SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A hangtani tudatosság szerepe óvodáskorban

Szabóné Vékony Andrea [cikkei] - 2020-10-19
Az olvasástanulás pozitív élménye és a jó olvasási teljesítmény hosszú távon kihat a gyermekek személyiségfejlődésére, a tanulási sikerességére, az új ismeretek megszerzésének ütemére, valamint azok feldolgozásának pontosságára. Az olvasástanítás óvodáskorban megalapozható különféle nyelvi játékokkal, amelyek a gyermekek számára örömet okoznak.
Hang-lépcső kiadványunkkal olyan játékos segédeszközt kívánunk adni az 5-7 éves gyermekekkel foglalkozó pedagógusok, valamint szüleik kezébe, amelynek alkalmazásával játékos módon fejleszthetik a gyermekek hangtani tudatosságát, elősegítve ezzel az olvasás-írás tanulásának megalapozását.
A hangtani tudatosság szerepe óvodáskorban

 

Bevezetés

Az olvasástanulás pozitív élménye és a jó olvasási teljesítmény hosszú távon kihat a gyermekek személyiségfejlődésére, a tanulási sikerességére, az új ismeretek megszerzésének ütemére, valamint azok feldolgozásának pontosságára. Tágabb értelmezésben tehát az olvasási teljesítmény hatással van a felnövő generáció önérvényesítő képességére, a tudás felértékelődésére, illetőleg ebből következően a munkaerő-piaci sikerességre, az önálló egzisztencia megteremtésének esélyére.

Kiemelten fontos ezért segíteni a jövő nemzedékét úgy, hogy olyan tudás birtokába jusson, amely alkalmassá teszi az olvasás által történő információszerzés és -feldolgozás folyamatára. Az olvasástanítás óvodáskorban megalapozható különféle nyelvi játékokkal, amelyek a gyermekek számára örömet okoznak.

 

Mit is jelent a hangtani tudatosság?

Az olvasás/írás elsajátításához szükséges képességek, készségek közül kiemelkedik az ún. hangtani/fonológiai tudatosság. De vajon mi rejlik e fogalom mögött? A hangtani tudatosság nem más, mint a nyelv különböző egységeinek megtapasztalása, felismerése, azokkal való manipuláció, játék. Elemeit, alapvető feladatait megtaláljuk minden anyanyelvi fejlesztésben, csak sokszor nem feltétlenül tudatosan, szisztematikusan, egymásra épülve alkalmazzuk azokat.

A hangtani tudatosság tehát az a képesség, mellyel a mondatok szavakra, a szavak szótagokra, azok pedig hangokra bonthatók vagy éppen összerakhatók szótagokká, szavakká, mondatokká. Ez a képesség teszi lehetővé a hangokkal való kreatív játékot.

Az utóbbi évek kutatásai arra mutattak rá, hogy a hangtani tudatosság fejlettségének szintje meghatározó az írás és az olvasás elsajátítása szempontjából. Amennyiben a gyermek hangtani tudatosságának fejlődése nem megfelelő, mind az olvasás, mind pedig az írás elsajátítása nehézségekbe fog ütközni.

 

A hangtani tudatosság fejlesztése a Hang-lépcső című tréningprogrammal

Szerzőtársaimmal, Magyarné Várbíró Zitával és Szatmáriné Mályi Nórával közösen készített kiadványunkkal olyan játékos segédeszközt kívánunk adni az 5–7 éves gyermekekkel foglalkozó pedagógusok, valamint szüleik kezébe, amelynek alkalmazásával játékos módon fejleszthetik a gyermekek hangtani tudatosságát, elősegítve ezzel az olvasás-írás tanulásának megalapozását.

A gyermekek ugyanis eltérő ismeretekkel, tapasztalatokkal érkeznek az iskolába, tehát nem azonos szintről kezdik meg az írás és olvasás elsajátítását. Ezeket a különbségeket az óvodai évek alatt jól kompenzálhatjuk. A családra és az óvodára is nagyon fontos szerep hárul az írásbeliséggel kapcsolatos modell-nyújtásban, valamint a későbbi olvasás-írás elsajátításához szükséges különféle képességek, készségek fejlesztésében.

Tréningprogramunkban elméleti megalapozással és rendszerezett, konkrét gyakorlatsorok párhuzamában mutatjuk be a hangtani tudatosság fejlesztésének lehetséges módozatait.

Játékos feladatokat tartalmazó könyvünket ajánljuk családok, óvodák, fejlesztő foglalkozásokat tartó szakemberek számára.

Tréningprogramunkban a hangtani tudatosságot 7 bázisterületen fejlesztjük:

  1. hallási figyelem és hallási észlelés
  2. mondatszintű tudatosság
  3. szószintű tudatosság
  4. szótagszintű tudatosság
  5. fonémaszint 1. (kezdőhang)
  6. fonémaszint 2. (műveletek)
  7. rímek

A tréningprogram egyes szakaszaihoz jól használhatók a „Hangtani tudatosságot fejlesztő memóriajátékok”. Jelenleg 4 típusa áll rendelkezésre.

Memóriajátékok

Ez a kártyajáték azért különleges, mert nem az azonos képek alkotnak párt, hanem az azonos nyelvi elemekkel, mint a szó kezdő hanggal, az utolsó hanggal, vagy az első és utolsó szótaggal állnak össze párokká. A játék abban segíti majd a gyermeket, hogy a hangtani tudatossága fejlődjön.

A nyelvi kreativitáson túl élvezetes játék formájában fejleszti a kombinációs készséget.

A játék szóanyagát úgy állítottuk össze, hogy a párok ne tartozzanak egy kategóriába/főfogalom alá, ne hasonlítsanak vizuálisan egymáshoz, törekedtünk az eltérő szótagszámra, ezáltal a gyermek a döntései során kifejezetten a hangtani tudatosságára, beszéde megfigyelésére tud támaszkodni. A gyermekek számára ismeretlen szavak elmagyarázásával a szókincs bővíthető.

Szükség esetén a játék felfordított/látható képekkel is játszható, ilyenkor mindvégig látják a gyermekek a képeket, így keresik a párokat.

A játékot akár egy játékos is játszhatja, ebben az esetben csak ő forgatja fel a kártyákat.

Felfordított memóriakártyák

Bővebb információ a Hang-lépcső tréningprogramról, valamint a kártyajátékokról a www.logopédia.hu weboldalon található (kapcsolat: info@logotech.hu).

 

Irodalom:

  • Első szótag azonos. Hangtani tudatosságot fejlesztő memóriajáték. Magyarné Várbíró Zita, Szabóné Vékony Andrea, Szatmáriné Mályi Nóra (2020), Logotech Kft
  • Utolsó szótag azonos. Hangtani tudatosságot fejlesztő memóriajáték. Magyarné Várbíró Zita, Szabóné Vékony Andrea, Szatmáriné Mályi Nóra (2020),  Logotech Kft
  • Első hang azonos. Hangtani tudatosságot fejlesztő memóriajáték. Magyarné Várbíró Zita, Szabóné Vékony Andrea, Szatmáriné Mályi Nóra (2020), Logotech Kft
  • Utolsó hang azonos. Hangtani tudatosságot fejlesztő memóriajáték. Magyarné Várbíró Zita, Szabóné Vékony Andrea, Szatmáriné Mályi Nóra (2020), Logotech Kft
  • Hang-lépcső. A Hangtani tudatosság fejlesztése 5-7 éves gyermekeknél. Magyarné Várbíró Zita–Szabóné Vékony Andrea–Szatmáriné Mályi Nóra (2019), Logotech Kft

 

Szabóné Vékony Andrea


Szabóné Vékony Andrea
Okleveles gyógypedagógus - logopédus

Elérhetőségeim:
Munkahely:
Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXII. Kerületi Tagintézménye
             1221 Budapest, Szent István tér 1.
Honlap:
  • Logopédiai: http://logopédia.hu

  • SzóL-E? Szűrőeljárás óvodások logopédiai ellátására: http://szole.hu

  • Kérjük, támogasd munkánkat!

    Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

    Banki átutalással:
    Magnet Bank 16200106-11697987
    Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
    Közlemény: Média támogatás

    Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

     

    (A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

    LEGOLVASOTTABB

    "Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

    "Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

    Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
    Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

    Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

    Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
    "Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

    "Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

    Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
    Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

    Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

    Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
    Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

    Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

    Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
    A szerkesztő ajánlja