SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bevált módszerek válogatós gyerekek szüleinek

Wurmbrandt Szarka Zsófia [cikkei] - 2020-12-03
Az ’Utálom, nem kérem, nem szeretem! Anya, ezt nem eszem meg!’ - mondatokra van megoldás! Nem varázslat, hanem otthon is bátran alkalmazható módszerek. Az óvónénit, a konyhásnénit és a dietetikust is megkérdeztem, mi történik az étkezdékben.

Több mint tíz éve vezetek főzőiskolákat egészen kicsiknek és nagyobb gyerekeknek is. Egy-egy hét, minden délelőttjén, 10-12 gyerekkel egyszerre, több fogást készítünk el a világ minden tájáról származó alapanyagokkal. Ez az igazán hálás oktatás, mert azonnal látható az eredmény. Az elején a célom csak annyi volt, hogy az alapanyagokat megismerjék és megszeressék a gyerekek. Sok anyukával, apukával találkoztam közben, akik már az elején közölték, hogy lehetetlen küldetés elé nézek. Az ő fia szájához még nem ért zöld színű étel, és a lányuk hozzá sem ér egyik halfajtához sem. Ettől csak még izgalmasabb lett a kurzus, hogy tudtam, mindig új és új válogatós gyerekek kerülnek be a csapatba, akikkel csodát lehet tenni egy hét alatt.

A heti főzőcske után hatalmas változások történtek. Zöldséget, gyümölcsöt, színes ételeket kóstoltak, nyers húst kaszaboltak, különlegességeket készítettek, vittek haza megmutatni, majd később kérték a szüleiket, hogy vásárolják meg nekik. A nagyobb gyerekeknél a délutáni programok között megjelent a közös főzés a haverokkal, barátnőkkel, és a nagymamáknak, anyukáknak segítségük lett a konyhában. Elindult egy folyamat, amihez kellett ugyan egy kis idő és segítség, no meg egy adag türelem, de megérte. Játék az étellel, jó értelemben.

A válogatós gyerekekre két módszerrel sikerült eddig hatnom:
1- Ha bevonjuk őket, és ők készítik az étel valamelyik fázisát.
2- Ha a saját közösségében népszerűsítjük az ételt.

Az első feladat tehát nem más, mint a gyereket minden olyan étel készítésénél bevonni a főzésbe, amit nem szeret. Példaként kezdjük a zöld szörnnyel, a spenóttal. Friss levelekként veszem meg, mikor közösen készítenénk el. Megkóstoltatom a leveleket. A gyerkőc mossa meg, mintákat rak ki a konyharuhára belőlük, hogy száradjanak. Ezután megkóstoltatom vele. Megkérdezem, vajon ő is érzi e, ahogy a sok vitamin eléri a nyelvét, mert ettől fog gyorsabban futni délután a barátaival. A felkockázott hagymát ő pirítja, kevergeti a fazékban. A spenót leveleket ráteheti a forró hagymára, amit nagyon kell figyelni, hiszen itt jön a varázslat, a levelek összesnek. Felöntjük tejszínnel, behabarjuk, itt is megkóstoltatjuk vele, hogy beállíthassa ő a sósságát. Mikor elkészült, spagetti tésztára tesszük, mint spenótos tésztát. Egy kis sajt a tetejére, és a spenót máris elkezdett átcsusszanni azon a bizonyos kritikus ponton – nincs másról szó, mint megváltoztatni a viszonyát, a sajátjává tenni az ételt.

Spenótos tészta
Fotó: Szarka Zsófi

Második feladat, hogy minél több barátot vagy barátnőt hívjunk át. A közösség ereje hatalmas, főleg, ha abban a korosztálybéliek tartózkodnak. Az sem baj, ha a véleményvezér egy felnőtt, aki az elején elmondja nekik, hogy a vagány srácok és fiúk esznek csak zöldségeket, mert tudják, attól lesznek csinosak és erősek. Ezután viszont hagyjuk őket magukra. Az elején csíkozzunk fel minél több színes zöldséget nekik: répát, uborkát, szárzellert, céklát, almát, majd ők készítsék el a mártogatósaikat. Tejfölös-petrezselymes, kecsapos – reszelt sajtos, mézes-mustáros. Kenyér vagy egyéb ne kerüljön ki az asztalra, próbálják a zöldségekkel kitunkolni a krémeket. Amennyiben nevet is adunk ezeknek az összejöveteleknek, mint pl „ színes lakoma party” – már rendszert is csináltunk belőle, aminek a vége megállíthatatlan zöldségszeretet lesz.

Kocskovics Gitta óvónéni, 25 éves tapasztalatát mesélte el arról, hogyan veszik rá a gyereket az ételek megkóstolására.

„Vannak olyan ételek, amiket kifejezetten utálnak. Ilyenkor egy kicsit játszunk: csak a kenyér héját rágd kérlek körbe. Körberágja, és már be is került a kis hasába egy kis halas kence. A tízóraival vannak nagyobb problémák, így ebédre repetát ígérek, ha a tízórait is megeszik. Imádják a tésztákat, a vadast, a rizst, ám a leveseket már kevésbé. A gyerekek alapvetően szeretnek enni, de valójában azt, amit otthon megszoktak. Az óvodában a 3. év végére ismerik és szeretik meg a menza ízeit, ami egyébként komoly előírásokat követ, hogy egészséges legyen.

Borka Éva könyhafőnök, 30 éve vezet óvodai konyhát, ő az előírások kapcsán így fogalmaz:  

 „Nagyon változatosan főzünk, minden hétre minden ételtípust készítünk. Már nem használunk margarint, csak vajat, mindennap van egy kis zöldség vagy gyümölcs, és gyakori nálunk a kuszkusz és a barna rizs is. Naponta számoljuk a kalóriamértéket, a vitaminbevitelt. E mellett meg kell jegyeznem, hogy én 30 éve főzök, de még mindig szívvel-lélekkel, nem tudok odanézni, ha sokan hozzák vissza az ételt, és kifejezetten jól esik, ha üresek a tányérok. A repetát imádom, ezért én magam megyek ki a konyháról, és osztom szét, jó érzés látni, ha ízlik nekik.  Aki a sok trükk ellenére sem eszik, ha kell, mi szakácsnők is kimegyünk közéjük, és leülünk hozzájuk, úgy jobban esik a falat nekik is, szeretik a törődést, mi meg őket.”

Gyakran halljuk a mondatot: Ne mondd, hanem csináld! A szülőknek adatik meg az a lehetőség, hogy az első irányt az étkezésben megmutassák. Amikor egy felszeletelt répa az asztalnál nagy népszerűségnek örvend az anyuka és az apuka között- egészen biztos, hogy ez „átöröklődik”. Természetesen, lehet egy kicsit túlozni, az már a játékosság része, amit a dietetikus kifejezetten javasol!


Nádszegi Szabadidőközpont, főzőkurzus, 2017 Fotó: Szabó Kitti

Kertics Adrienn, dietetikus szerint a kulcs mindig a játékosságban, könnyedségben rejlik: „Semmit sem szabad nagyon direkt erőltetni. Természetesen nem mindig van energiánk újabb játékokat kitalálni, de egy-egy alkalom is sokat segíthet. Érdemes a tökéletes étrendet kifüggeszteni a hűtő oldalára, és abból szemezgetni, ami még ötletet is ad egy-egy bevásárlásnál.”

Kertics Adrienn javaslata a gyerekek ideális heti étkezéséhez:

  • napi 5 alkalom
  • napi egy tejtermék: kefír, túró, natúr joghurt
  • heti 2-3x olajos magvak
  • színes zöldségek
  • fehér, sovány húsok
  • rostok: korpás keksz, zabpehely
  • rozs, teljeskiőrlésű lisztek használata
  • levesek

Fontos a folyadékbevitelt is megemlíteni, mert arról a gyerekek gyakran megfeledkeznek. Nekünk, felnőtteknek kell gondoskodunk arról, hogy elég vizet igyanak, ne pedig cukros üdítőt- tette hozzá a dietetikus.

Ne essünk kétségbe, ha a gyerekünk válogat az ételek között, szerencsére hatalmas a élelmiszerek tára. Nem kell ragaszkodnunk semmihez, ha nem eszik spenótot, próbáljuk meg a sóskát. Nem vicc, a gyerekeknél, ilyen aprósággal is működik.

 

 

Indexkép: Nádszegi Szabadidőközpont, főzőkurzus, 2016 Fotó: Szabó Kitti

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Őrizetbe vettek egy 13 éves fiút, miután játszótéri balesetben meghalt egy 12 éves gyerek

Tragédia történt egy játszótéren: egy 12 éves fiú életét vesztette, miután leesett a körhintáról, amelyet egy elektromos kerékpár segítségével hajtottak meg. A rendőrség egy 13 éves fiút gyanúsítottként vett őrizetbe.

Kettős tragédia: egy édesapa a fia temetésén halt meg

Egy brit család szívszorító veszteségen ment keresztül, amikor Norman "Nosha" White, egy szerető apa meghalt szívrohamban fia temetésén Middlesbrough-ban. A család már amúgy is egy mély gyásszal küzdött, hiszen a fiút, David Beilickit temették augusztus 21-én, amikor az újabb tragédia lecsapott rájuk. Ez a kettős gyász mély emberi fájdalmat és összetartást mutat fel, amely mindenki szívét megérinti.

Tragédia az uszodában: egy 10 éves fiú 5 méterről ugrott a vízbe, rázuhant egy 67 éves férfira, aki a helyszínen elhunyt

Egy szomorú baleset rázta meg azt az uszodát, ahol egy 10 éves fiú az 5 méteres ugrótoronyról ugrott a medencébe, és egy 67 éves férfire zuhant. A férfi a helyszínen életét vesztette, miközben a gyermek is eltűnt a rendőrség elől. Az eset rávilágít a medencehasználat biztonsági szabályainak fontosságára.

Kétéves fiú halt meg, miután az orvosok sűrített levegővel próbálták eltávolítani az orrába szorult pattogatott kukoricát

Egy rendkívül felkavaró eset rázta meg Brazíliát, amikor egy két éves kisfiú vesztette életét azután, hogy az orvosok súlyos hibát követtek el egy egyszerű orrdugulás kezelése során. A fiú orrába szorult pattogatott kukoricaszem eltávolítása közben alkalmazott sűrített levegős eljárás következtében a gyermek tüdeje és gyomra is megrepedt, ami végzetesnek bizonyult.

A szérum irizinszint és pajzsmirigyfunkció kapcsolata - újonnan felfedezett összefüggés?

Korábban már írtam arról, hogy az irizin egy sajátos hormon, amelyet az izomszövet állít elő és lényeges szerepe van a testsúly szabályozásában. Az ülő életmód ugyanis összefüggésben áll a különféle egészségügyi rendellenességekkel, mint például az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek, bizonyos rákos megbetegedések. A legújabb kutatások kiemelték az irizin számos jótékony hatását, beleértve a zsírsejtek barnulását, az anyagcsere-folyamatok modulálását és a csontanyagcsere szabályozását.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja