SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Apa nélkül felnőni

Jánosi Valéria [cikkei] - 2017-05-17
Ma a családok nagy részében apa nélkül nevelődnek a gyerekek. És ehhez még elválni sem szükséges. Bőven elegendő, ha az apa folyton dolgozik, és nincs jelen a gyerekek hétköznapi életében. Pedig az apa hiánya komoly és maradandó sérüléseket okoz a gyerekekben, amelyet később már szinte lehetetlen helyrehozni.
Apa nélkül felnőni

Az apa szerepe

Ranschburg Jenő egyik előadásán egyszer úgy fogalmazott, hogy az apák legfontosabb szerepe a gyermekek küszöbön való átemelése. Az apa az, aki az anyai belső világ után szélesre tárja a külvilág kapuját a gyerek számára. Ő az, aki megmutatja, hogyan mennek a dolgok a családon kívül. Az apával való őrült viháncolás tanítja meg a gyereket arra, hogy figyeljen mások jelzéseire, hogy képes legyen lecsillapítani magát egy kiadós játék után. Az apának pótolhatatlan szerepe van az érzelmi intelligencia fejlesztésében. A kisfiúnak ő mutatja meg, hogyan viselkedjen férfiként bizonyos helyzetekben. Nagyon emlékezetes maradt számomra, amikor az ötéves unokaöcsém úgy hívta játszani a család férfiembereit, hogy „gyere, játszunk, csak mi férfiak!”.

Egy kislányra is óriási hatással van az apa, hiszen sokáig számára is ő a Férfi. Ha az apa elismeri, értékeli, dicséri a lányát, olyan önbecsüléssel, magabiztossággal tudja megajándékozni, hogy a lánya sokkal nagyobb valószínűséggel lesz képes hosszú távú párkapcsolat kialakítására, mint kevésbé szerencsés társai.

Sajnos a negatív minta sokkal nagyobb károkat okoz a gyerekben, mint ha egyáltalán nincs apa. Egy erőszakos, domináns, kritizáló, megalázó, gúnyolódó apa jóvátehetetlen károkat okoz a gyermeki lélekben. Sokkal károsabb egy ilyen apa állandó jelenléte, mint az apa hiánya.
 

Az apahiány hatása

Mivel az apahiány ma már korjelenség, sokan és sokféleképpen vizsgálták. A Pécsi Orvostudományi Egyetem Magatartástudományi Intézete szervezésében egy közel ezer fős reprezentatív mintán vizsgálódva az apával, és az apa nélkül felnövekedett felnőtt korú személyeket vizsgáltak. Azt találták, hogy a válás miatt apa nélkül felnövő fiúk kamasz korukban versengőbbek, bosszúállóbbak, agresszívebbek voltak, mint teljes családban élő társaik. Gyakrabban lógtak az iskolából, jobban bosszantották a tanáraikat és társaikat, és hamarabb hagyták abba iskolai tanulmányaikat.

Felnőttként pedig kevesebben házasodtak meg, és akik megházasodtak, azok sokkal nagyobb százalékban váltak el, mint a két szülővel felnövő társaik, több konfliktussal küzdöttek, és elégedetlenebbek voltak a párkapcsolatukkal.

Nem riogatni akarlak, de érdemes áttekinteni egy amerikai vizsgálatot is. Eszerint a tinédzserkorban öngyilkosságot elkövetők közül 63% elvált szülők gyereke, az otthonról megszökők 90%, és a kamaszként teherbe eső lányok 71%-a szintén egyszülős családban nőtt fel. Sajnos hasonlóan magas arányokat találunk a droghasználók és fiatalkorú bűnözők között is.

Ezzel NEM azt akarom mondani, hogy a válás rossz, és minden egyszülős családban élő kamasz potenciális bűnöző!  Egyszerűen csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az egyszülős családokban apai minta nélkül nevelkedő gyerekek sokkal veszélyeztetettebb helyzetben vannak.
 

Mit tehet az anya?

Az apa szerepét pótolni – sajnos - az anya biológiai adottságai folytán nem képes. Természetesen sok mindent tehet azért, hogy enyhítse az apa hiányából fakadó sérüléseket.

Válás esetén nagyon fontos, hogy az anya ne ássa alá az apa tekintélyét. Ne szidja az exét a gyereke előtt, és ne akadályozza a kapcsolattartását a másik szülővel. Sőt, amennyire lehetséges, inkább biztassa az apát arra, hogy legyen minél többet a gyerekkel. Még akkor is, ha nem mindenben ért egyet azzal, ahogy az apa neveli őt.

Ha a családban nincs jelen az apa, és még kicsi a gyerek, két-hároméves korban fontos, hogy az anya képes legyen következetesen szabályokat hozni és azokat be is tartatni. Sok anyuka elköveti azt a hibát, hogy úgy gondolkodik és viselkedik, hogy „vagyunk mi ketten egymásnak, és ketten vagyunk a világ ellen”. És ebben a szimbiózisban hajlamos túlfélteni, elkényeztetni a gyerekét. Sajnos nagyon sokat árt ezzel a gyereknek, aki közösségbe kerülve értetlenül szembesül majd azzal, hogy nem ő a világ közepe, és nem érti, hogy miért is kellene neki ostoba szabályokhoz alkalmazkodni.

Sokat tehet az egyedül élő anyuka azzal is, ha a családban, baráti körben talál olyan férfiakat (nagyapa, nagybácsi, keresztapa, férfi tanár, edző), akik mintaként szolgálhatnak a gyerek számára, és lehetőséget ad arra, hogy a gyerek minél többet együtt lehessen ezzel a felnőttel. Ha jól választ, a gyerek a pozitív férfi mintát eltanulhatja tőle.
 

Lehet-e pótapa a nevelőapából?

Sokak számára kérdés, hogy lehet-e pótapa a nevelőapából. Ez mindig a család egyedi konstellációjától, a szülők, nevelőapa, gyerekek személyiségétől függ. Egy biztos: ajtóstul rontani a házba nem érdemes. Ha egy férfi azzal indít, hogy „majd én megnevelem ezeket a büdös kölyköket”, azzal nem megy semmire. Legföljebb iszonyatosan elmérgesíti a helyzetet. Érdemesebb először barátként szeretettel, odafigyeléssel közelíteni a gyerekhez, és ha már kialakult valamiféle emberi viszony, ha már nem ellenségesen tekint rá a gyerek, akkor következhet valamiféle szülői kapcsolat kialakítása. Természetesen kizárólag az anyával egyetértve, vele egyeztetve a gyereknevelési elveket, szabályokat.

Nagyon sokat ronthat a nevelőapa a helyzeten, ha nagy elvárásokat támaszt a gyerekkel szemben, ha becsmérlően nyilatkozik előtte az édesapáról. Egy nevelőapának beilleszkedni egy anya-gyerekek felállásba rendkívül finom, odafigyelést, végtelen mennyiségű tapintatot igénylő folyamat.

Természetesen az anya is sokat tehet azért, hogy segítse ezt a folyamatot. Például egyáltalán nem mindegy, hogy mikor közli a gyerekkel, hogy van egy új férfi az életében. Ha túl későn szól, a gyerek becsapva érezheti magát. Az is lehet, hogy a kicsi már rég tudja, hogy az anyának új barátja van, és aggódva figyeli, hogy mikor tör be az életükbe az idegen. Az anyának rendkívül érzékenyen érdemes figyelnie a gyerekét ebben az időszakban, hogy kezelni tudja a kicsi félelmeit, fantáziáit.

Az anya feladata az is, hogy időnként közvetítsen, tolmácsoljon a nevelőapa és a gyerek között. Érdemes a gyerek tudomására hozni, hogy a nevelőszülő nem veszi el őt a gyerektől, és az apa szerepét sem akarja betölteni, mert az édesapa mindig is az apja marad. Az is lehet, hogy a nevelőapát érinti érzékenyen a gyerek távolságtartó vagy dacos magatartása, és neki van szüksége egy kicsivel több figyelemre, megértésre, támogatásra.

Sehol nem könnyű egy mozaikcsalád kialakulásának folyamata. Ez egy forrongó időszak, a család minden tagjának nehéz hozzászokni az új felálláshoz. Ha viszont képesek jól csinálni – szeretettel, türelemmel, odafigyeléssel –, akkor a folyamat végén megszülethet egy új család, ahol a nevelőapa férfimintaként szolgálhat a gyerek számára. 

Fotó: renato cardoso/FREEIMAGES

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja