SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

6 tipp egy 6 gyermekes anyától a tiszta otthonért!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-11-16
Kisgyerekkel otthon lenni nem könnyű. Evés, alvás, játék, takarítás, házi munka. Örökös körforgás, mégis úgy érzed, hogy állandóan szalad a lakás. Próbáld ki ezt a 6 tippet. Egy 6 gyermekes édesanya biztos tudja, hogy miről beszél.
6 tipp egy 6 gyermekes anyától a tiszta otthonért!

Természetes, hogy ahol 8 ember él egy fedél alatt, ott nem könnyű rendet tartani. De az alábbi 6 tipp alapján nem is lehetetlen. Egy 6 gyermekes édesanya jó tanácsai azért, hogy ne őrülj meg a hétköznapi mókuskerékben.

1. A gyerekek mindig segítenek

A 6 gyermek úgy él, mint minden más gyermek. Játszanak, alkotnak, festenek, kint szaladgálnak, pocsolyába ugrálnak, saraznak. Ezt mind szabad. A gyerekek tudatában vannak annak, hogy a játék, főleg, ha kosszal jár, nem fejeződik be akkor, amikor megunják. Nem esik ki a kezükből az adott eszköz, és nem rohannak egy újabb játékért, hanem megtanulták, hogy játék után nekik kell elpakolni.

Ha sárosak lettek, akkor tudják, hogy a koszos ruhát a szennyesbe kell tenni. Tudják, hogy hol találnak tiszta ruhát az átöltözéshez, fel is tudnak egyedül öltözni. Tisztában vannak vele, hogy a következő játék előtt el kell mosni, vagy el kell tenni az előző játékokat. Ugyanez igaz a rutinfeladatokra is. Korán megtanulták, hogy hol van a cipők, táskák és kabátok helye, illetve hogy reggel beágyazzanak maguk után. Ez nem rabszolgamunka, ez csupán egy szokás, amihez kiskoruktól fogva ragaszkodnak.

2. Nem tárolnak felesleges dolgokat

Az édesanya szerint, ha túl sok minden van a házban, akkor az egyenlő a káosszal. Nekik nincsenek felesleges dolgaik, mert ami felesleges, azt kidobják vagy elajándékozzák. Az anyuka nem tárol 3 szekrénnyi edényt, csak azokat, amelyeket rendszeresen használ. Nem tárolnak törött vagy sérült játékokat azzal a céllal, hogy majd egyszer megjavítják – mert nagy valószínűség szerint úgysem fogják.

3. Rendszereznek, kategorizálnak

A szervezés és a rendszerezés az egyik kulcsa a rendnek. Mindennek megvan a maga helye. Egy szekrény a takaróknak, egy a nem használt táskáknak. Külön doboza van a plüssöknek, a szezonális ruháknak vagy a tisztítószereknek. Ezeket a szekrényeket időről időre átnézik, és amire már nincs szükség, azt nem tárolják.

Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a fiókjaik nincsenek tele mindenféle használhatatlan limlommal. Kivéve egyet, mert úgy érzik, hogy minden családban kell lenni egy kacatos fióknak hajgumikkal, tollakkal, karkötőkkel és hasonlókkal. Csak úgy. Mert annyi kell.

4. A reggelek kiemelt szerepet kapnak

Ez a 6 gyermekes anyuka úgy gondolja, hogy rengeteg múlik a reggeleken. Soha nem mennek el otthonról úgy, hogy szalad a ház. Indulás előtt a gyerekek megigazítják az ágyukat, elteszik az elől hagyott játékokat és lepakolják a reggeliző asztalt. Ehhez ragaszkodnak.

5. Heti egy alapos takarítást végeznek

A mindennapos szinten tartás mellett elegendő egyetlen nap a héten, amikor alaposabb takarítást végeznek. Ilyenkor kerül sor az ágyneműk cseréjére, a felmosásra, fürdőszoba és a wc alapos tisztítására, asztalok, polcok, televíziók letörlésére, hűtőszekrény, sütő és mikro takarítására. A nagytakarítások között nedves felmosókendővel oldják meg a baleseteket. Az édesanya szerint olyat érdemes választani, ami cserélhető és a mosógépben könnyedén kimosható.

6. Figyelnek a ház friss illatára

A 6 gyermekes édesanya a szerint egy jó szellőztetés és néhány illatgyertya remekül felfrissíti a lakást. A jó illat a tisztaságot tükrözi. Minden nap azzal kezdődik, hogy kitárja az ablakokat és kiszellőztet. Ha van reggel idő, akkor meggyújt néhány illatgyertyát, ha nincs, akkor csak a hazaérkezés után illatosítja be a házat.

A lényeg, hogy ne kelljen egész héten a tisztaság és a rend miatt görcsölni. A napi szinten tartásnak elégnek kell lenni, ha mindenki kiveszi a részét belőle. A többi időt inkább a családjával tölti, beszélgetnek, játszanak, közös élményeket gyűjtenek. Mert a tiszta ház nem ad életre szóló élményeket, de az együtt nevetés annál inkább.

 

Kép forrása: fauxels fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja