezdenek aggódni azon, hogy mi lesz a gyerekből, figyelik a képességeit és kétségbe vannak esve, ha nem tudja két évesen kirakni a 9 darabos kirakót, vagy nem beszél folyékonyan másfél évesen.

Janky Béla szociológus szerint ez egyáltalán nem ritka jelenség manapság. Ahogy a helikopterszülőség sem. Ők azok, akik mindig a gyerekeik felett "lebegnek", mindentől óvják és féltik őket.

”Vannak olyan óvodák, ahol sorban állnak a szülők, hogy a gyerek bekerülhessen, hiszen már az óvoda meghatározhatja, hogy utána milyen iskolába kerül a gyerek. De gyakori jelenség az is, hogy a szülők jövőbeli iskolához költöznek, akár még a gyerek születése előtt.”

Pedig sikeres gyerek nem abból lesz, aki egész gyerekkorában felnőtteket meghazudtoló módon tepert, hajtott és teljesített. Hanem abból, aki teljes értékű kisgyerek lehetett - mondja Vekerdy Tamás pszichológus is az Érzelmi biztonság című könyvében. 

Egy Harvardon készült kutatásból kiderült, hogy bár a szülők szerint a jószívűség fontos érték, a gyerekek mégis azt gondolják, hogy a sikeresség és az egyéni előrejutás a legfontosabb. Ezt pedig az is alátámasztja, hogy a szüleik a vacsoraasztalnál a sikerekkel kapcsolatban teszik fel a legtöbb kérdést.

Mint például:

  • Hogy sikerült a dolgozat?
  • Milyen jegyet kaptál a versmondásra?
  • Nyert a csapat?
  • Hány gólt sikerült rúgnod?

A szülők később elkezdtek figyelni rá, hogy a jószívűséggel kapcsolatban kérdezzenek, például:

  • Kinek segítettél ma?
  • Kivel voltál ma udvarias?

A gyerekek először csak hallgattak, vagy azt válaszolták, hogy most nem jut eszükbe, de később tudatosan figyeltek rá, hogy segítsenek másokon, vagy legyen egy kedves megnyilvánulásuk, amit este elmondhatnak a szüleiknek.
 

Aki segítőkész, az sikeresebb felnőtt lesz

testvérek szeretetAdina Voicu képe a Pixabay-en


A gyerekek szeretnek segíteni. Gondoljunk csak a kis totyogókra, akik olyan szívesen állnak be a házimunkába és törölgetik a port, porszívóznak vagy virágot locsolnak. Figyeljünk arra, hogy ne öljük ki a gyerekekből ezt a segíteni akarást!

Hiszen a segítőkészség előbb-utóbb megtérül. 

Kutatások igazolják, hogy azok, akik az óvodában szívesebben segítettek az óvó néniknek, harminc évvel később többet kerestek. Nyolcadikban pedig nem azoknak a legjobb a tanulmányi eredménye, akik harmadikban kitűnők voltak, hanem akik a legsegítőkészebbek voltak az osztálytársaikkal és a tanáraikkal.

Ennek pedig az az oka, hogy:

  • a kedvesség, segítőkészség, jószívűség szerethetővé teszi a gyereket
  • aki így könnyebben alakít ki támogató kapcsolatot a környezetével.

Azok a gyerekek, akiket a sikeresség helyett jószívűségre neveltek, hamar megtanulják, hogy a kedvességet és a figyelmet vissza is kapják majd az életben.

”Végre esett egy kis hó, de a szánkónk a nagyszülőknél maradt. Mindegy, sétálunk egy kicsit a hóban. Mellettünk állt egy 5 éves gyerek az anyukájával és épp meghallottam, hogy arról beszélgetnek, hogy mennyire fázik a kisfiú keze, mert elhagyták a kesztyűjét. Odaléptem és adtam nekik egy kesztyűt, nekünk kettő volt. Látták, hogy nem hoztunk magunkkal szánkót és felajánlották, hogy hazamennek a másikért, nekik ugyanis kettő volt. A 3 éves kisfiam azóta is mondogatja, hogyha valakinek nincs valamije, akkor adni kell neki. Mert adni jó.”

Olvasd el ezt is: Vekerdy: Ötévesen nem angolul kell tanulni, hanem rohangálni az udvaron és gilisztát fogdosni

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja