A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A nem az mindig legyen nem, de néha mondj igent is!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-02-17
A következetesség az egyik legnehezebb dolog a gyereknevelésben. Szülőként próbálod tartani magad ahhoz, amit elterveztél, aztán a tizedik könyörgésre beadod a derekad? Ne tedd, inkább légy előrelátó! Mutatjuk hogyan!
A nem az mindig legyen nem, de néha mondj igent is!

Vannak szabályaid?

Például nincs csoki minden nap? Nincs nassolnivaló vacsora előtt?

De a gyerekek nagyon makacsok és kitartóak tudnak lenni, ha valamit szeretnének. Képesek hosszú perceken, akár órákon keresztül is rágni a füled a könyörgésükkel. Neked pedig egy nehéz nap után lehet, hogy kevesebb a türelmed. Ő tudja, érzi ezt, és megvárja, amíg eljön az a pont, amikor azt mondod: "Na jó, legyen! De csak most az egyszer!”

A gyerek jól tudja, hogy ebből nemcsak egyszeri alkalom lehet, ezért éppúgy bepróbálkozik majd legközelebb is. Neked pedig egyre nehezebb dolgod lesz, hogy meggyőzd, hiszen nem fogja érteni az érveidet.

Miért nem lehet most, amikor a múltkor megengedted?

Ő szinte csak ezt látja belőle. Azt nem értené meg, hogy te azért engedtél mégis, mert fáradt voltál, zsongott a fejed a sok feladattól, és csak egy kis nyugalmat szerettél volna.

Mit tehetsz, hogy a nem, valóban nem legyen?

 

Mondj néha igent!

Ha azt kérdezi, hogy ehet-e édességet, és te szeretnél adni neki csak nem most, hanem később, akkor a kérdésére így felelj:

"Igen, ehetsz kekszet, de majd a vacsora után!”

Ezzel egyértelművé teszed számára a szabályokat úgy, hogy közben nem mondasz ellent neki. Sőt, igent mondtál a kérésére.

Kínálj fel választási lehetőséget!

Emellett még jó megoldás, ha választási lehetőséget kínálsz fel a számára. A gyerekek szeretik érezni, hogy ők is dönthetnek fontos kérdésekben. Képzeld csak el, hogy milyen jó érzés az, amikor nem vitatkozni kell vele, hogy öltözzön már fel reggel, hanem egyszerűen csak felteszed neki a kérdést, hogy melyik pulóvert szeretné felvenni. A cicásat vagy a kutyásat.

Így nem az elutasítással találkozik, hanem a választás lehetőségével.

Próbáld ki több területen is! Nagyszerűen működik például az elalvásnál. Tedd fel neki a kérdést, hogy szeretne lefeküdni. Te vidd be az ágyba, vagy ő maga szeretne elhelyezkedni. Itt már egyértelmű lesz számára is, hogy nem az a kérdés, hogy le akar-e feküdni, így azzal nem is foglalkozik. A döntés lehetősége eltereli a figyelmét, és úgy érzi, hogy az ő szava is sokat számít.

Ezekkel a módszerekkel le tudod szűkíteni azokat a területeket, amikor valóban nemet kell mondanod. Nagyon fontos, hogy ha nemet mondasz, akkor minden körülmények között ragaszkodj hozzá. Ne hagyd magad eltéríteni a szándékodtól, mert azzal a gyermeket is összezavarod. Nem fogja érteni, hogy mit vársz el tőle pontosan.

Milyenek legyenek a szabályok?

A gyerekeknek a szabályok adnak biztonságot. Bármennyire is úgy tűnik elsőre, hogy utálják őket, mégis szükségük van rájuk. Az a gyermek, aki szabályok nélkül él, bizonytalannak, elveszettnek érzi magát.

Fontos, hogy a szabályok ne legyenek túl bonyolultak vagy betarthatatlanok. Azok a szabályok sem jók, amelyek nem egyértelműek. Válassz olyanokat, amiket a gyermek megért, meg tud jegyezni, viszont ezekhez következetesen ragaszkodj. Vagyis, ha egyszer elhatároztátok például, hogy vacsora előtt nincsen nassolnivaló, akkor ez alól ne legyen kivétel egy este sem. Ez így egyértelmű.

Nem jó szabály például az általános megfogalmazás:

"Viselkedj rendesen!”

Egy kisgyereknek hiába mondod ezt olyankor, amikor mérges vagy rá. Mit jelent az, hogy rendesen? Ő lehet, hogy akkor is úgy érzi, hogy rendesen viselkedik, hiszen valami azt váltja ki belőle.

Ehelyett inkább fogalmazz egyértelműen:

"Azt kérem tőled, hogy maradj csendben, amíg fizetek a pénztárnál!”

Így a gyermek is pontosan tudja, hogy mit vársz el tőle, és te is nyugodt lehetsz afelől, hogy egyértelmű, érthető szabályt fogalmaztál meg a számára.  

 

Kép forrása:Gustavo Fring fotója a Pexels oldaláról

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja