SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 ok, amiért szuper a finn oktatási rendszer

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-08-28
Bizonyára hallottad már, hogy a nemzetközi felmérésekben a finn diákok folyamatosan az első helyet szerzik meg minden tantárgyból. Gondoltad volna, hogy mindezt nagyon kevés házi feladattal és leadott anyaggal érik el? Az alábbiakban sorra vesszük, miben tér el a finn oktatási rendszer a magyartól, és mi az, ami nagyszerűvé teszi a finn iskolákat.
10 ok, amiért szuper a finn oktatási rendszer

1. Lelkes tanárok

Itthonról nézve hihetetlen, de Finnországban hússzoros a túljelentkezés a tanárképzésre! Ez lehetővé teszi, hogy valóban csak a legkiválóbbak szerezzenek pedagógusi diplomát, akik aztán teljes erőbedobással a munkájukra fognak koncentrálni. Ezt meg is tehetik, hiszen bár a munkaórájuk annyi, mint magyar társaiké, nem egyedül csinálnak mindent, hanem asszisztensek segítik a munkájukat. Fizetésük pedig 3500 euró, vagyis több mint 1 millió forint, amely ottani viszonylatban is rendkívül jónak számít.


2. Ingyenes oktatás

„Magyarországon az oktatás ingyenes, de az iskola nem” – tartja a városi bölcsesség, és ezt minden iskolás gyermeket nevelő szülő a saját bőrén tapasztalhatja az utóbbi hetekben. Míg itthon két-három gyerek iskolakezdése simán elvisz egy kisebb fizetést még úgy is, hogy a tankönyvek már jórészt ingyen vannak, Finnországban tényleg nem kell fizetni még a füzetekért és az osztálykirándulásért sem. Ott még a Magyarországon megbukott tartós tankönyvek rendszere is jól működik. Aki messze lakik az iskolától, azt az ingyenes buszjárat szállítja be reggelenként.


3. Minőségi menza

Nincs mócsingos hús és kőkemény tökfőzelék, a reform étkezést sem úgy szándékoznak megoldani, hogy kihagyják a húslevesből a sót. A menza egészséges, változatos, többféle ételből lehet választani. Ja, és persze ingyen van.


4. Kevés leadott anyag

A finn gyerekek ötödik és kilencedik osztály között elnyújtva tanulják az amerikai hetedikes matematika anyagot. Nincs rohanás, nincs stressz, hogy idén sem sikerült befejezni a tankönyvet, van viszont alaposan begyakorolt, biztos tudás. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a kevesebb néha több: hiába vernek bele kisebb anyagmennyiséget a finn tanulók fejébe, a nemzetközi felméréseken mégis úgy tűnik, ők alkalmazzák ezeket a legbiztosabban.


5. Kevés házi feladat

Ezután nem meglepő, hogy Finnországban a házi feladat sem olyan mumus, mint itthon. Míg a magyar diákok egy héten átlagosan 6,2 órát töltenek leckeírással, a finnek mindössze 2,8-at. Ezek a feladatok is inkább érdekesek, mint megterhelőek: tipikus törilecke például a nagymama meginterjúvolása arról, milyen volt az élet az ötvenes években, és ennek összehasonlítása napjainkkal. Különórára sem nagyon járnak a diákok, hiszen mindent megtanulnak az iskolában, ahol az elméleti anyag leadása után alapos gyakorlással mélyítik el a tudást.


6. Otthonos környezet

Nincsenek padok, a gyerekek a kanapén vagy a szőnyegen ülnek, azért sem szólnak meg senkit, ha leveszi a cipőjét. Akit nem köt le az óra, nyugodtan olvashat vagy varrogathat közben – pont, ahogy a magyar diákok is teszik ezt az iskolában a pad alatt.


7. Bizalmasan kezelt osztályzatok

Nem kell hangosan bediktálni a dolgozatra kapott jegyet, ez magánügy. Senki sem szégyenül meg nyilvánosan, ha gyengébb a teljesítménye az átlagosnál.


8. Differenciált oktatás - egyenletes színvonal

Annak ellenére, hogy nincs egységesen megadott szigorú tanmenet, minden iskola hasonló színvonalú. A kiváló tanárképzésnek köszönhetően mindenhol remek szakemberek dolgoznak, akik a saját belátásuk szerint kezelik az anyagot. A diákok is egyéni tempójuk szerint haladhatnak, és mindannyian célt is érnek. Magyarországtól eltérően – ahol az iskolarendszer bizonyítottan növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket – a finn oktatás csökkenti ezeket: nem kell elit iskolába járnia annak, aki fel szeretne emelkedni.


9. Tantárgyak nélkül

Tavaly néhány finn iskolában kísérleti jelleggel bevezették a tantárgyak eltörlését. Ezeken a helyeken most 6 hetes blokkokban vesznek át egy-egy témát. Ha a migrációról tanulnak, akkor szó van arról, hogy ezek az emberek honnan jöttek (földrajz), hogy ezeken a helyeken mi történt a közeli és a távoli múltban (történelem), stb.


10. Valóban hasznos ismeretek

Könnyen lehet, hogy a magyar iskolás előbb találkozik a Kalevalával, mint finn kortársa, de az is bizonyos, hogy a finn gyerek ügyesebben főz, jobban varr, és a számítógépet is professzionálisabb szinten kezeli. Úszásórán a fuldoklás jeleit is megtanulják felismerni, és a környezettudatosságot is magukba szívhatják. Nem csoda, ha Helsinki az egyik legzöldebb és legélhetőbb város a világon, ahol már harminc éve is mindenhol (tényleg mindenhol!) ki volt építve biztonságos, kihasznált bicikliút.

Mi a véleményed a finn iskolákról? Örülnél, ha ezek közül sok minden megvalósulna nálunk is? Van olyan pont, amellyel azért nem értesz egyet?

Fotó: Miloslav_Ofukany / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja