SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Feszült a reggeli készülődés? Próbáld ki ezt az 5 tippet!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-11-20
Kisgyerekes családban a reggeli indulás sokszor olyan, mint egy rémálom. Ezt minden szülő pontosan tudja. Van azonban néhány tipp, amit ha alkalmazol, akkor talán egy kicsit könnyebb lesz.
Feszült a reggeli készülődés? Próbáld ki ezt az 5 tippet!

Korán kelés, öltözés, fésülködés, fogmosás, reggelizés és még sorolhatnánk. Feladatok sokasága, amit egy kisgyereknek el kell végezni minden reggel. És akkor még az anyuka feladatairól nem is volt szó.

Hogyan lehet összehangolni ezeket a feladatokat, és hogyan lehet gördülékennyé tenni a reggeli rutint?
 

1. Nézd meg, hogy eleget alszik-e a gyermek!

Ha azt tapasztalod, hogy reggelente nagyon nehezen kel fel a gyermek, akkor mielőtt megváltoztatnád az egész rutinotokat, nézd meg, hogy elegendő mennyiségű-e számára a pihenés. Netán túl későn fekszik le?
Minden életkorhoz vannak ajánlások, amelyek mutatják, hogy egy adott életkorú gyermeknek nagyjából mennyi pihenésre van szüksége. Természetesen ezek csak iránymutatók, hiszen gyakorló szülőként biztosan tudod, hogy a gyerekek nem egyformák. Vannak nagyobb alvásigényű gyerekek, és vannak olyanok, akik szinte alig tudnak aludni. Mégis mindenekelőtt azt érdemes megvizsgálnod, hogy a gyermeked megfelelő minőségű és mennyiségű alvása biztosított-e.

Néhány apró trükköt ilyenkor is bevethetsz. Ha elmegy a reggeletek a lassú felkeléssel, akkor figyelj oda arra, hogy a többi feladat elvégzése a lehető leghatékonyabb legyen. Már előző este készítsétek oda az ágya mellé a ruhát, legyen kéznél a fésű és a hajcsat is, illetve legyen elkészítve minden szükséges felszerelés. Ezekkel hosszú perceket spórolhattok.


2. Nem akar reggelizni, csak húzza az időt!

Táplálkozási szakemberek régóta hangoztatják, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés. Kár, hogy ezt a gyerekek nem tudják! Általában kétféle típusú gyermek létezik, az egyik, aki azt mondja, hogy nem éhes felkelés után, a másik pedig, aki nem ér rá reggelizni, mert sokkal fontosabb dolga van.

Bármelyik csoportba is tartozik a gyermeked, ne hagyd ki a reggelit. Tedd mindenképpen a napi rutin részévé. Beszélgess el a vele, hogy miért szeretnéd, ha reggelizne, és mit jelent a szervezetének a reggeli táplálék. Összeállíthattok egy listát, ami olyan reggeli ötleteket tartalmaz, amit mindketten el tudtok fogadni. Egyezzetek meg abban, hogy minden reggel muszáj egyet választani a listán szereplő ételek közül.

Ne aggódj akkor, ha nem eszik annyit, amennyit te szeretnéd, hogy egyen. Egy olyan gyermeknél, aki nem szokott reggelizni, már néhány falat is nagy eredmény. Kezdetben elégedj meg ennyivel. Később próbálkozhattok azzal, hogy csomagoltok az útra is néhány falatot, illetve napközbeni időszakra is.


3. Túl korán ébred, túl sok az idő!

Ez egy másik probléma. Olyan gyermekeknél, akik nem képesek sokáig aludni, túl sok idő marad a reggeli készülődésre. Lehet, hogy a rendelkezésre álló idő fele alatt végez a feladatokkal és unatkozik. Mit csinálj ilyenkor vele?
Mindig a feladatokra koncentrálj először. Ne legyints, hogy van még idő. Először legyenek meg a kötelező körök, aztán jöhet a játék, olvasás vagy bármi más. Ha a kettő keveredik, az számos konfliktushelyzetet eredményez. Belemerül a játékba, mert elfelejtette, hogy fogat mosni küldted. Ezt próbáld meg elkerülni.

Kicsit nagyobb gyerekeknél nagyon jól jöhet az időzítés. Mobiltelefonon vagy bármilyen más elektronikus eszközön állítsatok be visszaszámlálót. Egyezzetek meg abban, hogy ha lejárt az idő, akkor váltania kell a feladatok között. Érdemes a reggeli játékokat is átbeszélni. Válogassatok össze közösen olyan játékokat, amelyek nem igényelnek hosszú időt, és nem nehéz félbe szakítani.


4. Mogorva, morcos reggelente, így nehezen indul a nap!

Ha minden reggel rossz kedve van, akkor lehet, hogy nem alszik eleget. Érdemes megvizsgálni a helyzetet az első pontban leírtak alapján. Ennek ellenére akkor is lehet rosszkedvű, ha eleget aludt.

Az egyik dolog, amit ilyen helyzetben tehetsz, hogy együttérzően átöleled és elfogadod, hogy morcos. Szinte biztos, hogy nem szándékosan csinálja. Ha rendszeres a rosszkedvű ébredés, akkor érdemes jobban odafigyelni, hátha rájössz, hogy mi okozza.

Változott valami az életetekben?
Kistestvér érkezik?
Óvoda/iskolakezdés vagy váltás történt?
Esetleg bántotta valaki?
Rosszat álmodott?
Izgul valami miatt?

Persze az együttérzés nem oldja meg azonnal a problémát, de segíthet átlendülni a kezdeti morcosságon. Ha problémát érzel, akkor mindenképpen térj vissza rá délután, vagy este. Beszélgess vele, figyeld a reakcióit, hogy ha bármi probléma van, akkor időben léphess.


5. Nem képes reggel a szükséges feladatokra koncentrálni!

Öltözz már fel, kérlek!
Már ötször kértem, hogy moss fogat!

Ismerős mondatok, ugye? Szülőként nem igazán van reggel energiád arra, hogy százszor elmondd, megkérd, hogy megcsináljon valamit. Gondolj bele egy kicsit az ő helyzetébe. Ki akarod mozdítani az otthon kényelméből, melegéből. Ő még szívesebben maradna az otthoni környezetében. Ott, ahol ott vagy vele, ott vannak vele az ismerős illatok, hangok, játékok.

A napirend, a feladatlista és különböző szemléltető eszközök nagyon hatékonyak lehetnek ilyenkor. Legyen szó kisgyermekről vagy kamaszról, találhatsz olyan eszközöket, módszereket, tippeket, amivel egy komplett reggeli rutint tudtok összeállítani.

Készítsetek egy listát a reggeli feladatokról, szükséges eszközökről.

Kicsiknek készíthetsz rajzos napirendet, ahol az egyes feladatokat jelekkel ábrázolod. Például fésű vagy fogkefe. Ebből tudni fogja, hogy milyen feladat mi után jön. Nagyobbaknál válassz szöveges napirendet, persze, ha szereti a különböző grafikákat, akkor ezekkel is feldobhatjátok.

Ha kész a napirend, akkor bármikor visszacsatolhatsz rá. Azt látod a kicsin, hogy szenved és nem tudja mit kezdjen magával? Kérdezd meg tőle, hogy melyik pontnál jár a napirendben. Ugyanezt megteheted kamaszoknál is.

Nagyon hasznos az is, ha a reggeli induláshoz szükséges eszközökről is készítetek egy listát. Például tízórai, innivaló, tornazsák, kötelezően beadandó eszközök. Ugye milyen hasznos lenne ezt a bejárati ajtón látni? Mennyi kellemetlenség elkerülhető lenne!

Kép:Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja