SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos határidő! 2021. január 15-ig lehet kérvényezni az iskolakezdés halasztását! Ezekre figyelj!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-01-12
Már csak pár nap van január 15-ig. Ez az a határidő, amíg a szülők kérvényezhetik, hogy gyermekük még egy évig az oviban maradhasson. Mire kell figyelni a szülőnek a kérvény benyújtásakor? Erre hoztunk hasznos tanácsokat.
Fontos határidő! 2021. január 15-ig lehet kérvényezni az iskolakezdés halasztását! Ezekre figyelj!

Ha a szülő szeretné, hogy a tanköteles kort, vagyis a hatodik életévét elérő gyermek további egy nevelési évig óvodai nevelésben maradjon, akkor ezt kérvényezni kell. A döntést az Oktatási Hivatal hozza meg. Ez a döntés kötelező érvényű.

Ha egy szülő/gyám kérvényezi, hogy a gyermek még egy évig óvodában maradhasson, akkor a kérelem, illetve a szükséges egyéb dokumentumok benyújtása mellett egy szakértői bizottság véleményére is szükség van. Ha az Oktatási Hivatal meghozza a döntést és engedélyezi a maradást, akkor ennek módosítására, vagyis visszavonására már nincs lehetőség.

A tankötelezettség megkezdésének halasztásával kapcsolatos kérelem űrlapját itt találod: https://ohtan.oh.gov.hu/

Az iskolakezdés elhalasztását mindig a szülőnek/gyámnak kell kérvényeznie, aki bármilyen ok miatt dönthet úgy, hogy szeretné, ha gyermeke még egy évig az óvodában maradna. Ezt az okot az említett kérvényben kell megfogalmazni. Az Oktatási Hivatal vizsgálata során a szülő által felvázolt okokat fogja megvizsgálni, és amennyiben megalapozottnak ítéli a kérelmet, úgy engedélyt ad a maradásra.

A szülőnek lehetősége van a kérelem mellé bármilyen más dokumentumot is csatolni, ha úgy érzi, hogy az alátámasztja a kérelemben megfogalmazottakat. Kérheti az óvoda segítségét is, hiszen az intézményben nyomon követik a gyermek fejlődését. Ez azonban nem kötelező, hiszen nem csak az óvodai teljesítménye, viselkedése adhat okot a halasztásra, hanem más körülmények is.

Amennyiben az Oktatási Hivatal úgy ítéli meg, hogy a döntéshez különleges szakértelemre van szükség, úgy igénybe veheti a területileg illetékes szakértői bizottság segítségét. Ez a bizottság komplex pedagógiai – gyógypedagógiai – pszichológiai, illetve szükség esetén orvosi vizsgálat alapján fogalmazza meg a javaslatát, ami alapján az Oktatási Hivatal dönteni fog.

A jogszabályok szerint, ha az illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága a szülő/gyám kérelme nélkül is megfogalmazhat olyan szakvéleményt, amely szerint javasolja az iskolakezdés elhalasztását. Ezt általában a sajátos nevelési igényű, valamint a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyermekek esetében szokták megtenni. Ha szülő 2021. január 15-e előtt rendelkezik ilyen szakvéleménnyel, akkor nem kell külön kérvényt benyújtania az Oktatási Hivatalhoz. A szakvéleményt azonban a gyermek óvodájában be kell mutatni, hogy az intézmény a köznevelési információs rendszerben rögzíteni tudja.

Fontos információk a kérelem benyújtásával kapcsolatban:

  • a kérelmet a szülő/gyám kizárólag az Oktatási Hivatalhoz nyújthatja be 2021. január 15ig
  • a kérelmet a szülő/gyám az Oktatási Hivatal honlapján található informatikai támogató rendszeren keresztül nyújthatja be (itt érhető el: https://ohtan.oh.gov.hu/ )
  • a kitöltött kérelmet postai úton is be lehet küldeni az Oktatási Hivatalnak, ebben az esetben az elektronikusan kitöltött űrlapot ki kell nyomtatni és a szülőnek/gyámnak alá kell írni, majd postai úton eljuttatni az Oktatási Hivatal címére (Oktatási Hivatal 1982 Budapest)
  • a kérelem során egy nyilatkozatot is kell tenni a kérelmet benyújtó szülőnek/gyámnak arra vonatkozóan, hogy ő gyakorolja egyedül a szülői jogokat, így ő jogosult kérvényezni a halasztást
  • közös szülői felügyelet esetén a nyilatkozatban szerepelnie kell, hogy a másik szülő beleegyezésével történik a halasztás kérvényezése

Kérelem kitöltéséhez szükséges adatok:

  • a szülő/gyám személyes adatai (név, születési adatok, elérhetőségek)
  • gyermek személyes adatai (név, születési adatok, oktatási azonosító, amelyet az óvoda tud megadni)
  • az óvoda adatai, ahova a gyermek jár (óvoda OM azonosítója, neve, címe – óvodában lehet megkérdezni)
  • indoklás, mely magába foglalja, hogy a szülő/gyám milyen indok alapján kéri az iskolakezdés halasztását
  • szülői felügyeleti jogra vonatkozó nyilatkozat (egyedül gyakorolja vagy közösen gyakorolják)

Nagyon fontos, hogy minden olyan dokumentum másolatát, ami alátámasztja a szülő/gyám kérését a halasztásra a kérelemhez kell csatolni. Legyen szó orvosi szakvéleményről, óvodai papírokról vagy a pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottságának szakvéleményéről, mindent le kell másolni és tovább küldeni az Oktatási Hivatal felé 2021. január 15-ig!

Kép forrása: Pixabay fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja