SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így jártam Szófiával: egy átlagos nap

Bucsányi Krisztián [cikkei] - 2018-05-25
Szófia - a kétéves - magabiztosan parkolta le az autót a bölcsi előtt és harsány "megjöttüüüünk" felkiáltással ugrott ki az ölemből (igen, ilyen felelőtlen szülő vagyok, hogy a házunktól a bölcsiig tartó mintegy 150 méteres földutas úton, ahol rajtam kívül autó nem jár, a lányom "vezet") - majd azonnal nekiszaladt az egyébként zárt kapunak, mert már azokra a hangyákra volt kíváncsi, akik ott a bejárati ajtó másik oldalán laknak. A korona - amit eddig a fején viselt - begurult az autó alá, amit Szófia "apuci kiveszi" felszólítással oldott meg. A Vakond mélabús tekintettel nézett rám az anyósülésről. Semmi különös, csak egy átlagos reggel a kétévessel.
Így jártam Szófiával: egy átlagos nap

Hajnal

Szofit mostanában én viszem bölcsibe. Ezt - talán - egy hete döntöttük el, amikor Szófia (és az anyukája) megint alig aludtak éjjel, ezért mindenki kicsit fáradtan kelt. Szófia anyukája még hősiesen tisztába tette őt, bepakolta a hatalmas zacskóba a teljes bölcsis túlélőkészletét (a takarókát, a pelusokat, a nyuszit, a Vakondot, valamilyen innivalót, egy kis bulátát, és még legalább három teljesen felesleges cuccot), felkapta a laptopot, a táskáját, Szofi táskáját, majd elindult a bölcsibe.

Egyedül.

Eközben Szofi csendben, félálomban Peppa Malacot nézett mellettem a kanapén, és amikor felnézett, a világ leglogikusabb kérdését tette fel: anyuci hova megy? Majd beletemetkezett a kettőezerszer látott Peppa kalandokba. Anyucit még éppen elértük a kertkapunál: még akkor sem tűnt fel neki, hogy Szofi itthon maradt, viszont nagy igyekezetébe a kukát is kitolta az utcára, igaz, a kukások szerdán jönnek, és ma meg hétfő van. Itt az ideje, hogy átvegyem az irányítást a reggelek felett, menni fog.


 

Másnap, hajnal, együtt

Szófia Léna az ébredése után nyújtózkodott egyet, majd azonnal "nyamikát" kért: ilyenkor érdemes sietni, egy kétévessel nem lehet szarakodni. Persze, megpróbálhatod neki elmondani, hogy a nyamika még meleg: rád fog nézni, és ellentmondást nem tűrően kijelenti: nyamikaaaaa. Mondhatod (falfehéren), hogy "még nincs kész a nyami": válaszul belefúrja majd a zöld szemét a tiédbe, és elismétli: nyamika.

A nyamika egyébként egy ízetlen tápszer, ami olyan Szofinak, mint az alkoholistának a pia: egyszerűen függ tőle, azzal indul a napja (most persze felháborodhatnék, de apámék elmondása szerint én meg moslékot reggeliztem minden nap: legalábbis ők annak hívták azt, amikor meleg kakaóba törtem háztartási kekszet, megvártam, míg megszívja magát, és boldogan belapátoltam. A nyamika egyelőre jobb, mint a kakaós keksz).
Az átöltöztetésnél Szofi egyébként együttműködő: az egyetlen feladatod az, hogy úgy csináld, hogy ne vegye észre az egészet, mert ő közben nyamikázik, te pedig időhiányban vagy.


 

A bölcsi: ahova Szofi vezet

Van egy halvány emlékem arról, hogy pár éves koromban apám a sárga Wartburgunkban előre ültetett és megengedte, hogy az ölében "hazavezessek" az akkor pár száz méterre levő házunkhoz a poros falusi utcánkon. Az utcák most is porosak, a forgalom sem nagyobb, a bölcsi sem lehet messzebb, mint amennyit én vezettem, ezért mostanában Szófia vezet a bölcsibe. Elöl ül, az ölemben. Igen, ez szabálytalan, ezért biztos rosszallását fejezi ki majd pár vérmes anyuka a helyi Facebook mamicsoportban: mert hogy micsoda felelőtlen apuka vagyok. Hiszen előfordulhat ebből baleset, sőt az is lehet, hogy valóban a kettő éves kislány vezet, az pedig extrém veszélyes ahogy hajnali 6:30-kor a Vakonddal az anyósülésen, lassabban, mint egy gyalogos, elérünk a bölcsibe az utat végig beszélő és nevető lányommal.

Persze ezen vitatkozhatunk, mert szerintem meg élményt adok, és én sem szólok oda az anyukának, aki a "játszón" az egész - a gyerekével ott töltött - időt végigbeszélgeti (valószínűleg) a szeretőjével telefonon, sem akkor, amikor azt látom, hogy apuka vett hat sört a boltban, de a gyerek hiába könyörög a 100 forintos csokiért, de hát mindenki más, mindenesetre Szofi a bölcsiben, és délutánig ott is marad.
 

A délután

Sokféleképpen meg lehet tudni azt, hogy Szófia megérkezett a bölcsiből: onnan, hogy a kutya berohan a házba, és megpróbál elbújni valahova. Ezt azóta csinálja, amióta Szofi (senki sem érti, hogyan) rákötött a farkára egy lufit, ami nem akart kipukkanni, ezért szegény labradorunk riadtan futott körbe-körbe a kertben, míg meg nem szabadult tőle. Onnan is lehet tudni, hogy betrappol a házba - eközben folyamatosan beszél -, lerakja a helyére a Vakondot, és kijelenti, hogy nem akar bejönni, ezért felváltva vigyázunk rá a kertben, mert Szófia veszélyes.

Az természetes, hogy a kerti csúszdáról vagy a pici trambulinról leesik, ezen meg sem lepődünk. Ő sem. Az, hogy hangyákat, bogarakat szerez, amit néha meg akar kóstolni, az már meglepő, de megakadályozzuk. A homokfagyiból is csak ímmel-ámmal eszünk, nem úgy mint a szerencsétlen kutya, aki elhitte és belenyalt, hogy aztán fél óra alatt megigyon 3 liter vizet és még este is csikorogjon a foga.

Persze, aztán valahogy eltelik a délután, Szófia végre elfárad, elmegy aludni (mostanában kijelenti, hogy "tente baba", és ha nem reagálod le egy pillanat alatt, a gyerek restartolja magát, és további másfél órát pörög bent a házban). Ha azt hiszed, hogy most végre nyugi van, akkor tévedsz.


 

A harmadik műszak

Az a baj a hálivúdi filmekkel, hogy hazudnak, mert amikor a gyerek végre elmegy aludni, az ilyen - hazug – filmekben a szülők egy pohár borral a kezükben kiülnek a kerbe a naplementét nézni. Mi ilyenkor pakolunk. Szófia anyukája bent: elpakolja a kockákat, hogy ne lépj rá hajnali háromkor, ha erre jársz. A számtalan babát, amelyiket mind tudni kell, hova rakod, mert Szófia Léna reggel random névsorolvasást tart, és ha valamelyik hiányzik, akkor nagy a baj. Lehet, hogy Szófia anyukája ilyenkor mos, de tereget legalább, miközben én kint a kertben - a teraszon heverő kutya vigyázó tekintete előtt - keresem a fagyis tölcsért, pakolom a helyére a trambulint, a hintát, és mindazt, amit Szofi itt-ott elhagyott. Persze, én is tudom, hogy ennek semmi értelme, na de hát ez egy falu, egy lakópark, a mi kis utcánkban meg random módon megjelennek emberek sörrel a kezükben, akik majd elmondják másoknak, hogy a mi kertünkben kupi van, mert a trambulin kint maradt, vagy egy baba.

Ilyenkor mindig azzal nyugtatjuk magunkat, hogy eltelt még egy nap, és Szofi ma is maga volt a csoda. A bor elmarad, de nem sokáig: szerintünk 12-14 év múlva menni fog.

Olvasd el a cikksorozat további részeit is:

Így jártam Szófiával (A megszületés története)
Így jártam Szófiával - Segítség, apa leszek
Így jártam Szófiával - Szofi, és a pálinka-party
Így jártam Szófiával - Az Első napok itthon
Így jártam Szófiával: Először kettesben
Így jártam Szófiával - Először nélküle, kettesben
Így jártam Szófiával - Szofi és az Olimpia
Így jártam Szófiával - A nagy utazás
Így jártam Szófiával - Szofi és az injekció
Így jártam Szófiával: először beteg
Így jártam Szófiával: szertefoszlott álom
Így jártam Szófiával: Az első karácsony
Így jártam Szófiával: Szófia megváltozott
Így jártam Szófiával - Szófia és a fura pillanatok
Így jártam Szófiával - mindjárt egy éves
Így jártam Szófiával - Szófia első szava
Így jártam Szófiával - A gyereknap 
Így jártam Szófiával - anya újra dolgozik 
Így jártam Szófiával: Szófia nyaral

Így jártam Szófiával: Szófia és a bölcsi 
Így jártam Szófiával - Szófia ellopja a karácsonyt 
Így jártam Szófiával: Szófia vásárol 
Így jártam Szófiával: egy átlagos nap 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja