SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A mandulaműtétről

Családinet [cikkei] - 2014-05-08
Mi a mandulaműtét?
A garatmanadulák eltávolítását orvosi szakszóval tonzillektómiának nevezzük. Gyermekkorban a tonzillektómia javallatai nem egységesek, kórházanként is eltérőek lehetnek. Míg régebben nagyon gyakran történt mandula kivétel, addig napjainkban sokkal jobban körülírt esetekben kerül sor műtétre.
A mandulaműtétről

Miért lehet szükség a mandulaműtétre?

A jelentősen megnagyobbodott, megviselt, kráteres felszínű mandulák gyakran beszűkítik a garatot, ezáltal légzési akadályt, nyelési nehezítettséget okozhatnak. A visszatérő felső-, alsólégúti megbetegedések hátterében is állhat a megnagyobbodott mandula.

Mandulaműtétre általában a gyakran visszatérő gyulladások, - tüszős mandulagyulladás - tályogképződés esetén kerül sor. Az ismétlődő tüszős mandulagyulladások veszélye az, hogy a mandulákban megtelepedett kórokozók a szervezet más részeit, szerveit is megtámadhatják. Ezek a baktériumok okozhatnak többek között izületi, szívbelhártya-, vesegyulladást stb. Tulajdonképpen a mandula ilyen esetben egy gennyes góc, ezért mindenképpen el kell távolítani. Az a legjobb megoldás, ha a garatmandulák eltávolítására gyermekgyógyász és orr-fül- gégész közös döntése alapján kerül sor.

Műtét alatt és után

A mandulaműtét ma már intubációs altatásban történik. Ez azt jelenti, hogy a műtét alatt a gyermek alszik, a légcsövébe egy tubust vezetnek, amelyen keresztül lélegeztetik. Az intubációs narkózis védi az alsó légutakat attól, hogy oda a műtéti sebből vér kerüljön be.

A műtétet követő órákban javasolt a vér aspirációjának elkerülése miatt a beteget oldalára fektetni. Az első néhány napban a fekvés, ill, nyugalom, valamint a nyakra helyezett hideg borogatás jelenti az utókezelést. A táplálék a műtétet követő 10 napig folyékony-pépes jellegű. Fájdalomcsillapításra a legtöbb esetben kúp ajánlott.

A mandula kivétel leggyakoribb szövődménye a vérzés. Ez felléphet közvetlenül a beavatkozás után is, vagy jóval a műtétet követő napokban, amikor a seb helyén képződött lepedék leválik. Ezek a vérzések jelentősek is lehetnek, ezért azonnali orvosi ellátás szükséges.

A mandulaműtét utáni sebgyógyulás a kórházból való távozás után 8-10 nap múlva fejeződik be. Ezen idő alatt a gyermek kíméletre és szülői felügyeletre, diétás étrend betartására szorul. A gyermeket a műtét utáni 1-2. napon szobában kell tartani, mozgását korlátozni kell, de nem szükséges ágynyugalmat rendelni számára. Lehetőleg ne kiabáljon, ne sírjon. Darabos, forró és fűszeres ételt ne fogyasszon, a torok-mandulaműtéten átesett gyermeknél a fogmosást is kerülni kell, 8-10 napig csak toroköblítést végezzenek. A fülbe kisugárzó fájdalmak előfordulhatnak, főleg evés közben és nyelés kapcsán. A fájdalmak csillapításra az életkornak megfelelő fájdalomcsillapítót alkalmazzuk. Fülészeti vizsgálat abban az esetben indokolt, ha a fájdalmak ezekkel a szerekkel önmagukban nem csökkenthetők. A gyermek a műtét utáni 3. naptól a szabadban is tartózkodhat.  Külön felhívom a figyelmet, ha gyermek véreset köpne, vagy az orrból folyékony vér ürül, a gyermeket azonnal a műtétet végző osztályra vissza kell vinni, erre a célra az Országos mentőszolgálat segítségét is igénybe lehet venni.

Ha gyermek panaszmentes - mint ahogy az legtöbbször lenni szokott, a műtét után egy héttel közösségbe - iskolába,  óvodába, bölcsödébe - járhat, azonban kívánatos testnevelés alól még két hétig a felmentése, úszás alól pedig három hétig. Étkezésnél a gyermek se forrót, se fűszereset, se darabosat ne fogyasszon. Bőséges folyadékbevitel viszont nagyon fontos. A gyermek a műtét után fagylaltot fogyaszthat.
 
Dr. Szabolcs Andrea

Forrás: Bethesda Gyermekkórház
Fotó: David Castillo Dominici - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja