SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sikeresebb felnőttek lesznek a házimunkát végző gyerekek

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-09-27
Melyik kisgyerek ne fogna szívesen a kezébe egy kisseprűt vagy egy törlőkendőt, anyukáját utánozva? A házmunka bölcsis vagy óvodás korban még igazi szórakozás, de valójában ennél sokkal több. Ha nem kezdjük el időben, akkor ne csodálkozzunk, ha kamaszunkat arra se lehet majd megkérni, hogy kimenjen egy kiló kenyérért, vagy néha felporszívózzon a szobájában. Ha azt mondja, hogy ez nem az ő dolga, nincs igaza. Meg kell tanulnia, hogy a munkából mindenkinek ki kell vennie a részét, hogy vannak feladatok, amiket egyszerűen el kell végezni. A házimunkát végző gyerekek jobban teljesítenek az iskolában és jobb családi és baráti kapcsolataik lesznek, sikeresebbek és elégedettebbek lesznek az életben, mint azok, akik nem végeztek házimunkát.
Sikeresebb felnőttek lesznek a házimunkát végző gyerekek

A házimunka fontossága gyerekkorban


"Életünk szakmai sikere abból származik, hogy elvégeztük-e a házimunkát"

Állítja Julie Lythcott-Haims, a Stanford Egyetem dékánja. Szerinte két dolgon múlik, hogy valakinek boldog és sikeres legyen az élete: a szereteten és a munkakedven. A munkakedv megismerését pedig nem lehet elég korán kezdeni. Vekerdy Tamás pszichológus is gyakran hangoztatta, hogy a gyerek számára azok a legjobb játékok, amelyek a hétköznapi élet tárgyai, csak kicsiben. Anyának nagy konyhája van, a babának kicsi. Anyának nagy seprűje, lapátja, locsolókannája van, a babának meg kicsi. A totyogók nagyon szeretik utánozni a szüleiket, így örömmel törölgetnek velünk port vagy mossák fel velünk a padlót.

Ellenben, ahogy Harvard Gazette egy tanulmányában írja: ”Ha a gyerekek nem mosogatnak, az azt jelenti, hogy valaki más teszi meg helyettük. Így nem csak a munkától mentesülnek, hanem attól, hogy megtanulják, hogy vannak feladataik, amiket el kell végezni, ezáltal is segítve egymást.”

Vagyis ha éppen kímélni szeretnénk a gyerekünket, mert amúgy is leterhelt már önmagában attól, hogy kamaszodik, ráadásul sok leckéje van, és még külön tanárhoz vagy bármilyen különórára is jár, akkor azzal, hogy tehermentesítjük a házimunka elvégzése alól, azzal nem segítünk, inkább ártunk. Szakemberek azt javasolják, hogy inkább menjen kevesebb különórára a gyerek, de a házimunkából mindenképp vegye ki a részét, mert ez a felnőtt életére is nagy hatással lesz. Az egyensúlyra azért törekedni kell: semmiképp ne terheljük őket túl.
 

Ezért lesznek sikeresebb felnőttek, akik kiskorukban segítettek

mosógépnél fekszik a lánycottonbro fotója a Pexels oldaláról

Az lowai állami egyetem kutatói szerint azok a gyerekek, akik 3-4 éves koruktól végeztek házimunkát:

  • jobb iskolai eredményeket érnek el
  • jobb családi és baráti kapcsolataik lesznek, hiszen megtanulják, hogyan végezzék el egy közösségen belül az adott feladatokat
  • megtanulják a munka értékét és azt, hogy ha valamire szükségük van, azért meg kell dolgozni
  • bátrabbak, nagy motivációval rendelkeznek, hiszen már egész fiatalon felelősséget vállalnak
  • elégedettebbek lesznek az életükkel
  • nagyobb sikereket érhetnek el az életben
     

Így vezesd be a gyereket a házimunkába

mosogat
Gustavo Fring fotója a Pexels oldaláról

Kezdetben apró feladatokat adjunk a gyereknek, játékos formában.

  • Végezzük együtt a házimunkát, például csináljunk rendet közösen a gyerekszobában és közben énekeljünk. Ebéd előtt terítsük meg együtt az asztalt, ebéd után szedjük le.
  • Válogassuk szét a szennyest színek szerint!
  • Tanítsuk meg, hogy kell csipesszel rögzíteni a ruhákat a szárítókötélre!
  • Álljon egy kisszékre és nyugodtan segítsen a mosogatásban.

Ne törődjünk vele, ha az elején többet hátráltat, mint segít, és azzal sem, ha az egész ruhája vizes lesz. Cserébe ugyanis megtanulja, hogy milyen felelősséget vállalni valamiért, hogy a családi életben aktívan részt kell venni, és erősödik a segítőkészsége is.

Így pedig mire a kamaszkorba léptek, addigra a házimunka természetes lesz számára. Ellenben ha csak nagyobb korában kezded tőle elvárni, hogy besegítsen, akkor nem csoda, ha elhúzza majd a száját, és semmire sem lesz hajlandó. Sokkal egyszerűbb kicsi korától kezdve erre nevelni, mint utólag rászoktatni a házimunkára.

Olvasd el ezt is: Házimunka három évesen? Mégis mire jó?

Indexkép: cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja