A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit érez a kamaszlány, ha nincs legjobb barátnője?

Kercsó Dorottya - 2019-10-17
Jöhetnek-mehetnek a fiúk, de az a bizonyos "legjobb barátnő" sziklaszilárdan tart ki a tinilány mellett - feltéve, hogy van neki. Mi lehet az oka, és mennyire probléma, ha a lány életéből hiányzik ez a fajta kapocs?
Mit érez a kamaszlány, ha nincs legjobb barátnője?

A tizenéves lányok és legjobb barátnőjük közötti kapcsolat egy méltatlanul keveset tárgyalt, pedig roppant érdekes téma. Ez az, amiről mindenkinek van néhány jó és fájó emléke, hiszen ilyen korban a barátnő iránt érzett szeretet nem kevésbé intenzív, mint a szerelem, és éppen ezért hasonló érzelmi viharokkal is jár.


BFF 4ever – kirakatbarátság a közösségi médiában

A legjobb barátnő kérdése soha nem volt egyszerű, de amióta a közösségi oldalakon kitört a BFF-láz, minden tizenéves kötelezőnek érzi, hogy rendszeresen kiposztolja élményeit a legjobb barátnőjével. BFF4ever, öribarik a diszkóban, közös tetkó készítése, nagy vallomások, amiket valamiért az Instagramon létező összes ismerősüknek olvasni kell – a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen. Nincs kétségünk afelől, hogy ezek a barátságok a felszín alatt ugyanolyan mélyek lehetnek, mint voltak a közösségi oldalak megjelenése előtt, ám az biztos, hogy az, hogy mindezt ennyire a nagy nyilvánosság előtt kell megélni, új jelenség.

Ez pedig ha lehet, még jobban frusztrálja azokat, akik mindebből valami miatt kimaradnak. Nem biztos, hogy kifejezetten magányos lányokról van szó. Lehet, hogy egyébként jól elvannak, vannak barátaik, járnak szórakozni, nem üldögélnek egyedül a szünetben – de valamiért mégsincs senki, akire divatosan azt mondhatnák, hogy olyanok, mintha testvérek lennének, és senki nem teszi ki a velük készült közös fotókra a #BFF hashtaget.

BFF4ever

Kép: Alex Gorka / shutterstock


Drámák a barátnők körül

Az biztos, hogy hacsak nem megingathatatlan önbizalommal rendelkező, extra erős személyiségű lányról van szó, a legjobb barátnő hiánya megviseli. Úgy érzi – és valahol jogosan –, hogy kimarad valami nagyon fontosból. De mi lehet az oka, hogy így alakult?

Lehet, hogy egy eleve nehezebben nyíló, magányosabb alkat, aki nehezen oldódik a közösségben, és senkit nem talál, akivel igazán közel kerülhetnek egymáshoz. De nem mindig ez az ok.

Gyakran nyitott, társaságkedvelő, amúgy nem kifejezetten népszerűtlen lányok is igazi barátnő nélkül találják magukat. Ők azok, akiknek valamikor volt ilyen kapcsolatuk, de elvesztették, és átmenetileg vagy tartósan nem találnak senkit, aki ezt az űrt betölthetné.

Előfordul, hogy a régi barátnő iskolaváltás vagy költözés miatt veszik el. Ilyenkor egy darabig még sűrűn jönnek-mennek a Messenger üzenetek, de a közös élmények hiánya előbb-utóbb a kapcsolat elkopásához vezet. Az egyik fél mindig hamarabb túllép a veszteségen, könnyebben talál új barátnőt, ami teljesen normális, a másik mégis úgy érzi, elárulták. Neki nehezebben megy az elengedés, és sokkal több időbe telik, amíg mással hasonló érzelmi viszonyt lesz képes kialakítani.

A másik, szintén nagyon gyakori ok, hogy a kislányt egyszerűen „ejti” a barátnője. Talál valaki mást. Felnőtt fejjel tudjuk, hogy ehhez joga van, tizenévesen azonban kegyetlenül tud fájni. Ilyenkor jönnek a hatalmas drámák, féltékenységi jelenetek, „Miért vele beszélgettél szünetben?” „Miért mellé ültél angolon?” és hasonló számonkérések, amelyekből a megbántott fél semmiképp nem jöhet ki jól. Az események ilyenkor elkerülhetetlenül robognak a látványos szakítás felé, amin a környezet általában roppant jól szórakozik, de az egyedül maradt kislánnyal ilyen előzmények után már nem szívesen kerül senki közelebbi kapcsolatba.

Egyedül

Kép: Sasa Prudkov / shutterstock


Túl lehet mindezt élni?

A válasz egyértelmű igen. A legjobb barátnő nélküli lét elég frusztráló lehet, de ha amúgy nem elszigetelt a tinilány, ha van társasága, ha nem csúfolják és közösítik ki, különösebb sérülések nélkül élheti túl így is a kamaszkorát. Ahogy idősödik, úgy fogja észrevenni, hogy az egésznek egyébként sincs jelentősége: ha van, akire számíthat, akinek kiöntheti a szívét, és akivel jókat nevethet együtt, teljesen mindegy, hányadik helyre teszik egymást a barátok képzeletbeli rangsorán.

Az emberi kapcsolatok dinamikája rendkívül bonyolult, a botlás pedig időnként elkerülhetetlen. Senki nem úszhatja meg anélkül, hogy kamaszkorában néha hasra ne essen – így aztán felnőttként óhatatlanul óvatosabban lépked majd.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Ann Haritonenko / shutterstock

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja