SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Három tantárgy lesz összesen a következő tanévtől egy hazai iskolában

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-05-28
Az alternatív iskolában összesen három tantárgycsoportra bontva, vegyes életkorú osztályokban tanulhatják a gyerekek azt, ami érdekli őket. Elkészült a kerettanterv, jövő tanévtől igazi iskolaként működik a Budapest School.
Három tantárgy lesz összesen a következő tanévtől egy hazai iskolában

A Prezi világcég alapítója, Halácsy Péter 2015-ben nyitott a társaival két alternatív óvodát Budapesten, amelyet nem sokkal később tíz, úgynevezett mikroiskola követett. Ezekben ma összesen 200 általános iskolás korú gyermek tanul, jelenleg még magántanulói státuszban, az intézmény akkreditációjára ugyanis várni kellett.

Időközben elkezdték a toborzást a középiskolai osztályba, ezzel együtt pedig elkészült az intézmény kerettanterve, így a jövő tanévtől már valódi iskolaként működik a Budapest School, amely szerveződését és módszereit tekintve egyedülálló az országban.

Az iskola deklarált célja, hogy a 21. század kihívásaira készítse fel a tanulókat, így a két legfontosabb feladatának a digitális készségek fejlesztését és az angol nyelv oktatását tartja. A jövőre induló középiskolai osztályban ezért a gyerekek angol nyelvi készségeit is felmérik, és bár a nyelvtudás hiánya önmagában nem akadály, több olyan tanulót készülnek felvenni, akik már jól beszélik a nyelvet, mivel céljuk, hogy rövid időn belül mindenki meg tudja magát értetni a külföldi szakemberekkel és a magyarul nem beszélő iskolatársaival is.


Az elsajátítandó ismereteket három fő csoportba osztják:
 

  • STEM: A világ megértését, a tudomány és a technika vívmányait ismertető, matematikai készségeket fejlesztő oktatási terület. A tanulók olyan kérdéseket tesznek fel, amelyekre globális és nemzeti szinten ma még nem ismerjük a helyes választ. Kiemelt jelentőséget kap a saját kutatás, és az ezt bemutató prezentációk
  • KULT: A művészeteket és a humán tantárgyakat (magyar nyelv- és irodalom, történelem, ének, drámapedagógia, idegen nyelv) magába foglaló képzési terület. Fő célja a kommunikációs képességek fejlesztése magyar és idegen nyelven, a jelen vizsgálata a múlt megismerése által, és a művészeteknek, mint az önkifejezés eszközeinek megismerése és elsajátítása. Fejleszteni hivatott a kritikus gondolkozást, az önismeretet.
  • Harmónia: A testi-lelki egészség megőrzéséhez kapcsolódó terület. A gyerekek ennek keretében megismerkednek a csapatjátékokkal, az egészséges táplálkozással, megtanulják egymást segíteni.

A felsorolt három képzési területen belül a tanár, a szülő és a diák közösen állítják fel az elérendő célokat a gyerek érdeklődési köre és a jövőbeli céljai alapján. Akinek a továbbtanuláshoz szükséges a kiváló érettségi eredmény, az erre helyez nagyobb hangsúlyt, akit azonban más vonz, az egyéb területeken teszi oda magát. A módszertant a tanár határozza meg, mivel pedig az osztályok vegyes életkorú gyerekekből állnak, az idősebbek is segítenek a fiatalabbaknak a tanulásban – ezáltal is elmélyítve az általuk már ismert anyagrészt.

Noha magániskoláról van szó, az alapítók kiemelt célja, hogy ne csak a felső középosztály, hanem a társadalom valamennyi rétege képviseltesse magát az intézményben. Éppen ezért a 155 ezer Ft-os havi tandíj csupán tájékoztató jellegű: aki tud, többet fizet, ezzel támogatja egy szegényebb sorsú gyerek tanulmányait. A leghátrányosabb helyzetű családok felkutatásához szociális munkások segítségét is igénybe vették.

Mindez természetesen bevallottan kísérlet. Senki nem tudja pontosan, milyen kihívásoknak kell 2040-ben megfelelnünk. Egy azonban az alapítók szerint biztos: a kétszáz éve megalkotott, és azóta toldozott-foldozott módszertannal dolgozva szinte kizárt, hogy a jövőben sikeres felnőtteket adhatunk a világnak.

Kép: Pexels / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja