SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Adnál neki egy nap feltöltődést? Megteheted!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-01-25
Az iskolai időszakban egy gyermek általában 3 napot hiányozhat szülői igazolással. Rajtad múlik, hogy használod ki ezeket az alkalmakat.
Adnál neki egy nap feltöltődést? Megteheted!

A mostani helyzetet sok kisgyermek nehezen viseli. Megváltozott körülöttük minden, egyik percről a másikra maszkot kell hordaniuk, nem szaladgálhatnak kedvükre az iskolában, nem ölelhetik meg a nagyszüleiket, és valahogy mindenki feszült körülöttük. Ez a feszültség előbb-utóbb rajtuk is meglátszik. Gyakrabban lesznek hisztisek, türelmetlenek, esetleg romlik az iskolai teljesítményük. Látszólag nincs semmi oka, viszont, ha mélyen belenézel a kis lelkükbe, akkor rájössz, hogy valami mégis megváltozott. 

Ők is nehezen viselik a mostani helyzetet. Nem szólnak, nem panaszkodnak, mert nem is igazán tudják még megfogalmazni, hogy amit éreznek, az mi pontosan. Csak érzik, hogy valami nem jó. A viselkedésük pedig ezt tükrözi.
 

Adj neki egy napot, tartsd otthon!

Ha azt érzed a gyermekeden, hogy lelkileg kimerült, nehezen koncentrál, fáradt és sokszor nyűgös, akkor lehetőséged van otthon tartani egy napra. Szervezd úgy, hogy te is otthon tudj maradni vele. Legyen ez az idő egy kicsit más, töltsd fel az érzelmi tartályait szeretettel, megértéssel, elfogadással és melegséggel. Vértezd fel, hogy ha újra vissza kell térnie a közösségbe, akkor erősebb legyen a kihívásokkal szemben.
 

Milyen legyen ez a pihenőnap?

Ne úgy képzeld el ezt a napot, hogy egyedül hagyod a gyermeked. Ne az legyen a célja, hogy azt csináljon, amit akar, mert egy számítógép vagy tablet előtt töltött nap nem fog segíteni neki. Legyen ebben a napban is rendszer, de a programok tekintetében inkább olyat válassz, ami örömmel tölti el a gyermeket.

Reggel induljon a szokásos időben nap. Ha általában túl korán kell kelni iskolai napokon, akkor a későbbi felkelés megengedett. Reggelizzetek meg együtt, legyen valami olyan a reggeli, amit nagyon szeret.

Reggeli után jöhet egy kis kreatív foglalkozás. Ha van kedvetek, akkor írjatok valódi levelet a nagyszülőknek. Igazi levélpapírra, borítékkal, bélyeggel és adjátok fel postán. Az is jó móka, hogy ha közösen találtok ki történeteket. Te elkezded egy mondattal vagy gondolattal, ő pedig folytatja, majd újra te jössz, aztán megint ő. Így egy olyan történet kerekedik ki belőle, amit közösen találtatok ki. Ha kész a történet, akkor készítsetek hozzá illusztrációt, amit megmutattok apának, amikor este megérkezik.

A foglalkozás ne legyen túl hosszú. Iktassatok be szüneteket, ami alatt mozogjatok egy kicsit, egyetek gyümölcsöt vagy igyatok valami frissítőt.

A nap további részében kapjon helyet az olvasás. Először olvass te neki, majd kérd meg őt, hogy ő is olvassa el neked a kedvenc történetét. Ha van kistestvér, akkor ültessétek oda magatok mellé, ő is biztosan szívesen hallgatja a nagytesó történetét. Időzítsétek ebéd utánra a mesedélutánt, így a kistesó aludhat, ti pedig tarthattok egy kis csendes pihenőt összebújva.

Délután válasszatok egy társasjátékot vagy építőjátékot. Mindkettő nagyszerű közös program, jó alkalom a kikapcsolódásra, feltöltődésre.

Fontos, hogy a nap folyamán ne kerüljenek elő az elektronikus eszközök. Ne a tévé vagy a számítógép határozza meg a napot, hiszen pontosan az a lényeg, hogy összekapcsolódjatok, figyeljetek egymásra és a gyermek érezze, hogy ő van középpontban.

A pihenőnap ötletét egy ausztrál anyuka osztotta meg egy internetes portálon. Látta, hogy a gyermeke fáradt, ideges és sehogy sem tud koncentrálni. Mentálisan kimerült. Elhatározta, hogy engedélyez számára egy napot, amikor is megpróbálja feltölteni érzelmileg gyermekét, hogy könnyebben tudjon szembenézni a kihívásokkal.

Bár eleinte félve vállalta be, mert rossz érzései voltak azzal kapcsolatban, hogy úgy otthon fogja a gyermekét, hogy nem beteg, de végül nagyon jó ötletnek bizonyult. Másnap reggel úgy érezte, hogy a pihenő nap csodát tett a gyermekével. Kisimult, energikus és lelkes volt, boldogan pakolta be az iskolatáskáját és vidáman indult a suliba.

Nem csak a felnőtteknek tudnak kiégni. Kisiskolás korban is lehet egyszerre nagyon sok a feladat, nagyon sok az elvárás, és nem minden gyermek bírja el egyformán ezeket a terheket. Sajnos iskolai körülmények között kevés lehetőség van arra, hogy külön figyelmet fordítsanak a témára, ezért ha érzed, hogy gyermekednek szüksége van egy nap feltöltődésre, akkor élj vele.

Kép forrása: a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja