A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karácsony újszülöttel

Kissné Duró Ágota - 2020-12-12
A világjárvány nélkül is nehéz kérdés, hogy ha újszülött érkezik a családba, hogyan ünnepeljünk. Persze mindenki szeretne jönni, látogatni, megnézni az új családtagot, de abban sem vagyunk biztosak, hogy ezt szeretnénk. Nemhogy mondjuk egy nagy, családi összejövetelt. Pár tippel próbálunk segíteni azoknak az újdonsült anyukáknak, akik ebben a cipőben járnak.
Karácsony újszülöttel
  1. Idén ne te főzd a karácsonyi menüt! A gyermek ellátása épp elég feladat most számodra, úgyhogy eszedbe se jusson, hogy te főzöl a családra. Megbeszélhetitek, hogy mindenki hoz valami ennivalót, amit közösen el tudtok fogyasztani, vagy akár rendelhettek is. (Jelen járványügyi helyzetben még több a lehetőség erre, mint eddig.) Vagy akár idén kimaradhatnak a nagy, közös evések, és helyettük „csak” együtt tölthetitek az időt. Végső soron ez a legfontosabb a karácsonyban – hogy a szeretteinkkel legyünk.
  2. A baba és te vagytok most a legfontosabbak. Ezért ha bármelyikőtök elfárad, akkor nyugodtan jelezheted a vendégeknek, hogy vége a „bulinak”. Az első pár hónap nagyon megterhelő az anyának is, ezért ne érezd magad rosszul miatta. Ha pedig a babád lesz éhes, szomjas, vagy pelenkát kell cserélned, nem kell az időt húznod. Minden felnőtt megértheti, hogy egy újszülött igényeinek minél előbb eleget kell tenni.
  3. Kézről kézre? Inkább ne! A baba idegrendszerének már az is sok inger, ha több embert lát maga körül, több illatot érez, és több hangot hall, mint általában. Ez éppen elég egy napra. De ha még kézről kézre is jár, könnyen meglehet, hogy hamar elfárad és a karácsonyi összejövetel végtelen sírásba torkollik. Ezért inkább légy vele valami központi helyen, ha akkora, tedd le a szőnyegre az ismerős játékai közé, vagy akár vedd fel egy hordozó kendőbe, de ne adogassátok egymásnak, ha nem muszáj.

+1          A szoptatás, vagy a pelenkacsere arra is alkalmat ad, hogy a nagy felhajtásból kicsit kiszakadj a kisbabáddal. Ha úgy érzed, hogy csak egyet szusszannál, nyugodtan vonulj el egy pár percre. Senkinek nem fog feltűnni, hogy csak kicsit pihentetek.

Ugyanis akármit is teszel, egy kis családi összejövetel is több ingert tartogat a gyermeknek, mint egy átlagos hétköznap. Így a vendégekkel ellentétben a te műszakod valószínűleg csak a „banzáj” után kezdődik igazán. A sok ingert fel kell dolgoznia a picinek, ezért valószínű, hogy nehezebben fog este elaludni, és éjjel is többször ébred majd, mint általában.

Fotó: J Carter-től a pexels.com-on

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja