SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A hideg is kiráz tőle: szellemet lát a gyerekem...

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-01-25
Általában 6 év alatti gyerekeknél fordul elő, hogy rendszeresen látnak valakit, akit a felnőttek nem. Egyes gyerekek teljes személyleírást adnak a halott nagymamáról, akit nem is ismertek, mások idegen bácsit vagy nénit látnak. De mit tehet ilyenkor a szülő? Ebben segít most Szalai Katalin klinikai szakpszichológus.
A hideg is kiráz tőle: szellemet lát a gyerekem...

Tényleg lát valakit?

Amikor még nem volt gyerekem, az egyik barátnőm rendszeresen mesélt arról, hogy a kisfia, aki akkor 3 éves volt, szellemet lát. Már akkor is nagyon ijesztőnek hangzott hallgatni, hogy a kisfiú arról beszél, hogy ott áll egy bácsi, aki folyamatosan néz minket. Ráadásul teljesen részletes személyleírást adott az illetőről, akit csak ő látott. Most pedig, hogy már én is anyuka vagyok, kifejezetten félek attól, hogy az én kisfiam mikor kezd el ilyenekről beszélni.

A Családinetnek nyilatkozott két anyuka, akik elmesélték, ők hogyan élték meg ezeket a furcsaságokat. Szalai Katalin klinikai szakpszichológust pedig arról kérdeztük, hogy mit tehet a szülő egy ilyen helyzetben.
 

Gabriella története

Gabriellának két gyereke van. Kislánya már nagyon korán elkezdett beszélni, 16 hónaposan már mondatokat mondott. Ebben az időben kezdett el arról is beszélni a szüleinek, hogy lát egy fehér bácsit.

"Vacsora vagy játék közben olyanokat mondott, hogy most ott áll a bácsi és néz minket, vagy hogy most nem jön ide, mert ott van kint.”

Egy év múlva pedig már egyáltalán nem emlegette azt a bizonyos bácsit. Kisfia most 2 éves, ő most kezdte el látni a bácsit.

"Volt, hogy azt mondta, hogy fél tőle és meg is kérdezte, hogy nem visz el a bácsi ugye?”

Ráadásul az édesanya azt mondja, hogy talán azért, mert a gyerekek annyit beszélnek róla, talán más miatt, de az utóbbi időben mintha ő is látna valamit. Néha elég ijesztő ez a szülők számára, de elköltözni semmiképp nem szeretnének emiatt.

"Nálunk nagyon sok az üvegfelület és sokszor, ahogy tükröződik, mintha néha én is látnék ezt-azt… De lehet, hogy csak a tükröződés, nem tudom. Mindenesetre nincs bennem negatív érzés, mert rengeteg házat megnéztünk, amikor kerestük az otthonunkat és ez volt az, amire mindketten azonnal igent mondtunk.”
 

Mária története

Máriának két éve halt meg az anyósa. Kisfia, Beni akkor mindössze két hónapos volt. Az édesanya szerint kisfia azóta is látja őt.

"Anyósom halála után nem sokkal a kisfiam elkezdett nevetni, miközben az üres falat nézte. Akkor még nem foglalkoztunk vele. Csak akkor döbbentünk rá, hogy lát valakit, amikor az üres széket vagy a kanapát nézte, és azt mondta, hogy mama. Egy ideje pedig azt is mondja, hogy "deje” és puszit ad a levegőbe. Félelmetes, de úgy tűnik, hogy látja. Engem meg ráz a hideg tőle…”
 

A szakember tanácsai

Szalai Katalin klinikai szakpszichológus sok hasonló esettel találkozott már. Azt mondja, hogy ez a jelenség általában 6 éves kor előtt szokott előfordulni. Kiemelte, hogy gyerekeknél ezt a szakemberek nem tekintik hallucinációnak. Tehát ez nem egy kóros lelkiállapot. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a szülő hogyan reagál a gyerek észleléseire.

1. Ne állítsuk azt, hogy nem létezik, amit lát!

Amit a gyerek lát vagy érzékel az az ő számára valóságos. A pszichológus szerint tehát teljesen érdektelen, hogy a felnőtt ezt látja, vagy sem.

"Semmiképp ne mondjuk azt, hogy amit Te látsz, az nincsen, rosszul látod.”
 

2. Ha fél, akkor nyugtassuk meg!

Fontos kérdés, hogy a gyerek fél-e attól, amit lát. Ha nem fél, akkor a szakember javaslata az, hogy egyszerűen csak hallgassuk meg a gyerek beszámolóját. Hagyjuk, hogy nyugodtan beszéljen részletesen arról, amit tapasztal. Semmiképp se nevessük ki, és ne legyünk vele elutasítók sem.

Ha azonban fél, akkor valahogy enyhíteni kell a szorongását. Szalai Katalin azt mondja, sok szülő ilyenkor gyertyát gyújt, és azt mondja a gyerekének, hogy ennek segítségével el tud menni az, akit lát.

"A gyerekek nagyon fogékonyak a varázslatokra. Ez pedig általában segíteni szokott. Akár több napon keresztül is lehet gyertyát gyújtani, hogy ettől megnyugodjon a gyerek. Ha ennek ellenlére továbbra is nyugtalan, akkor viszont szakemberhez kell fordulni.”
 

3. Mi is őrizzük meg a nyugalmunkat!

Ilyen helyzetben gyakran a szülők kezdenek el szorongani. Reakcióinkat látva azonban a gyerek is megijedhet.

"Bármennyire is ijesztőnek tűnik tehát a helyzet, mindenképp maradjunk nyugodtak.”- mondja Szalai Katalin klinikai szakpszichológus. 

Képek forrása: 

Pezibear és Henryk Niestrój képe a Pixabay-en, Dorran és Pixabay fotója a Pexels oldaláról

Olvasd el ezt a cikkünket is! 

Amikor a gyermek emlékszik az előző életeire...

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja