SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Imádod a gyerekeket? Akár te is lehetsz nevelőszülő!

Családinet [cikkei] - 2019-05-03
Samu-Erdélyi Erzsébettel beszélgettünk, aki nevelőszülőként dolgozik.
Imádod a gyerekeket? Akár te is lehetsz nevelőszülő!


Gyereknevelés, mint hivatás

A Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat nevelőszülőjeként dolgozom. Az ország területén az állami Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat nevelőszülői hálózatain kívül civil és egyházi szolgáltatók végzik ezt a nemes munkát, vagyis tartanak fenn nevelőszülői hálózatot, ezzel állami feladatot teljesítve - mondta el Samu-Erdélyi Erzsébet.

Nálunk jelenleg 100 nevelőszülő nevel 300 gyermeket.

Országszerte kb. 23.000 gyermek él állami gondoskodásban, nevelésben. A törvény szerint minden 12 éven aluli gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni. Sokan vagyunk nevelőszülők, de nem elegen. Mindig várjuk új nevelőszülők jelentkezését, hisz a nevelőszülők kiöregszenek, és az állami gondoskodásban élő gyermekek száma növekszik évről évre.


Mi a nevelőszülő feladata?

Neveli és gondoskodik olyan gyermekekről, akik különböző okok miatt nem nevelkedhetnek a vérszerinti családjukban. Ez a nevelés addig tart, amig a sorsuk végleges sorsrendezéssel meg nem oldódik, vagyis visszamehetnek a saját családjukba, vagy örökbe fogadják őket.


Mik a nevelőszülők gyakorlati feladatai?

Neveli és gondozza a gyermekeket, elviszi orvoshoz, fejlesztésekre, szakkörökre, kapcsolattartásra a vérszerinti szülőkkel, és minden olyan feladatot ellát, ami egy családban a felnőttek feladata. Legfontosabb, hogy elfogadja a gyermekeket, és szerető, meleg családi légkörben neveli.


Mi a különbség nevelőszülő és örökbe fogadó szülő közt?

A nevelőszülő átmenetileg neveli a gyermeket, amíg a sorsa nem rendeződik. Az örökbefogadónál a vérszerinti gyermek státuszába kerül, ami örökre szól.


Hány éves korú gyermekeket nevel a nevelőszülő?

0-18 éves korig, illetve aki tovább tanul. lehetőség van utógondozotti ellátásra is.


Ki lehet nevelőszülő?

24 éven felüli cselekvőképes, mind fizikailag, mind mentálisan felkészült felnőttek lehetnek nevelőszülők, a nevelt gyermeknél 50 évnél nem lehet idősebb. Férfi és nő is lehet nevelőszülő, sőt egyedülálló is, noha a gyermek szempontjából ideálisabb egy teljes család.


Milyen lakás szükséges?

A gyermekeknek a felnőttektől elkülönített szobát kell biztosítani, 6 nm hellyel/gyermek. A szobában csak egynemű gyermekek lehetnek, vagy ha testvérek akkor lehetnek külön neműek is.


Ki segíti a nevelőszülőket?
 

  • A nevelőszülő tanácsadó, aki rendszeresen jár ki a  családhoz, és segít minden felmerülő problémában, legyen az nevelési kérdés, vagy adminisztráció.
  • A nevelőszülő együtt dolgozik a gyermek kirendelt gyermekvédelmi gyámjával, aki szintén rendszeresen látogatja a gyermeket.
  • A hálózatnál lehetőség van pszichológusi segítséget is igénybe venni, akár a gyermeknek van rá szükséges, akár a nevelőszülő szeretne valamit megbeszélni.


Milyen képzéseken kell részt venni?
 

  • 240 órás, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő, nevelőszülői szakképesítést adó felkészítő tanfolyamon, vagy a
  • 60 órás nevelőszülői felkészítő képzést követő Központi Oktatási Program (KOP) szerinti képzésen kell részt vennie.


A nevelőszülő milyen juttatást kap a munkájáért?

Fizetés:

  • Alapdíj, melyet gyermeklétszámtól függetlenül megkap a nevelőszülő: 41.400.- FT
  • Kiegészítő díj: gyermekenként 27.600.- Ft
  • A családi adókedvezmény igénybe vehető a nevelt gyermekek után is.
  • Ezeken kívül jár a családi pótlék, mely 14.800.- gyermekenként. Tartós beteg gyermek esetén: 23.300.- Ft/gyermek

Ellátmány, melyet teljes egészében a gyermekre kell költeni:

  • Normál ellátási igényű gyermeknél: 45.000.- Ft/hó
  • Különleges ellátási igényű gyermeknél: 52.000.- Ft/hó. Különlegesnek minősül: 0-3 éves korig a gyermek, vagy a tartósan beteg gyermek.

Csak hogy értsük, ha van egy családnál 2 normál szükségletű gyermek, akkor a nevelőszülő fizetése: 41.400.-+27600.-X2= 96.600.- Ft

  • Az ellátmány: 2 X 45.000.- FT: 90.000.- FT
  • Családi pótlék: 2 X 14.800.- Ft= 29.600.- FT
  • Vagyis a gyermekekre fordítandó összeg: 119.600.- ft


Hány gyermeket nevelhet egy nevelőszülő?

Saját gyermekeivel együtt maximum 6 főt, ha nincs saját gyermeke akkor 5 gyermeket nevelhet.


Hogy jó-e nevelőszülőnek lenni?

Ez egy hivatás, csak szívvel-lélekkel lehet végezni. Ha valaki szereti a gyermekeket, akkor megtalálja benne önmagát. Csodálatos dolog, amikor egy összetört gyermek szívét újra kinyithatjuk, és újra remény költözik a szemébe.

Honlapunkon további információk találhatók:

www.gyermekvedok.hu

Indexkép (csak illusztráció): freestocks-photos / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja