SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Túlféltő anya a nézők között: lecsapja felnőtt fia ellenfelét a birkózáson

Németh Noémi [cikkei] - 2018-06-21
Vicces videó került fel a Youtube-ra: egy orosz anyuka nem bírta tétlenül nézni, ahogy a meccs keretein belül a földre teperik felnőtt fiát. Közbe is lépett hamar.
Túlféltő anya a nézők között: lecsapja felnőtt fia ellenfelét a birkózáson

Ezért ne vegyél részt fiad, lányod mérkőzésén, ha az átlagosnál jobban aggódsz felnőtt gyereked testi épségéért:

Bár a jelenet annyira képtelenségnek tűnik, hogy nem tehetünk mást, minthogy nevetünk rajta; sajnos sokszor mi magunk is ugyanígy viselkedünk, még ha nem is vesszük észre. Neve is van a jelenségnek, amivel manapság egyre több helyen találkozhatunk: túlféltő szülő, helikopterszülő

Egyre többen próbálják megóvni gyermeküket minden csalódástól, nehézségtől, a problémákat pedig megoldják helyettük ahelyett, hogy megtanítanák őket a megoldásra. Két baj van ezzel a hozzáállással: egyrészt épp mi magunk gátoljuk így meg gyermekünk tanulását, fejlődését, másrészt azt az üzenetet közvetítjük számára, hogy nem bízunk benne eléggé, nem nézzük ki belőle, hogy a mi segítségünk nélkül is meg tudna birkózni a kihívásokkal. A túlzott jó szándékkal életképtelen és komplexusokkal teli felnőtteket nevelünk, akik végül valóban semmit nem tudnak egyedül megoldani. Egy kísérlet során kiderült: azok a gyerekek, akiknek mindenben segít az anyukájuk, szociálisan szorongóbbak társaiknál.

"A túlféltő szülő a legjobb szándékkal cselekszik: csak jót akar a gyerekének. A baj ezzel az, hogy nem biztos, hogy jól akarja a jót. A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve…" - mondja Jánosi Valéria szakértőnk. Hogyan hat a gyerek életére ez a hozzáállás? Olvasd el: Miért baj az, ha túlféltem gyermekemet?

Míg régen kevesebb figyelmet - és több szabadságot - kaptak a családban a gyerekek, egész nap a játszótéren lógtak, fára másztak, az utcán játszottak, és csak este keveredtek haza, manapság inkább fejlesztésre, különórákra hordjuk, és mi magunk próbáljuk szórakoztatni őket reggeltől estig (kapcsolódó cikkünk: Szülő vagy szórakoztató személyzet? Avagy hagyjuk néha unatkozni a gyereket!).
Szeretnénk megkímélni őket a csalódástól, ezért minden nehézséget elhárítunk az útjukból, mindent megadunk nekik, ami csak tőlünk telik. Az így felnövő generáció azonban azt fogja hinni, hogy az élet egy szivárványos pónilovaglás, ahol nincsenek problémák (vagy ha vannak is, majd más megodja helyettük), ahol bárhová is mennek, ők lesznek a főszereplők. Hatalmas csalódás lesz, amikor kiderül, hogy ez az otthonukon kívül sehol máshol nincs így. Aki két évtizedig abban a hitben élt, hogy a puszta létéért minden alapból jár neki, az első ilyen elutasításra összeomolhat…

Olvasd el ezt is: Te is a legjobbat akarod a gyerekednek? Lehet, hogy rossz úton jársz

A túlzott jó szándékkal tehát épp gyermekünkkel szúrunk ki, és a hosszabb távú, súlyosabb következmények mellett akár nevetségessé is tehetjük, ahogy azt a felháborodott mama is tette a meccs során.

Jusson eszedbe a néni minden alkalommal, amikor épp arra készülnél, hogy megoldj valamit a gyerek helyett!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja