SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Túlélési tanácsok egyedülálló szülőknek

Jámbor Ibolya [cikkei] - 2021-01-22
Szülőnek lenni csodálatos, de legyünk őszinték! Borzasztóan kemény. Főleg egyedül. Egy gyerekkel is, hát még kettővel, vagy többel. Aki egymaga cipeli az összes terhet és felelősséget annak igazán, velejéig értelmet nyer a "kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond" közmondás.
Túlélési tanácsok egyedülálló szülőknek

A KSH 2016-os kiscenzusi adatai szerint a gyermeket nevelő családok közel harmada egyszülős, ennek 86 %-a az anya-gyermek felállás. Úgy tartják, hogy ez a családszerkezet legstabilabb tengelye. Csodálkozol? Nálad jobban senki nem tudja, hogy ez nemcsak mentális állóképességet követel tőled, de amikor az egyik kezedben a babakocsit tolod, a másikban cipeled a kisbiciklit és még a füleden is szatyrok lógnak, azért az fizikailag is megerősít.

Érdekel néhány kipróbált jótanács, ami megkönnyítheti a hétköznapjaidat? Összegyűjtöttük a leghasznosabbakat neked.

Ha egyedül nevelsz egy gyermeket, különösen fontos, hogy megteremtsd számára azt a légkört, amiben biztonságban és szeretve érzi magát. Több tanulmány és sok esetben az élet is igazolja, hogy az egyedülálló szülők gyermekei tinédzser korra gyakrabban szenvednek depressziótól és alacsonyabb az önértékelésük is. Pontosan ezért soha nem elvesztegetett idő, amit szeretgetéssel, meghitt beszélgetéssel, vagy meseolvasással töltetek.

Arra azonban ügyelj, hogy ne akard túlkompenzálni, amiért bűnösnek érzed magad és úgy gondolod, hogy sok minden marad ki az életéből, amiért nélkülöznie kell a másik szülőt.

Könnyebben fogod kézben tartani a dolgokat, ha egyértelmű szabályokat állítasz fel és mindvégig következetes is maradsz.

Ha költségvetést készítesz, kontroll alatt tudod tartani, hogy mire, mennyi pénz megy el. Tudatosabban tehetsz félre valamennyit minden hónapban szükség esetére és ha tartod magad hozzá, megakadályozod magad a túlköltekezésben.

Próbálj automatizálni minden rendszeres fizetnivalót. Rengeteg időt fogsz így megspórolni, de a csekkekkel sem kell sorban állnod a postán ezentúl. Ha letöltöd az iCsekk alkalmazást a telefonodra és beolvasod a csekken lévő QR kódot, a bankkártyáddal pillanatok alatt ki is fizetheted.

Ha gyerkőc előtt nehezedre is esett, vagy kellemetlen volt, szülőként senki nem vitatja el tőled a jogot, hogy időnként nemet mondhass. Hidd el, hogy megengedheted magadnak a luxust, hogy ne próbálj mindenki kedvére tenni a saját időd rovására.

Ellenben, ha valaki önként ajánlja fel a segítségét neked, ne hezitálj és fogadd el! Egész biztos, hogy amikor a nagyszülők azt mondják, hogy szívesen unokáznának néhány órát, azt komolyan is gondolják, te pedig mindenkinek szívességet teszel azzal, ha azt az időt magadra, egy kis kikapcsolódásra és feltöltődésre fordítod.

Csak azért, mert a másik szülő nincs jelen a hétköznapokban, a gyerekeknek még nem kell férfi, vagy női példakép nélkül maradniuk. Ez lehet egy nagyszülő is akár, egy testvér, vagy egy közeli barát, akivel már jó eséllyel ki is alakult valamilyen kötelék. Segíts nekik, hogy ez a kapcsolat méginkább elmélyülhessen.

Vond be a gyerekeket is a tennivalókba, vagy legalább alakíts ki velük egy olyan rendszert, ami nem generál számodra plusz terheket. Már az egészen kicsiket is bíztathatod például, hogy pakoljanak el maguk után.

De talán mind közül a legfontosabb tanács, hogy vigyázz magadra, hiszen nem dőlhetsz ki, még nagyon sokáig! Hallod eleget, hogy étkezz egészségesen, mozogj és a lehetőségeidhez képest aludj minél többet, de próbálj meg arra is figyelni, hogy jusson néha egy kevés időd olyan dolgokra, amikben örömöd leled és ne szigeteld el magad a világtól! Igyekezz megőrízni a régi barátságokat és légy nyitott az újra.

És ha ma még senki nem mondta volna: Nagyon jól csinálod!

Fotó: Gustavo Fring-től a pexels.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja