SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mégis kinek az álma? A szépségversenyző gyerekek és a kidinfluencerek világa

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-08-16
Minden szülő különlegesnek látja a gyermekét. Vannak azonban, akik ezen a ponton nem állnak meg, és bármire hajlandóak, hogy a külvilág is elismerje csemetéjük kiemelkedő mivoltát.
Mégis kinek az álma? A szépségversenyző gyerekek és a kidinfluencerek világa

„Nem én erőltetem, ő élvezi”, „Ha nekem nem sikerült, legalább neki jöjjön össze.” – hallható a két leggyakoribb érvük azoknak a szülőknek, akik már gyermekük babakorában eltökélik: kislányuk, kisfiuk bizony ki fog tűnni a sorból.


Gyermekszépségversenyek

A gyermekszépségversenyek divatja Amerikából indult az 1960-as években. Riasztóbb formája – a felnőtt nőnek sminkelt, bikiniben pózoló, sablonos kérdésekre betanult válaszokat adó kislányokkal operáló műfaj – hazánkban szerencsére nem vert gyökeret, ám a „természetes szépséget” díjazó változata Magyarországon is viszonylag nagy népszerűségnek örvend.

Már kisbabájukról is tölthetnek fel képeket az ambiciózus szülők, amelyekre ezután a rokonok és barátok kattintanak naponta több alkalommal. Nem nehéz belátni, hogy ilyenkor nem a legszebb kisbaba győz, hanem az, akinek szülei a legtöbb mozgósítható  ismerőssel rendelkeznek, így a babák kinézetének osztályozására ez a rendszer pont nem alkalmas… De egyáltalán miért is kéne a kinézetük szerint rangsorolni a gyerekeket?

A legnagyobb baj a gyermekszépségversenyekkel, hogy szubjektív és alapjában véve jelentéktelen tulajdonságok alapján értékeli a gyerekeket. Már egy nagyóvodás is bőven felfogja, ha nem kapott díjat, a szülő pedig ilyenkor nem is igazán tudja mivel vigasztalni. Egy kevésbé sikerült sport- vagy tanulmányi verseny után mondhatja, hogy legközelebb többet edzel, jobban felkészülsz, de mivel biztatja a szépségversenyen eredményt el nem érő gyermeket? Jövőre majd szebb leszel?


Kidinfluencerek

Hallottál már Ryan Kajiról? Nem? Pedig a YouTube-on 19 millió feliratkozója van, és a Forbes magazin listája alapján 2018-ban 22 millió dolláros bevételre tett szert a csatornájával, a Ryan ToysReview-val. Videóin az látható, ahogyan különböző játékokat bont ki, ez pedig a gyártóknak akkora üzlet, hogy többek között már az Amazon és a Walmart is szerződést kötött vele.

Ryan egyébként 7 éves. Az egész ügyről való véleményét egyetlen mondatban összegezni tudja: „Ez olyan menő!”

A YouTube segítségével a kicsik kevés befektetett energiával akár a hollywoodi gyerekszínészek népszerűségét is túlszárnyalhatják. Ehhez elég, hogy olyan szituációkba hozzák magukat – vagyis inkább a szüleik őket – amely vonzó a tíz éven aluli nézőik szemében. Egy 11 éves angol kislány, Tiana például arról töltött fel nemrég egy felvételt, hogy bekötött szemmel járja az üzletek polcait, és amihez hozzáér, azt megveszik neki.

A kidinfluencerek szülei számára ez igen jó üzlet, ráadásul ez a terület még nem igazán szabályozott. 1930 óta létezik törvény arra Amerikában, hogy a fiatalkorú által megkeresett pénz 15 százalékát egy külön bankszámlán kell félretenni, amelyhez nagykorúsága elérése után férhet hozzá, 1999-ben pedig ezt még annyiban módosították, hogy a fennmaradó 85 százalékot is a gyermekre kell fordítani – ennek ellenőrzése azonban szinte lehetetlen.

A felmérések szerint az anyagi haszon egyébként is csak a társadalom alsó rétegei számára jelenti a fő motivációt. A tehetősebbeket jobban érdekli a csillogás és a népszerűség, amely, úgy érzik, a gyerek által egy kicsit az övék is lehet.

És hogyan dolgozzák fel a népszerűséget ezek a gyerekek? A kis YouTuberek még nem nőttek fel, ám a hollywoodi gyerekszínészek példáját tekintve aggasztó a kép. A kiskorukban híres, felnőttként azonban drogos, étkezési zavarokkal és mentális betegségekkel küszködő, esetleg öngyilkosságba menekülő valahai gyereksztárok sorsukkal egyértelműen mutatják: az ismertséget elhordozni majd annak elvesztését feldolgozni egyaránt olyan embert próbáló feladat, amelybe könnyű belebukni.

Kapcsolódó cikkeink:

Így lopják meg a profik a kisgyerekes családokat - ne dőlj be nekik!

A magyar óvodás vloggernek már 1 millióan látták a videóit!

Saját Youtube-csatornát hoztak létre gyermekeik szívatására, azt hitték, vicces - a bíróság másképp gondolta

Hazai YouTube influencerek - kiket figyelnek a mai kamaszok?

Kép: Gilmanshin / pixabay

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja