SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Magában beszél a gyermeked? Ezért ne aggódj miatta!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-10-29
Amikor a lányom kicsi volt rengeteget beszélt önmagában, hangosan. Nem csak akkor, amikor társaságban volt, hanem állandóan. Nekem természetes volt, hiszen mindig így viselkedett. Voltak azonban olyan szülők, akik furcsán néztek ránk.
Magában beszél a gyermeked? Ezért ne aggódj miatta!

Nem éreztem, hogy bármi probléma lenne a gyermekkel, mert minden esetben megállta a helyét, szépen fejlődött. Később, amikor az iskolát elkezdte, akkor sem mutatkozott semmi jele annak, hogy káros lett volna az önmagában való beszélgetés. Nemrég hallottam egy tanulmányról, ami ezzel a témával foglalkozott. Teljesen visszaigazolta, amit édesanyaként éreztem.

Ezért nem baj, ha a gyermeked önmagában beszél!

Adam Winsler, a George Manson Egyetem pszichológus professzora készítette az említett tanulmányt a témában, melynek címe „Hagyjam őket beszélni?”.

A professzor leírta, hogy teljesen természetes, ha a kisgyerekek beszélgetnek önmagukban a napjuk során. Szerinte ezt a szokást nem kell furcsának vagy elítélendőnek tekinteni. Sőt! A pszichológus felhívja a szülők figyelmét arra, hogy mennyi előnnyel járhat, ha csendben megfigyelik, hogy a gyermekük hogyan és miről beszél, amikor önmagában csacsog. Nagyszerű lehetőség ugyanis, hogy szülőként jobban megismerjük a gyermekünket, betekintést nyerhessünk a saját kis világában. Nem csak olyan dolgokról beszélnek ilyenkor a gyerekek, amiket éppen csinálnak, hanem sokszor a saját élményeiket, félelmeiket és nap során történt eseményeket is kibeszélik. Ez gyakran történhet úgy, hogy a plüssállatkáknak mesélnek, vagy éppen eljátszanak velük egy szituációt. Az is gyakori, hogy úgy csinálnak, mintha telefonálnának. Ezekből a helyzetekből tökéletesen kirajzolódik, ha az óvodai csoportban valamilyen konfliktus van, vagy olyan esemény történt, ami őt megérintette. Tapasztalataim alapján szépen visszaadják a gyerekek a pedagógusok reakcióit, illetve a társakkal való veszekedések, félreértések részleteit.

Adam Winsler szerint nem kell aggódni amiatt, ha a gyermek önmagában beszél. Az említett tanulmányban kifejti, hogy a gyerekek 78%-a vagy ugyanúgy, vagy jobban teljesített, ha közben beszélt magában, mintha csendben maradt volna, és úgy végzi el a feladatot.

A pszichológus szerint bár ez a fajta viselkedés gyakori és teljesen természetes a 2-5 éves korosztályban, azért érdemes odafigyelni arra, hogy idővel csökken-e a gyakorisága. Tanulmányában kitért arra, hogy a viselkedés zavaros gyerekek esetében gyakoribb az önmagukban történő beszélgetés, viszont semmiképpen nem szabadna elnyomni ezt a fajta kommunikációt. Úgy véli, hogy ha a gyermek nyugodtan, felszabadultan beszélhet önmagában, akkor az fejleszti a társas kommunikációs képességét. Szerinte így sajátítja el a nyelvet és biztosítani kell számára ezt az átmeneti időszakot, amelynek keretében a saját magával való kommunikáció szépen lassan átalakul társas kommunikációvá.

Hogyan reagálj szülőként, ha a gyermeked magában beszél?

A legfontosabb, hogy soha ne szidd meg érte, mert ez a fajta beszélgetés segíti az érzelmi és a szellemi fejlődését. Sokkal károsabb az, ha rászólsz a gyerekre, hogy ne beszéljen a játékaihoz, mert azok nem élő emberek, és inkább más gyerekekkel beszélgessen. Ehelyett legyél ott mellette, vegyél részt a játékában, figyeld meg, hogy milyen témákat oszt meg például a plüss kedvenceivel. Sokat tanulhatsz róla, a személyiségéről, a mindennapjairól azzal, ha meghallgatod. Szépen lassan, apránként vezesd csak rá, hogy különbség van az elképzelt világa és a valós élet között.

 

Kép forrása: Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja