SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hóember készítése pókszövéssel

Mecznerné Kovács Ágnes [cikkei] - 2016-11-25
Sző, fon, nem takács. Nem is pók. Ki az? A Kispesti MESE-VÁR Óvoda óvodásai!
Hóember készítése pókszövéssel

Az óvodai nevelő – fejlesztő tevékenység egyik fő területe a rajzolás, festés, mintázás, kézimunka. A gyerekek természetes kíváncsiságukból adódóan örömmel ismerkednek a különböző alapanyagokkal, az ábrázoló eszközökkel, a különböző technikákkal. Vonzó számukra a tevékenykedés lehetősége, a közvetlen tapasztalatszerzés, az önkifejezés lehetősége (ez kezdetben természetesen nem tudatos, az ábrázolást játékként élik meg a gyerekek).

Az alkotótevékenység a mi óvodánkban 2004-től új lehetőséggel bővült, kézműves foglalkozásokat indítottam heti rendszerességgel, előzetes jelentkezés alapján, folyamatos bekapcsolódási lehetőséggel. A foglalkozások célja az, hogy a gyerekek sokféle technikát, eszközt, alapanyagot kipróbáljanak, (agyagozunk, plaketteket, gipszformákat készítünk, szalvétatechnikával dolgozunk, bájos figurákat hozunk létre a háztartásban fellelhető anyagokból) és megismerkedjenek a népi kismesterségek alapfogásaival is. Fontosnak tartom a régi népi kultúra átörökítését: nemezelünk, fonalbabát, rongybabát készítünk, gyöngyöt fűzünk, fonunk, szövünk.

Célul tűztem azt is, hogy a gyermekek vegyék észre a közvetlen környezetükben fellelhető, szinte felkínálkozó alapanyagokat. Tapasztalják meg azok tulajdonságait és alkossanak kreatívan, fantáziadúsan az újrahasznosítható anyagok felhasználásával. Igyekszem rávezetni a gyerekeket arra, hogy az elmélyült, lelkes alkotásnak nem feltétele a drága alapanyag és eszköz. Szárnyaló fantáziával, apró trükkökkel, technikai fogásokkal bármilyen feleslegessé vált anyag felhasználható. Örömmel tapasztalom, hogy a szülők is partnerek ezen elképzelésem megvalósításában és rendszeresen hoznak dobozokat, fonalmaradékokat, textil darabokat. Az elkészült remekműnek együtt örülnek a gyermekükkel.

Az általam bemutatott kreatív alkotási folyamat során a hagyományos pókszövést továbbgondoltam és több technika összekapcsolásával látványos végeredményt kaptunk. Nagycsoportos korosztálynak ajánlott, a nehézségi foka alapján.

A hóember elkészítése lépésről - lépésre:

Óvodában nagyon fontos az alkotás egyes fázisainak, munkafogásainak többszöri bemutatása, ismertetése.  A haladási tempó minden gyermek esetében más. Néhányan hamar elkészülnek az adott lépéssel, mások pedig lassan, aprólékosan dolgoznak.

A téma megfogalmazása előtt az érzelmi ráhangolódást zenével, vagy verssel, népi kismesterség alapfogása esetén a kapcsolódó hagyomány ismertetésével segítem elő. A hóemberhez jól illeszkedik a "Hóembernek se keze, se lába..." kezdetű ének.

A szükséges alapanyagok:

  • fehér fonal,
  • 2 db. hurkapálca,
  • piros, narancssárga dekorgumi,
  • bordó filcanyag,
  • 2 db. fekete gomb,
  • fekete napraforgómag
  • erős ragasztó
  • olló

 

Az alapanyagok természetesen az egyéni ízlés szerint változtathatóak, a dekorgumi papírra cserélhető, a kiegészítők színei is cserélhetőek.

1. A hurkapálcákat egymásra merőlegesen összekötjük. Felnőtt segítséget igényelhet ez a lépés.
 






Elkészül a fej (2 x 15cm) és a test (2 x 22cm) alapja.

2. A hurkapálcához rögzített fonalat a pókszövéssel körbefuttatjuk, a fonal végét leragasztjuk.
 

3. A testre ráragasztjuk a fejet.

4. Kivágjuk a kalapot, az orrot, rögzítjük ragasztással.

5. Felragasztjuk a szemeket.

6. Bevagdossuk a sál végét, felkötjük vagy ragasztjuk.

7. Felragasztjuk a napraforgómag szájat és a gombokat.

8. Kivágjuk és felragasztjuk a kezeket.

Az elkészült alkotásokat minden alkalommal megnézzük együtt, és rácsodálkozunk arra, hogy a közös téma milyen sokszínűen valósul meg, felfedezhetőek az egyedi megoldások. A gyermekek arcáról pedig sugárzik az „Ezt én csináltam!” boldog érzése.


 

 

 

 

 

 

 

A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.

 

 

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja