SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Versenysport gyermekkorban: Pro és kontra, a szakpszichológus szemével

Családinet [cikkei] - 2016-12-19
A gyermekkorban elkezdett versenysport sok előnnyel jár, viszont könnyen károssá válhat akkor, ha a sportoló gyermek speciális egyéni szempontjait (egyéni képességek, pszichés és anatómiai sajátosságok, nem, életkor, biológiai fejlettség) figyelmen kívül hagyjuk.
Versenysport gyermekkorban: Pro és kontra, a szakpszichológus szemével

Arról kérdeztük Faludi Viktóriát, a Sportorvosi Központ szakpszichológus- sport konzultánsát, hogy milyen előnyökkel jár a gyermekkorban elkezdett rendszeres sporttevékenység, de mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy a gyermek valóban csak a mozgás kedvező oldalát élvezhesse.
 

Csökkenti a stresszt, vagy növeli?

Előnye: A sport segít az iskolai elvárások, a családi konfliktusok, illetve egyéb lelki negatív hatások feldolgozásában. Véd a mentális zavarok ellen, (depresszió, függőség), stressz levezető és szorongás oldó hatású.

De! Az élsport-szintű versenyzés, és az eredmény kényszer okozta stressz, az éretlen sportoló lelki egyensúlyát károsan befolyásolhatja. Az edzés kedvezőtlen hatásokat válthat ki, például abban az esetben is, ha a sportoló terhelésének mértéke nem megfelelően van beállítva. Ez utóbbi meghatározása az edző kompetenciájába tartozik, amelyhez segítséget nyújthat, a teljesítmény élettani felmérés. Ennek során, objektív paraméterek segítségével meghatározható az edzettségi szint, amely kiindulási alapja lehet a megfelelő edzésterv kialakításának, a túlterhelés elkerülésének érdekében.
 

Hogyan hat a személyiségre?

Előnye: A kihívások teljesítésével, az önbizalomra szintén pozitívan hat a rendszeres sport, ezen kívül kemény munkára, önfegyelemre, kitartásra, akarati erőfeszítésre nevel, küzdeni tanít. Továbbá a sportban sok alkalom nyílik a kockázatot, bátorságot, valamint a határozottságot és a koncentráció képességet igénylő helyzetek megoldásának gyakorlására.

De! Az intenzív sporttevékenység megzavarhatja az önértékelést, különösen, ha a gyermek nem képes megfelelni az edzői és szülői elvárásoknak. Ez vereség- és kudarcélményt okozhat.
 

Mi a helyzet a testképpel?

Előnye: A sport közvetlenül segíti a test elfogadását, az egészséges testkép kialakítását, az önelfogadást erősíti.

De! Gyakran előfordul, hogy a sportolók testképzavarral küzdenek, sőt, a sport sok esetben, maga is eszköz lehet ennek a torzulásnak fenntartásához. Például, a testalkati elvárások étkezési zavarok kialakulását, ill. súlyosbodását eredményezhetik. Ez jellemzően az esztétikai sportoknál fordul elő (pl. ritmikus gimnasztika, torna).
 

Jut idő a tanulásra, és a pihenésre?

Előnye: A rendszeres sport strukturálja a gyermek idejét, kereteket ad az unalom helyett. Ha valaki rendszeresen sportol, kevesebb ideje jut a különböző elektronikus játékok, számítógépek használatára, vagy TV nézésére.

De! Egy fiatal számára, az egyre növekvő iskolai elvárások mellett a rendszeres sport, ha az napi több órás edzéssel jár, egy idő után kifáradáshoz és a motiváció elvesztéséhez, majd a sport abbahagyásához vezethet. Emiatt tehát, a gyermekek edzéseit és időbeosztását  gondosan kell megtervezni annak érdekében, hogy elegendő ideje jusson tanulásra és pihenésre is.
 

Milyen hatással van a társas kapcsolatokra?

Előnye: A sport társaságot biztosít a gyermek számára. Különösen a csapatsportokra igaz ez, amely közösségfejlesztő hatású, ahol az elért eredmény több sportoló együttes tevékenysége következtében jön létre. Itt a játékosok közösen dolgoznak, összefognak, figyelembe véve a közös célt.  A csapatban játszó sportolók egyéniségének meghatározó elemévé válik egy idő után a felelősségtudat mások iránt, az egyéni érdekekről való lemondás a közösség érdekében. Ez utóbbi szintén személyiségfejlesztő hatású.

De! Az élsport megzavarhatja a normális társadalmi kapcsolatok kialakulását. Abban az esetben, ha a sport függőséggé válik, és a fókusz csak erre irányul, minden mástól elszigetelődhet az egyén. Ennek eredményeképpen a társas kapcsolatai szegényesek, felületesek lesznek.
 

Mit tanácsol a szakpszichológus?

Látható tehát, hogy a rendszeres sporttevékenység nagyrészt előnyös a gyermek pszichés fejlődése szempontjából, azonban csak akkor, ha fenti szempontokat is figyelembe vesszük. A megfelelő fizikai felkészülés mellett nagyon fontos az is, hogy a fiatal mentális támogatására időt és energiát fordítsunk, ennek érdekében javasolt szakpszichológushoz fordulni. A szakember a teljesítmény fokozásában, valamint azon képességek kialakításában nyújt támogatást, amelyek segítik a sportoló gyermeket abban, hogy maga tudjon túljutni az egyes akadályokon. „Véleményem szerint a legfontosabb, hogy a gyermek számára a sporttevékenység örömöt nyújtson, és ne kényszert jelentsen” – tanácsolja Faludi Viktória, szakpszichológus.

Olvasd el ezeket a cikkeket is:

A sportolás előnyei kamaszkorban
Egyél úgy, mint egy bajnok! Utánpótláskorúak táplálkozása

Forrás: Sportorvosi Központ 
Fotó: USAG- Humphreys/flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja