A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermekek a háztartásban 2. rész - A kisgyermekek is szeretnének segíteni

Családinet - 2010-07-28
Már az apróságokat is érdemes bevonni a háztartási teendőkbe, különösen akkor, amikor még nagy élvezettel látnak munkához. Engedd, hogy ők is "dolgozzanak", nem baj, ha még kicsi a kezük, rövid a karjuk, mindenképpen szakíts időt arra, hogy foglalkozz velük. Itt nem számít az eredmény, többnyire ügyetlenkedés lesz a vége, ezért légy türelmes és elnéző. A kicsik addig segítenek örömmel, amíg nem szereznek negatív tapasztalatokat.
Gyermekek a háztartásban 2. rész - A kisgyermekek is szeretnének segíteni

Amikor a konyhában dolgozol, az apróságok gondoskodnak társaságról, és hatalmas lelkesedéssel akarják utánozni a „nagyokat”. Nem fontos, milyen az eredmény, a lényeg az, hogy örömmel segítenek.

Engedd nekik, had’ szorgoskodjanak, még ha ez neked több munkába és odafigyelésbe is kerül, valamint ne aggódj az elmaradt hétvégi takarítás miatt sem. Lépj túl nagyvonalúan ezeken, a dolgokon, mert a  „háztartásvezetés” közös élménye sokkal többet ér, mint a takarításra szánt idő, hiszen akkor nem sok hasznát veszed a gyermekeknek.


Állíts fel fontossági sorrendet!
Mi a fontosabb neked, a lakásod csillogása, vagy gyermekeid boldogsága?
Türelmesen mutasd meg a kicsiknek, hogyan használják a seprűt, a fakanalat és a fazék fedelét, és dicsérd meg őket, legyen az bármilyen ügyes mozdulat, még, ha jelentéktelen is.

Előfordulhat az is, hogy a kicsi nem akar segíteni, ennek legyen  némi következménye: pl. ha nem akarja betenni a kekszet a bevásárló kocsiba, akkor mondd azt: „sajnálom, akkor nem veszem meg”.

 
Mindig hallgasd meg a gyermekedet!
A kisgyermek tudásszomja kimeríthetetlen, ezért szüksége van az útmutatásaidra, hogy játékosan ismerje meg maga körül a világot, - akár a konyha birodalmát is. Jelezd felé, hogy nálad mindig nyitott fülekre talál, kérdezhet bátran.

Engedd, hogy játsszon a használati tárgyakkal, akár még az apa hiper-szuper villanyvasútjával is, had’ segítsen, amiben tud! Ha a gyerek csak messziről szemlélheti a technika csodáját, hogy nehogy tönkre tegyen valamit, akkor könnyen elveszítheti érdeklődését a tevékenykedés iránt.

Számolj némi veszteséggel, amikor kezébe adod a konyhai eszközöket, hogy óvatosan játsszon velük. Először csak az egyszerűbb, könnyen pótolható tárgyak használatát ismerje meg. Az apró kis károk a jövőben kedvező feltételek mellett, bőségesen meg fognak térülni. Az örökké kínos rendben és tisztaságban tartott lakás is könnyen külső szemlélővé teheti a gyermeket, aki később ki fogja magát húzni a közös munkák alól.Amikor az apróságok ügyetlenkednek
Kisebb, normálisnak számító „baleseteknél” próbáld meg visszafogni magad és ne légy dühös, inkább harapj a nyelvedbe, mielőtt egy durva megjegyzés elhagyná a szádat. Várj egy pillanatig, vegyél erőt magadon, majd próbáld elsimítani a dolgot szelíd mondatokkal, melyek mégis valamiféle pozitív kicsengést adnak a gyermek próbálkozásainak.

Reakciódtól függően, a későbbiekben a gyermekben,  vagy szorongás fog kialakulni, vagy a meggyőződik arról, hogy apa és anya nem fognak haragudni, ha valami véletlenül félre sikerül. Ellenkező esetben, ha tegyük fel, teret engednél a mérgednek, a gyermek hamar megszokná, hogy tartson a negatív következményektől, és már nem akarna olyan gondtalanul segíteni neked.

Ha mondjuk, eltör egy vázát, vigasztald meg, hiszen maga is megijedt és arra van szüksége, hogy felismerje, olykor történnek véletlen balesetek, és az ügyetlenséget a szülők a kellemetlenség ellenére is megbocsátják.

Sok szülő ott követ el hibát, hogy dühöng az összetört cserepek miatt,  és ezzel azt a torz értékrendet közvetíti  a gyermek felé, hogy „a váza fontosabb, mint én”. Nincsenek  megbocsátó szavak, és marad a szemrehányás.

   
A „szerencsétlenség” megelőzése
Először is helyezz biztonságba minden értékesebb tárgyat oda, ahol a gyermek nem éri el ezeket, így alapjában véve elkerülheted a bajt. Ha netán mégis történne valami, ügyelj arra, hogy egy korábbi „baleset” emléke ne keltsen újabb pánikot a gyermekben, mert akkor visszacsatolódna, és megerősödne benne a félelem.

Magyarázd el neki, hogy ugyan csúnya lett az a tárgy a töréstől, de meg lehet ragasztani. Éreztesd vele, hogy nem történt borzasztó nagy kár, még, ha magadban nem is ezt gondolod. Légy pedagógus és mondd meg a gyermeknek, hogy legközelebb minden jobban fog sikerülni.

Néhány ötlet, miben tud segíteni egy óvodás

  • Asztalterítés, és az általa használt edények leszedése.
  • Játékait rámolja össze a dobozokba.
  • A zoknikat tegye be a fiókba, szekrénybe
  • Viráglocsolás
  • Kisállatgondozás
  • Kertimunka (gyomlálás, gereblyézés), gyermek szerszámokkal, mert motiválhatja, ha mindenből van sajátja
  • Portörlés
  • Gyümölcsmosás

A cikksorozat további részei:

Gyermekek a háztartásban 1. rész

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja