SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kopaszra nyírt hajkoronák, megalázott gyerekek - kegyetlen szülői büntetések...

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-10-13
Sokkoló videó! Az édesanyja levágja a kamasz lány haját, mégpedig azért, hogy megbüntesse - ez látható az internetet lázban tartó képsorokon és sajnos nem egyedülálló az eset.
Kopaszra nyírt hajkoronák, megalázott gyerekek - kegyetlen szülői büntetések...

A képanyag nem először tűnik fel a közösségi oldalakon. Azt láthatjuk, amint egy idősebb nő a hajánál fogva tart a földön egy fiatal lányt, másik kezében pedig egy villanyborotva látható, mely igencsak szaporán dolgozik: amíg a lány szemét befogva, sikoltozva tiltakozik, a nő, aki feltehetőleg az édesanyja, maréknyi hajcsomókat dob a földre egymás után, míg a lány fejbőréből egyre több válik láthatóvá.

A videón hallható beszéd vélhetően portugál, azonban nem egyértelmű, miről beszélnek a szereplők. Valószínűleg ez okozta, hogy több magyarázattal is szolgáltak már a felvételt megjelentetők.

A legnépszerűbb szalagcím szerint az anya azért bünteti ezzel a lányát, mert fülébe jutott, hogy a lány csúfolta egy iskolatársát, aki rákbetegséggel küzd és a kemoterápia miatt kihullott a haja. Mivel a művelet közben az idősebb nő hangja rendkívül nyugodt, a lány pedig rettentő kétségbeesettnek látszik, nem csoda, hogy elkezdődött a kombinálás. Az indokokat tekintve az előbbi még csak nem is az egyetlen lehetőség.

A videót ugyanis már megosztották majd egy évvel korábban is, az akkori verzió szerint viszont az volt a hajnyírás oka, hogy a lány meztelen fotókat tett fel magáról a netre. Megint más megosztók szerint a család így akarta megakadályozni, hogy a lány házasság előtti szexuális kapcsolatba kezdjen, mivel kopaszon talán nem olyan vonzó a fiúk számára.

Abban mindenesetre megegyeznek az elméletek, hogy valamilyen nevelési célzattal került sor a drasztikus hajvágásra. Persze a kommentelők nem kímélték a szereplőket, a vélemények elég szélsőségessé váltak. Van, aki szerint megérdemelte a sorsát a lány, mások az anyát vették célba, mondván, hogy túl messzire ment, valamint, hogy az efféle viselkedés otthon gyökerezik. Egyes hozzászólók szerint a rossz szülő mintapéldánya az anya, ráadásul erőszakos is, és ezzel semmi szín alatt nem érhet célt, hiszen megértés és beszélgetés lenne a módja a gondok elkerülésének.
A másik oldal szerint viszont kiváló nevelési stratégiát követ az anyuka. Van, akinek tetszik ez a fajta határozott hozzáállás és biztosra veszik, hogy a lány nem teszi meg újra, amiért a büntetést kapta – bármi legyen is az.

Mivel a közösségi oldalak virágzanak, sajnos a „nyilvános megaláztatás” egészen új értelmet nyert és nem egyedi eset, hogy egy szülő az internethez folyamodik annak érdekében, hogy a fél világ lássa gyermeke szégyenét.
Néhány éve egy 10 éves kislányt azért borotváltak meg a szülei, mert nem fésülködött rendszeresen. Az új frizurát megörökítették és a fotót feltöltötték a Facebookra – a hozzá fűzött magyarázattal egyetemben. A kislány szégyene tömeges felháborodást váltott ki a felhasználókból, csak záporoztak a hozzászólások, többségük arról szólt, hogy a kislány valószínűleg sosem felejti el, amit az édesanyja tett vele, és hogy nem megbocsájtható.

Egy másik család még ennél is messzebbre ment: rossz jegyei miatt egy 12 éves lányt édesanyja és annak élettársa nyírtak kopaszra, pelenkát és egy topot adtak rá, majd kizárták a házból. A történet hallatán a kommentelők már nem is türtőztették magukat, volt, aki szerint maga a tiszta gonoszság volt, amit a kislánnyal műveltek. Ez az incidens már belecsúszott a bántalmazás kategóriába – a hisztérikus állapotban lévő 12 éves kislányt egy járőr találta meg, amint zokogva könyörgött, hogy engedjék vissza a házba – ezért anyja és nevelőapja börtönbe került. Azonban ez nem tette meg nem történtté a megalázó jelenetet, ami biztosan rányomja bélyegét a lány lelkivilágára.

A legtöbb vitát pedig kétségkívül a 13 éves Izabel esete váltotta ki. Miután az édesapja feltöltötte a netre, amint büntetésből levágta gyönyörű, hosszú haját, a kislány öngyilkosságot követett el: kiszállt az autóból és a sztráda felüljárójáról az útra vetette magát. A kórházban halt meg nem sokkal később.
A rendőrség még vizsgálja a történteket, azonban elég valószínű, hogy Izabelt a megszégyenítő videó késztette arra, hogy véget vessen az életének. Az apa azt állítja, nem ő töltötte fel a videót az internetre, ő csak a lányának szánt emlékeztetőül vette szalagra a hajvágást. A rendőrség is harmadik személy után kutat, aki ezt megtehette - mindenesetre tény, hogy az anyag megjelent a neten, és mint tudjuk, ami felkerül a világhálóra, az ott is marad.

A kislány emlékére és a gyermekek megalázása ellen való tiltakozásul létrejött egy Facebook-csoport is „Igazságot Izabelnek” néven. 

Barbara Greenberg pszichológus szerint ezek a szülők mind a hajnyírással, mind a nyilvános megaláztatással komoly hibát követnek el. Ez a viselkedés csak agresszióra tanítja a gyerekeket és szégyenérzetet kelt bennük, amik a legrosszabb emberi érzések. Bármi is késztette rá a szülőket, nincs jó ok az ilyen cselekedetre. A szakember azt tanácsolja, tartózkodjunk a szélsőségektől és mielőtt bármilyen büntetéshez folyamodnánk, gondoljuk végig, megéri-e: mit tehet a gyermekünk és köztünk lévő kapcsolattal, ha végigvisszük.
Egy szükséges és megérdemelt, átgondolt büntetés nem feltétlenül ártalmas, azonban a hirtelen felindulásból meghozott döntések az egész későbbi életünket befolyásolják és nincs ez másképp a gyermeknevelés terén sem.

Fotó: Alexas_Fotos/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja