SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nők és a pénz - halott ügy?

Himer Csilla [cikkei] - 2011-02-28
Nők és a pénz. Pénz és a nők. Nagyon forgatnod kell ezt a két szót, hogy megtaláld, hol van itt a közös nevező? Folytatódik a kisördög és a kiskakas szájkarate-meccse, ami sok mindenre jó, de elsősorban mítoszdöntésre alkalmas. Meg arra, hogy végiggondold, mit tanítasz meg erről a lányodnak...
Nők és a pénz - halott ügy?

Ha ezt a kérdést feltetted, akkor a te kisördögöd, függetlenül attól, hogy nő  vagy férfi vagy, valószínűleg ilyeneket sutyoroghat neked:

  • Á, a nők nem értenek a pénzhez...
     
  • A nők nem tudnak befektetni!
     
  • A nők hogy tudnának komoly (befektetési) döntéseket hozni?
     
  • A pénz kezelése sosem volt a nők dolga.

Ismerősek ezek a mondatok? Hol hallottad? Otthon is ezt láttad apukádtól, anyukádtól? Netán még a rokonoktól/szomszédoktól/tanáraidtól is? Hogy a pénzről, vagyonról, befektetésről dönteni a férfi dolga, mert a nő nem ért hozzá?

Jó, akkor most hallgassuk meg a kiskakasunkat is:

„Kukuríkúúúúú, Te, nő, ha ez így van, mi a fenéhez fogsz kezdeni, ha egyedül maradsz?”

Tényleg, mi lesz veled, a Nővel, ha egyedül maradsz? Vagy ha te éppen nem nő vagy, mi lesz az édesanyáddal, a nővéreddel, a nagynénéddel, a barátnőddel, ha magára marad? Ha valamilyen oknál fogva nem lesz vele férfi, aki kezelje a kasszát?

Sok a kérdés, de szinte hallom, hogy te is azzal felelsz rá:

Miért maradna/maradnál egyedül?

Csak a példa kedvéért és ne adja az Isten. Mert:

  • mert elválsz/mert élettársad csak simán lelép
     
  • mert megözvegyülsz
     
  • mert a szüleid meghalnak
     
  • mert a szüleid sokáig élnek, de betegek
     
  • mert nyugdíjba mész

Tipikusan női élethelyzetek. Nézzük azt a verziót, amikor otthagy a pasid. Mi marad?

  • az eddigi családi bevételek kisebb része ( ha a pasi keresi a többet pláne, de még akkor is, ha gyerektartást fizet: mellbe vágó lesz az életszínvonalatok csökkenése)
  • a gyerekek (ezen a gyerektartás sem fog érdemben segíteni, kérdezzetek meg egy elvált nőt)
  • a teljes rezsi (abban a szerencsés esetben, ha az ex elköltözik, és a kiscsalád marad a régi kégliben, az ő nagyobb keresete megy, a lakás/ház teljes rezsije viszont marad)
  • a pénzügyi gyakorlatlanság, mit ne mondjak, tudatlanság.

Na, ez milyen kombináció? Ugye, te sem érzed túl nyerőnek? Egy biztos, egy elvált vagy az élettársi kapcsolat végén a "csak" elhagyott nő életszínvonala minimum 40 százalékot esik, de van, akinek még többet, esetleg 60 százalékot is, például azoknak a nőknek, akik minimálbérért dolgoznak, vagy ne adj Isten, háztartásbeliként éltek eddig. Ekkora életszínvonalesést már nyugodtan nevezhetünk zuhanásnak is, és nem csak a nőket viselik meg, hanem a többnyire velük maradó gyerekek is.

A szülők elvesztése - legyünk őszínték - is komoly trauma, még anyagilag is. Miért?

  • egy tisztességes temetés ma már milliós nagyságrendű is lehet, a legolcsóbb verzió is kétszázezer forint felett van, de akkor egyáltalán nem biztos, hogy méltó módon tudod eltemetni a szerettedet.
     
  • ha volt mit örökölni, akkor egyenes ágon ugyan már megúsztad az örökösödési illetéket a mostani törvényi változások miatt, de jól nézd meg, hogy mit örököltél: vagyont, vagy adósságot? Mert lehet azt is!
     
  • ha eddig a szüleid támogattak anyagilag, akkor most ennek a forrásnak is vége.

Az előző két verzió kombinációja a megözvegyülés, ami talán a legnagyobb katasztrófa.

A szülőkkel kapcsolatos másik anyagi érvágás, amikor a szülők betegek lesznek. És miért mondom, hogy ez a nők gondja? Mert a legtöbb szülő arra számít, hogy ha majd öreg lesz, és támaszra lesz szüksége, akkor a lánya viseli gondját, a lánya ápolja, mert az női dolog. Nem állítom, hogy a férfiak nem teszik meg a szüleikért mindezt, de bármibe lefogadom, hogy ha adott két testvér, az egyik fiú, a másik lány, akkor a szülők 90 százaléka a lányára fog számítan. Erre trenírozza őket és a lányokat is a társadalom.

Miért gond ez anyagilag?

  • A havi gyógyszerköltségbe tutti be kell szállni Neked is, ha a szüleid, főleg a betegség miatt munkaképtelenné válnak, vagy már nyugdíjasok, s nem tudják ezt önerejükből finanszírozni.
     
  • Orvosok hálapénze – ne legyünk álszentek, mondjuk ki nyíltan: ha azt akarjuk, hogy a szüleink ne az elfekvőben végezzék úgy, hogy rájuk se néz senki, akkor bizony fizetni kell az orvosnak, de még a nővérnek, ápolónak, beteghordónak is.
     
  • Utazási költségek – ha a szüleid tényleg annyira rosszul vannak, valószínűleg nem a buszra, vagy a vonatra teszed fel őket, hanem te viszed őket kocsival egyik vizsgálattól a másikig, amit biztos nem  fog megtéríteni a TB.
     
  • Orvosi vizsgálatok – ha olyan vizsgálatokat kell elvégeztetni a szüleid kezelése során, amelyeket nem fedez, vagy nem teljes egészében a TB, vagy netán csak magánrendelésen kapsz olyan szolgáltatást, amiben meg is bízol, akkor ez is pluszkiadás. Méghozzá tetemes.
     
  • Ezen kívül persze még a betegségek és a kezelések függvényében még millió egyéb kiadás jöhet szóba.

És itt az utolsó lehetőség. Mit ér a nyugdíj, ha egy nő kapja?

  • Messze nem annyit, mintha férfi kapná, mert a nők eleve kevesebbet keresnek átlagosan (a burkolt nemi diszkrimináció, a gyerekszülés miatti karriertörés miatt), a nyugdíjat pedig ez alapján (is) számítják.
     
  • A nyugdíj mindig csak a teljes kereset egy része (kivéve néhány kedvezményezett foglalkozást), tehát a nyugdíjba vonulás sokkal kevésbé vonulás, mint inkább egy anyagi megzuhanás.
     
  • A nyugdíjas nőknek be kell rendezkedniük arra, hogy jó néhány évig egyedül is fognak élni – hosszabb az átlagéletkoruk, mint a férfiaknak, és éppen életük végére fogják átélni az utolsó nagy életszínvonalesést: egyedül maradnak egy amúgy is kisebb nyugdíjjal.

Mit mond most a kiskakasunk?

„Kukuríkúúúúú, Lányok, Asszonyok, nem kétségbe esni kell, csak kinyitni a szemeteket! Még mindig jó ötletnek tartjátok, hogy a pasikra bízzatok mindent, ami a pénzről szól???”

Hölgyeim, cél az anyagi függetlenség! Hajrá! (Zárójelben megjegyzem: mi segítünk…smiley

És meg valami : jól gondold végig, hogy mit tanítasz erről a lányodnak...

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja