SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tegyünk, ha a gyerek nem tűri el a szabályokat?

Tomori Ildiko [cikkei] - 2017-05-30
Állandó vita forr a pedagógusok, a szakértők és a szülők között: kellenek, vagy nem kellenek a szabályok a gyerekeink életébe?! Van, aki a már szinte katonás szigorra esküszik. A másik véglet pedig semmiben sem korlátozza gyermekét, totális anarchia uralkodik a családon belül. Személy szerint az arany középútra esküszöm. Szeretnék bemutatni néhány működő módszert arra, hogyan terelgessük ügyesen gyermekeinket.
Mit tegyünk, ha a gyerek nem tűri el a szabályokat?

„Anya, én utálom azt a szót, hogy SZABÁLY” - Pankám hüppögve kucorodott az ölembe minap, amikor jól összevesztünk. Arra igyekeztem rávenni, hogy ne bambuljon a tévébe állandóan. Sokat tévézik, amikor mi el vagyunk foglalva. Még az étel is jéghideg masszává dermed előtte, mert elfelejt enni.

Amikor még picike volt, nem jelentett problémát számomra, hogy megtanítsam bizonyos szabályokra. A „Nem nyúlhatsz a szádba piszkos kézzel”, „Nem vesszük a szánkba a földről a dolgokat, azt sem, ami nem ehető”, „Nem piszkáljuk a konnektort, és az elektromos vezetékekkel sem játszunk” szabályok mind könnyedén betarthatóak voltak, mert meglepő módon rendkívül szófogadó volt akkoriban.
A problémák később kezdődtek, olyan három éves kora után, amikor elkezdte „kitalálni” önmagát. Ez egész pontosan abban nyilvánult meg, hogy egyszerűen elengedte a füle mellett a számára nem tetsző kéréseket, avagy „alkalmi süketté” vált. Csakis azt hallotta meg, ami számára kedvező tevékenységet jelentett. Ez viszont egyre bosszantóbbá vált számomra, számunkra. A végtelen türelem sem lett volna elég ahhoz, hogy rávegyem valamire, amit ő nem akart meghallani.
A „vedd fel légy szíves, amit leejtettél”, a „menjünk már fogat mosni”, a „most elindulunk aludni és kikapcsoljuk a tévét” számunkra szinte rémálomba illő huzavonává vált naponta.
Különböző trükköket vetettünk be, hogy képesek legyünk veszekedés és sírás nélkül elérni nála, amit mi szerettünk volna. Ebbe a repertoárba beletartozott az is, hogy Panka kitalálta a saját, ránk szabott szabályrendszerét. Egy ilyen, általa kitalált szabálya felénk például az, hogy az ő saját pihenőfotelébe nekünk tilos ruhát pakolni. Ezt a szabályt le is rajzolta. Íme:

Ha a gyereknek is megengedjük, hogy kitaláljon a szülei számára szabályokat, azzal egyensúlyba kerülhetünk és lehet hivatkozási alap: ÉN betartom a te kéréseidet, szabályaidat, mert elfogadom őket. Arra kérlek, hogy TE is tartsd be az általunk felállított szabályokat. Az egymás iránti tisztelet alapja ez a megállapodás.

A legutóbbi alkalom, amikor Pankával összevesztünk azon, hogy túl sokat tévézik, és azt találtam mondani, hogy új szabályt fogunk bevezetni a tévézéssel kapcsolatban, ebbe a panaszba torkollott: Anya, én utálom azt a szót, hogy SZABÁLY!
 

Ki szereti a szabályokat?! – kezeket a magasba

Ölemben a hüppögve kucorgó kislányommal azonnal elszállt minden mérgem. Nagyon megdöbbentem ezen a mondaton. Szorosan átöleltem, és közben azon járt az agyam, hogy igaza van. Ki az, aki SZERETI a szabályokat? Úgy őszintén… Senki! Mi felnőttek is legtöbbször frászt kapunk mindenféle ránk erőltetett szabálytól.

- Hát, igen – mondtam Pankának –, elhiszem, hogy nem szereted a szabályokat. Hol kell betartani szabályokat?
- Az oviban – hüppögte.
- Milyen szabályokat kell betartani az oviban?
Sorolta. Szépen felsorolt minden szabályt, amit be kell tartaniuk az oviban. Azt is megbeszéltük, hogy ezeket miért kell betartani. Aztán támadt egy gondolatom.
- Tudod mit? – fordultam hozzá – Itthon ne szabályokat találjunk ki. Itthon csináljuk azt, hogy ÖTLETEKET találunk ki, arra, hogyan érezzük jobban magunkat. Ne veszekedjünk semmin, és figyeljünk oda egymásra. Tudod, a tévézés jó dolog, de csak akkor, ha nem viszed túlzásba. Beszéljük meg azt az ÖTLETET, hogy amikor eszel, amikor játszunk, amikor beszélgetünk, akkor sosem kapcsoljuk be a tévét.
- Jó, ez így jó lesz – bújt hozzám Panka.

 

A SZABÁLYOKAT érteni kell

Teljesen mindegy, hogy használjuk-e a SZABÁLY szót, vagy sem, a lényegen ez semmit nem változtat: a kisgyermeknek a MIÉRT?-et kell egész pontosan értenie. Amikor felsoroltuk Pankával az ovis szabályokat, azt is megbeszéltük, milyen lenne az élet az oviban, ha ezeket senki sem tartaná be. Üvöltözve rohangálnának a gyerekek egy kicsinyke szobában, összeütközve törnék össze magukat és egymást. Természetes, hogy belátta, ez nem lenne jó senkinek, hiszen például ő nehezen viseli a zajt, és rendkívül óvatos, mert nem szereti, ha elesik vagy megsérül.

Itthon más a helyzet. Itt nem kötelező olyan szigorú szabályok szerint viselkedni, mint az oviban. Viszont vannak kifejezetten balesetveszélyes dolgok, amikre vigyázni kell. Illetve vannak olyan tevékenységek, amiket Ő személyesen nem érez veszélyesnek, de egy felnőtt tisztában van a romboló hatással, amilyen például a sok tévézés is.
Az sem jó hosszú távon, ha folyton elblicceli a fogmosást, és csak úgy tesz, mintha alapos lenne. Ezek közvetlen hatásait nem érzékeli, nem érti, hogy miért „piszkálja” egy felnőtt ilyenek miatt. Ebben az esetben is fontos, hogy elmagyarázzuk, miért is szükséges a helyes tevékenység.
A harmónia és béke megteremtése érdekében játékosan és egy kis humorral, mély megértéssel rá lehet venni a gyermeket arra, hogy ne veszekedve teljen a nap.

Indexkép: Luis Marina/flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja