SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Itt az ősz, az óvodakezdés

[cikkei] - 2004-09-08
Manapság az a leggyakoribb, hogy a Gyes lejártakor a kisgyereknek óvodába kell mennie. Pedig minden gyerek fejlődése más- és más, milyen jó lenne ennek figyelembe vételével kiválasztani az óvodakezdés időpontját!
Itt az ősz, az óvodakezdés

Eljött az ősz, kezdődik a tanév, nemcsak az iskolapadok telnek meg újra, benépesedik az óvoda is, sok-sok kisgyerek számára megkezdődik egy újfajta élet. Amikor már nem csak az anya a társ napközben, nem az otthon a környezet. Meg kell ismerkedni egy új hellyel, sok új felnőttel, gyerekkel.

Ha időben elkezdtük a felkészítést, akkor most egy kicsit könnyebb dolgunk lehet. Ha nyáron sokat jártunk a játszótérre, hogy más gyerekeket is megismerhessen, lehet, hogy velük fog egy óvodába járni, már lesz ismerőse! Ha  sokat beszélgettünk az óvodáról, elsétáltunk a kiválasztott intézményhez, netalán még be is mentünk, bemutatkoztuk az óvó néniknek, ők pedig megengedték, hogy kipróbáljuk a játékokat, akkor most nem kell teljesen idegen dolgokra csodálkoznia csemeténknek. Akkor elég most arra hivatkozni, hogy oda megyünk, ahol már jártunk nyáron, ahol vár Marika néni, Ildi néni, a sok játék, csúszda, mászóka.

Ha sikerült igényeinknek megfelelő óvodát, óvónőt választanunk, gördülékenyebben fognak telni az első napok, hiszen tudjuk mire számíthatunk. Az utóbbi időben a legtöbb helyen időt adnak a gyereknek is, szülőnek is a beszoktatásra. Az első napokban ott lehet egy szülő is a kicsivel. Ilyenkor a felnőtt nyomon követheti a gyereke érdeklődését. Megnézheti milyen játékokkal kezd játszani, mennyire keresi a többi gyerek társaságát. Ha van rá mód, beszélhet az óvónőkkel is, mik az elvárások, szokások az adott csoportban. Így a nevelő is egyre több információhoz jut, mind a gyereket, mind a családot illetően.

A szoktatás folyamatában egyre több időt tölthetünk az intézményben, majd egyre több időre válunk el a gyerekünktől. Eljön az a nap is, amikor már ott is ebédelhet a kicsi, esetleg már ott is alhat, aztán kezdődik a rendes napirend.

Reggel bevisszük az óvodába a csemetét, majd elköszönünk tőle, és a megbeszélt időpontban érte jövünk. Nekünk felnőtteknek ennyi érezhető az új életformából. De mit él át a kezdő óvodás? Azt, hogy el kell válnia anyától (esetleg más szeretett személytől), akivel eddig a napjait együtt töltötte. Ott marad a számára ismeretlen gyerekek között.

Nem egyformák a gyerekek, mindegyik másképp éli meg ezt a helyzetet. Van, aki élvezi az új helyet, új játékokat, új gyerekeket. Van, aki beül egy csendes sarokba és csak szemlélődik, vár. Előbb-utóbb minden gyerek rádöbben, hogy ez most már mindig így lesz, és ő ezt nem akarja. Kezdődnek a reggeli sírások, ami sok szülőt kétségbe ejt. Ilyenkor legfontosabb dolog a következetesség. Mondjuk el a gyereknek, hogy milyen büszkék vagyunk rá, hogy ő már ilyen nagyfiú/lány, hogy már óvodás. A szüleinek most dolgozni kell menni, ezért kell neki is olyan jó helyen lenni, ahol vigyáznak rá, figyelnek rá, ahol van még sok játszótárs, mennyi újat tanul majd ott. Minden reggel köszönjünk el tőle, beszéljük meg, meddig marad az oviban, mikor jövünk érte! Ezt konkrét eseményhez kössük, hiszen a kicsiknek nincs időérzékük. Mondjuk azt, hogy pl. ebéd után jövök érted, addig játszhatsz a csoportban,  udvaron, énekeltek, rajzoltok, (stb). Ha már elköszöntünk tőle, ne fussunk mindig vissza, hogy sír a gyerekem, mert ezzel csak a bizonytalanságot erősítjük benne. Bízzunk a pedagógusokban, és a saját csemeténkben! Hamarosan megnyugszik, legtöbbször csak az elválás nehéz, utána már felfedezi a játékokat, gyerekeket, esetleg odabújik az óvó nénihez, és gyorsan eltelik a napja. (Ha a szülő bizonytalan, megérzi a gyermek, és ő is azzá válik. Ezzel tovább nehezítjük a beszokást. Azt gondolja, ő most olyan helyen van, ahol őt veszély érheti, hiszen a szülei is félnek ettől.)

A legtöbb esetben néhány hét elég a beilleszkedésre. Rájön, hogy nem hagyják ott, megbízhat  a szüleiben, jönnek érte minden nap. Megszokja az óvodai szabályokat, megismerkedik az új személyekkel. Hamarosan kialakul a kötődés is (legtöbb kisgyerek választ magának egy legfontosabb felnőttet), aztán már ő fog reklamálni, hogy miért van ma szombat-vasárnap, miért nincsen óvoda!

Segítsük gyermekünket a kezdeti nehézségekben, bízzunk a választott pedagógusokban, meglátjuk hamarosan, jól érzi magát a gyermekünk a sok gyerek között! Rengeteg élmény vár rá az új környezetben, az új ismerősök között!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja