SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zsebpénz: Adjunk, vagy ne adjunk?

Bojti Andrea - szabadságon [cikkei] - 2014-08-14
A 6 éves Luca életében először napközis táborba ment a strandra. Szülei úgy gondolták, adnak neki 2000 Ft zsebpénzt. Este a kislány szomorúan mesélte, hogy otthagyta a medence mellett a labdát, amit 2000 Ft-ért vett. Az összes pénzét erre a túlárazott gumilabdára költötte. A szülei persze mérgesek voltak, de leginkább magukra, mert elfelejtették felkészíteni rá a gyermeket, mire való a pénz és hogyan kell azt beosztani.
Zsebpénz: Adjunk, vagy ne adjunk?

Kell-e zsebpénzt adni egy gyereknek? Ha igen, hány éves kortól érdemes? Hogyan fogja megtanulni a pénz értékét?

Milyen rendszerben érdemes zsebpénzt adni?

Önmagában a zsebpénz nagyon jó eszköz arra, hogy a gyermek meg tanulja az anyagi javakat értékelni. A zsebpénz rendszere akkor működik jól, ha előre meghatározzuk, milyen kiadásokat kell a gyermeknek ebből az összegből fedeznie. Természetesen a napi megélhetéshez szükséges dolgokat (pl. ruha, élelmiszerek, iskolai felszerelés) a szülő fizeti, de ha a gyermeknek extra igényei vannak, azokat egy idő után önmaga finanszírozhatja. Lehet ez a matricagyűjtő hobbi vagy a kedvenc heti magazin megvásárlása. A lényeg, hogy egyértelműen legyen meghatározva annak a köre, mire költheti a zsebpénzét.

Hány éves kortól és mekkora összeget adjunk a gyermeknek?

Az esetek többségében általános iskola alsó tagozatában a gyermek már ismeri annyira a számokat és megérti úgy a pénz jelentőségét, hogy tudjon vele bánni. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a többi gyerek mikor kap zsebpénzt. Bizonyos életkorban már az is fontos számára, hogy ne lógjon ki a sorból. A pénz összegét tekintve nem lehet egyértelmű választ adni, mert ez természetesen a család anyagi helyzetétől függ.

Mikortól és hogyan lehet bevonni egy gyereket a család pénzügyeibe?

Sok családban tabutéma a család anyagi helyzete. A gyerek könnyen kifecsegheti a szülők fizetését, és az esetleges komoly anyagi nehézségekkel sem neki kell foglalkozni. Ugyanakkor a kamaszokat már érdekli, miből él a család, milyen anyagi keretek között mozoghatnak a kérései. Természetesen az is a család egyéni döntése, mennyire avatják be a serdülőt a pénzügyekbe. Azonban minél idősebb, minél közelebb kerül az önállósodás felé, annál fontosabb, hogy reális képet kapjon a világ pénzügyi dolgairól. Tudja, mi az a fizetés, számlák, hitel stb.

Jó stratégia az, ha a szülő bizonyos munkákért fizet a gyereknek?

Számos családban láthatunk példát arra, hogy a gyermek dolgozik a pénzért. Különbséget kell azonban tenni aközött, hogy a zsebpénzért vagy azon felüli kiegészítésért dolgozik. Amennyiben a zsebpénz rendszere általános keretek között működik, de a gyermeknek még extra igényei lennének, úgy célravezető lehet, ha megállapodnak, milyen munkával szerezhet plusz pénzt a gyerek. Például, ha a kamasz a drágább telefont szeretné megvenni, a különbözeti összegért vállalhat extra feladatokat otthon. Az extra ebben az esetben azt jelenti, hogy olyan segítséget nyújt a családnak, ami egyébként nem lenne a kötelessége. Rossz módszer tehát a szobában való rendrakásért vagy a tanulásért pénzt adni, de ha ő bevállalja az autómosást vagy az ablakpucolást, úgy hogy ez máskor nem kötelessége, kaphat érte pénzt. Ezzel is azt tanulja meg, milyen értéke van a munkának.

Mire figyeljünk még oda, ha zsebpénzt adunk a gyereknek?

A zsebpénz rendszere akkor működik jól, ha azt úgy kapja a gyermek, mint a felnőttek a fizetésüket. Ez azt jelenti, hogy a zsebpénz mindig a megbeszélt időben jár változatlan összegben. Zsebpénzmegvonással vagy csökkentéssel inkább ne büntessenek, el ne vegyenek tőle, és lehetőség szerint a szülő ne kérjen belőle kölcsön. Mindenképpen beszéljék meg közösen azt is, ha változtatnának azon a körön, mire költheti a zsebpénzt.

Sem a túl kevés, sem a túl sok zsebpénz nem alkalmas arra, hogy valóban megtanuljon a gyermek bánni a pénzzel. A túl kevés pénzből nem tud megtakarítani. A túl sok pénz hamar kifolyhat a kezéből és nincs ösztönző hatással a spórolásra.

Mindezek mellett nagyon fontos, hogy rendszeresen beszélgessenek a világ pénzügyi dolgairól a gyermekkel. Össze lehet hasonlítani egyes termékek árát. Meg lehet mutatni, mire elég 100 Ft és mire 1000 Ft. Ismerkedjenek a fémpénzzel és a papírpénzzel. Idővel pedig a bonyolultabb pénzügyi fogalmakat is megértik már a gyermekek. (hitel, kamat, megtakarítás, csekk stb.)

Fotó: www.foter.com

Bojti Andrea - szabadságon


Bojti Andrea - szabadságon
Klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus

Elérhetőségeim:
Magánrendelésem: Kincs-Ő Alapítvány (jelenleg online)
E-mail: info@bojtiandrea.hu
Honlap: https://bojtiandrea.hu
https://gyermekpszichologus.blog.hu
Facebook: Gyermekpszichológus blog

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja