SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Évismétlés nátha miatt? Mire kell figyelnie a szülőnek a vírushelyzet alatti hiányzásokkal kapcsolatban?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-10-02
Sok szülő nézegeti aggódva a gyermekét reggelente. Régebben egy enyhe nátha nem adott indokot az otthonmaradásra. De most minden más. Most vírushelyzet van. Emiatt pedig felmerül a kérdés, hogy ha az enyhébb tünetek miatt is otthon kell tartani a gyermeket, akkor a túl sok hiányzás nem vezet-e évismétléshez.
Évismétlés nátha miatt? Mire kell figyelnie a szülőnek a vírushelyzet alatti hiányzásokkal kapcsolatban?

A gyermek, a tanuló kötelezettségeit törvény szabályozza. A törvény értelmében, ha egy gyermek beteg, akkor az orvos által meghatározott időszakban nem látogathatja a nevelési-oktatási intézményt. Ha a gyermek az iskolában mutat tüneteket, akkor a pedagógusoknak el kell különíteni és értesíteni kell a szülőt a gyermek állapotáról.

Mikor tekinthető egy hiányzás igazoltnak?

Minden hiányzást, melynek következtében a gyermek nem tud megjelenni az iskolai, kollégiumi foglalkozásokon, igazolni kell. Az hiányzás akkor igazolt, ha:

  • a szülő írásbeli kérelmet nyújt be és a házirendnek megfelelően az intézmény ezt elfogadja,
  • a gyermek beteg volt és ezt a házirendnek megfelelően igazolja,
  • a gyermek hatósági intézkedés vagy egyéb alapos indok miatt nem tudott megjelenni,
  • a tanuló ideiglenes vendégtanulói jogviszonyának időtartamát igazolja,
  • a gyerek 7-8. évfolyamos, vagy középfokú iskola 10-12. évfolyamos tanulója és pályaválasztási célú rendezvényen vesz részt (erre egy tanévben 2 alkalommal van lehetősége).

Jelen járványhelyzetben ugyancsak igazolt hiányzásnak kell tekinteni annak a tanulónak a hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége miatt, és erről orvosi igazolással rendelkezik. Ezen felül a távolmaradás hatósági karanténba kerülés esetén is igazoltnak tekintendő.

Mikor lesz egy távolmaradás igazolatlan hiányzás?

A törvény egyértelműen fogalmaz – amennyiben a távolmaradást nem igazolják, akkor az igazolatlannak tekintendő.

Igazolatlan hiányzás esetén az iskola köteles a szülőt és a tanuló kollégiumi elhelyezése esetén – amennyiben a kollégium nem az iskolával közös igazgatású intézmény – a kollégiumot is értesíteni a tanköteles tanuló első alkalommal történő igazolatlan hiányzásakor. Ha a gyermek nem tanköteles, akkor abban az esetben értesítik a szülőt, ha az igazolatlan hiányzás a tíz órát eléri.  

Ha a tanköteles tanuló igazolatlan mulasztása egy tanítási évben eléri a harminc tanítási órát és egyéb foglalkozást, az iskola a mulasztásról tájékoztatja az általános szabálysértési hatóságot.

Ha a tanköteles tanuló egy tanítási évben minimum ötven tanítási órát és egyéb foglalkozást mulaszt, az iskola igazgatójának értesítenie kell az illetékes gyámhatóságot, a család- és gyermekjóléti központot vagy a gyermekvédelmi szakszolgálatot.

Mikor nem értékelhető a tanév egy tanuló számára?

A tanuló teljesítményének értékelése tekintetében együttesen kell kezelni az igazolt és az igazolatlan hiányzások számát.

Ennek értelmében a tanuló teljesítménye nem értékelhető, ha a tanuló hiányzása (igazolt és igazolatlan együttesen):

  • meghaladja egy tanévben a 250 tanítási órát,
  • meghaladja az iskolai nevelés-oktatás szakképesítés megszerzésére felkészítő szakaszában (szakgimnáziumban, szakiskolában) az elméleti tanítási órák 20 százalékát,
  • alapfokú művészeti iskolában meghaladja a tanítási órák egyharmadát,
  • egy adott tantárgyból meghaladja a tanítási órák harminc százalékát.

Amennyiben a felsorolt hiányzások miatt nem osztályozható a tanuló, akkor a nevelőtestület engedélyezheti számára az osztályozó vizsgát. A nevelőtestület akkor tagadhatja meg a vizsgát, ha a tanuló igazolatlan hiányzása meghaladja a húsz tanórai foglalkozást, és az iskola az értesítési kötelezettségének eleget tett. Ebben az esetben évismétlésre van szükség.
A tanulónak már félévkor osztályozó vizsgát kell tennie, ha a mulasztások száma már az első félév végére meghaladja a meghatározott mértéket.

Kép:  pexels.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja