A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sikeresebb felnőtt lesz a jószívű, mint a kitűnő gyerek - ezért nevelj kedves gyereket

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-02-04
Hányszor kérdezted meg a gyerekedtől, hogy hogy sikerült a dolgozat, vagy hogy nyert-e a csapata a meccsen? Ezerszer. Hiszen azt szeretnéd, hogy sikeres legyen. Na és azt, hogy kinek segített ma? Vagy hogy kivel volt udvarias? Na, ugye. Pedig számos kutatás bizonyítja, hogy a jószívű gyerekekből sikeresebb felnőttek lesznek, mint azokból, akik kitűnők voltak például nyolcadikban.
Sikeresebb felnőtt lesz a jószívű, mint a kitűnő gyerek - ezért nevelj kedves gyereket

Kiből lesz sikeres felnőtt?

Nem az lesz sikeres, aki gyerekkorában úgy hajtott, mint egy felnőtt

Sikerorientált világban élünk. Olyannyira, hogy a szülők már egyre korábban elkezdenek aggódni azon, hogy mi lesz a gyerekből, figyelik a képességeit és kétségbe vannak esve, ha nem tudja két évesen kirakni a 9 darabos kirakót, vagy nem beszél folyékonyan másfél évesen.

Janky Béla szociológus szerint ez egyáltalán nem ritka jelenség manapság. Ahogy a helikopterszülőség sem. Ők azok, akik mindig a gyerekeik felett "lebegnek", mindentől óvják és féltik őket.

”Vannak olyan óvodák, ahol sorban állnak a szülők, hogy a gyerek bekerülhessen, hiszen már az óvoda meghatározhatja, hogy utána milyen iskolába kerül a gyerek. De gyakori jelenség az is, hogy a szülők jövőbeli iskolához költöznek, akár még a gyerek születése előtt.”

Pedig sikeres gyerek nem abból lesz, aki egész gyerekkorában felnőtteket meghazudtoló módon tepert, hajtott és teljesített. Hanem abból, aki teljes értékű kisgyerek lehetett - mondja Vekerdy Tamás pszichológus is az Érzelmi biztonság című könyvében. 

Egy Harvardon készült kutatásból kiderült, hogy bár a szülők szerint a jószívűség fontos érték, a gyerekek mégis azt gondolják, hogy a sikeresség és az egyéni előrejutás a legfontosabb. Ezt pedig az is alátámasztja, hogy a szüleik a vacsoraasztalnál a sikerekkel kapcsolatban teszik fel a legtöbb kérdést.

Mint például:

  • Hogy sikerült a dolgozat?
  • Milyen jegyet kaptál a versmondásra?
  • Nyert a csapat?
  • Hány gólt sikerült rúgnod?

A szülők később elkezdtek figyelni rá, hogy a jószívűséggel kapcsolatban kérdezzenek, például:

  • Kinek segítettél ma?
  • Kivel voltál ma udvarias?

A gyerekek először csak hallgattak, vagy azt válaszolták, hogy most nem jut eszükbe, de később tudatosan figyeltek rá, hogy segítsenek másokon, vagy legyen egy kedves megnyilvánulásuk, amit este elmondhatnak a szüleiknek.
 

Aki segítőkész, az sikeresebb felnőtt lesz

testvérek szeretetAdina Voicu képe a Pixabay-en


A gyerekek szeretnek segíteni. Gondoljunk csak a kis totyogókra, akik olyan szívesen állnak be a házimunkába és törölgetik a port, porszívóznak vagy virágot locsolnak. Figyeljünk arra, hogy ne öljük ki a gyerekekből ezt a segíteni akarást!

Hiszen a segítőkészség előbb-utóbb megtérül. 

Kutatások igazolják, hogy azok, akik az óvodában szívesebben segítettek az óvó néniknek, harminc évvel később többet kerestek. Nyolcadikban pedig nem azoknak a legjobb a tanulmányi eredménye, akik harmadikban kitűnők voltak, hanem akik a legsegítőkészebbek voltak az osztálytársaikkal és a tanáraikkal.

Ennek pedig az az oka, hogy:

  • a kedvesség, segítőkészség, jószívűség szerethetővé teszi a gyereket
  • aki így könnyebben alakít ki támogató kapcsolatot a környezetével.

Azok a gyerekek, akiket a sikeresség helyett jószívűségre neveltek, hamar megtanulják, hogy a kedvességet és a figyelmet vissza is kapják majd az életben.

”Végre esett egy kis hó, de a szánkónk a nagyszülőknél maradt. Mindegy, sétálunk egy kicsit a hóban. Mellettünk állt egy 5 éves gyerek az anyukájával és épp meghallottam, hogy arról beszélgetnek, hogy mennyire fázik a kisfiú keze, mert elhagyták a kesztyűjét. Odaléptem és adtam nekik egy kesztyűt, nekünk kettő volt. Látták, hogy nem hoztunk magunkkal szánkót és felajánlották, hogy hazamennek a másikért, nekik ugyanis kettő volt. A 3 éves kisfiam azóta is mondogatja, hogyha valakinek nincs valamije, akkor adni kell neki. Mert adni jó.”

Olvasd el ezt is: Vekerdy: Ötévesen nem angolul kell tanulni, hanem rohangálni az udvaron és gilisztát fogdosni

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja