SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tegyünk, ha lerobbantunk a családi autóval az autósztrádán?

Családinet [cikkei] - 2022-04-08
Az elmúlt évek során számtalanszor kellett kimennünk autót menteni Magyarország autósztrádáira és pályáira egyaránt. Sokszor előfordult, hogy a szülők az autóban várakoztak a gyerekekkel megérkezésünkig. Ez életveszélyes! Mostani írásunkban szeretnénk elmondani, hogy mit kell tenni abban az esetben, ha családi autónk lerobban egy autósztrádán? Az általunk leírtakat betartva elkerülhető a családi tragédia.
Mit tegyünk, ha lerobbantunk a családi autóval az autósztrádán?

Hat fontos tipp, ha lerobbant a családi autónk!

1. Mindig tegyük ki a háromszöget!

Mikor menet közben azt érzékeljük az autópályán, hogy az autónak valamilyen műszaki hibája van, próbáljunk a külső sávba átmenni, és ha van parkoló vagy lehajtó, akkor ott lemenni. Sok esetben ez nem lehetséges, ekkor marad a leállósáv. Azonban itt sem mindegy, hogy miként tesszük le az autót. A legfontosabb lépések:

•    Mindenkinek fel kell venni a láthatósági mellényt még az autóban!
•    A gépjárművön kapcsoljuk be a vészvillogót!
•    Egy embernek ki kell tennie a háromszöget körülbelül 100 méterrel az az autó mögé!
•    Mindenkinek el kell hagynia a gépjárművet!


2. Melyik oldalon hagyjuk el a járművet?

Sajnos számtalanszor előfordul, hogy a helyszínre érkezve látjuk, hogy a család minden tagja még a gépjárműben tartózkodik. Mikor megkérjük őket, hogy hagyják el a járművet, mindenki a saját ajtaját nyitja! Ez szigorúan tilos! Bármilyen autóúton, autósztrádán vagyunk, mindig csak az anyós ülés felé szálljunk ki. Menjünk át a szalagkorláton túlra és tartózkodjunk minél távolabb, amíg a segítség megérkezik. Ha az anyósülés oldali részen nem lehet megoldani a kiszállást, akkor óvatosan és nagy odafigyelés mellett hagyjuk el a járművet a másik oldalon, nehogy valaki elsodorjon minket. 


3. Mit tegyünk, ha füstöl a gépjármű motortere?

Ha elkezd a motor füstölni, szigorúan tilos kinyitni a motorháztetőt, mert a tűz levegőt kap, és még jobban belobban. Ha tartunk poroltót a járműben, akkor résnyire nyissuk fel a motorháztetőt és így próbáljuk  eloltani a tűzet. Ha nincs poroltónk, akkor ne is próbálkozzunk a tűzoltással! Tűz esetén azonnal értesítsük a hatóságokat!

 
4. Mit tegyünk, ha az autópálya közepén áll le a járművünk? 

A legfontosabb, hogy alaposan körbe nézve a leggyorsabban hagyjuk el a járművet. Semmi esetre se maradjunk az autóban, mert az életveszélyes. Ha biztonságban vagyunk, akkor hívjunk segítséget és értesítsük az autópálya felügyelőséget.

 

5. Milyen felszerelésnek vesszük hasznát a járműben egy esetleges műszaki hiba esetén?

Az emberek számtalan dolgot tárolnak az autó utasterében és a csomagtartóba utazáskor. Azonban sokan nem is gondolnák, hogy vannak eszközök, amik nélkül nem szabad elindulni. Mi az elmúlt évek gyakorlati tapasztalata alapján a következőket javasoljuk: üvegtörő kalapács (azoknál az autóknál ez elengedhetetlen, ahol kizárólag elektromos ablakok vannak az autóban), porral oltó, öv vágó, pokróc. Ezeken felül legyen nálunk folyadék, élelmiszer és legalább 25 000 forint készpénz.


6. Hogyan hívjunk autómentőt?

Ha a családdal már biztonságban vagyunk, akkor érdemes elkezdeni az autó mentésével foglalkozni. Itt a legfontosabb szempont, hogy mit kell mondani az autómentőnek, annak érdekében, hogy gyorsan a helyszínre tudjon érkezni. A telefonhívás során mindig mondjuk el a következőket:

•    Hol vagyunk pontosan.
•    Milyen a jármű meghibásodásának jellege.
•    Milyen az autó típusa.
•    Hányan tartózkodtak a járműben.

Ezeknek az információknak ismeretében az autómentős szakember tudni fogja, hogy milyen autómentő küldjön ki a helyszínre.

Reméljük, hogy írásunkkal tudtunk segíteni abban, hogy mindenki tudatában legyen annak, hogy mit kell tenni, ha a családi gépjárművel lerobbanunk az autósztrádán. 

Takács Gergő
Taki autómentő

Olvasd el ezt is: 8 hasznos tanács, hogyan kerülheted el a családi tragédiát az autóutakon

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja