SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csak egy ember állt meg az autópályán, amikor egy anya élesztette újra a gyerekét az út mellett

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-06-20
Fájdalom, düh, tehetetlenség és szomorúság. Egy 3 év körüli gyereket próbált újraéleszteni a sokkos állapotban lévő édesanya az M3-as autópálya külső sávjában, az aszfalton. Péter és fia azonnal megálltak segíteni, miközben elkeseredetten tapasztalták, hogy sorra mennek el az autósok mellettük - és senki sem áll meg segíteni.
Csak egy ember állt meg az autópályán, amikor egy anya élesztette újra a gyerekét az út mellett

A történteket a Facebook-on osztotta meg az édesapa, aki azonnal megállt segíteni, amikor meglátta a külső sávban álló autó melletti ütemes mozgást. 

"Egy kisgyerek fekszik a kocsi mellett az aszfalton és egy nő nyomkodja ütemesen a mellkasát. Senki nem áll még ott. SENKI!!!!"

Mint írja, azonnal megálltak és rohantak oda hozzájuk. A mentésbe is beszálltak, fia, Beni próbálta irányítani a mentőket a pontos helyszínre. 

"Pumpálás, levegő…. A gyerekben pedig továbbra sincs élet… Küzdelem egy pici életért, küzdelem az idővel, a könyörtelenül repülő másodpercekkel. Hosszú percek telnek el, mire újabb emberek csatlakoznak a mentéshez (két férfi) és együtt próbáljuk a csodát. Nekünk ’kell’ most csodát csinálnunk, mert az imára nincs már idő… Talán semmire sincs...

Cammognak a percek és ki tudja mennyi idő telhetett el azóta, mióta a nagymama észrevette, hogy az autóban nem lélegzik az unokája? Ki tudja mennyi ideje küzdenek, majd küzdünk ezért a kicsi életért ott az M3 autópálya külső sávjában a mellettük el- és továbbhaladó emberek kíváncsi tekintetének fókuszában? Ki tudja, hogy nem vagyunk-e túl már azon a bizonyos kritikus időn? Semmit nem tudunk, csak hogy egy beteg kisgyerek épp az Angyalokkal társalog a két világ határán…"

Az édesapa elmondása szerint pár perccel később megérkezett a gyerekmentő, ahol folytatták az újraélesztést.

"Végtelen szomorúság van bennem azt a közönyt látva, hogy többszáz ember (köztük szülők, édesapák és édesanyák) tétlenül nézik végig, hogy egy édesanya kétségbeesetten, sokkos állapotban küzd a kisgyereke életéért az aszfalton, egy autópálya külső sávjában. 

Ezt a közönyösséget nem lehet az elsősegélynyújtási ismeretek esetleges hiányával magyarázni. Ezt nem lehet a „sietek”-kel magyarázni. Ezt nem lehet SEMMIVEL sem magyarázni!!!!!"

Hogy hogyan alakult a gyermek sorsa, azt nem lehet tudni. Péter ugyanis úgy vélte, jobb, ha indulnak, mert nem szerettek volna a bámészkodó tömeghez tartozni, segíteni pedig már nem tudtak. 

"Egy három éves gyermek (akinek nevét, nemét sem tudom) pedig egy életre szóló leckét adott nekem a felelősségről, a tehetetlenségről és a szeretetről.
Tette ezt akár innen a földről, akár már egy felhőn csücsülve az angyalok országából…"

Végül arra kérte az embereket, hogy tanulmányozzák az elsősegélynyújtásról szóló könyvet, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor szorul valaki segítségre, akár a szeretteink közül.
 

A kommentelők gratuláltak, de sokan úgy gondolták, hogy nem kell megállni ilyenkor

A poszt alá rengeteg hozzászólás érkezett. Péternek és fiának, Beninek rengetegen gratuláltak az emberséghez, amit a helyszínen tanúsítottak. Sokan tiszteletüket fejezték ki azért, amiért megálltak segíteni.

Volt, aki azt mondta, szégyen, hogy csak akkor alakult ki tömeg, amikor már a gyerekmentő ott állt, amikor már érdemben nem tudott segíteni senki, a mentősökön kívül. 

Sokan azonban abban nem értettek egyet az édesapával abban, hogy baj, hogy nem álltak meg mások segíteni. Szerintük azok, akik nem álltak meg, nem gonosz, rosszindulatú emberek. Egyszerűen csak fel sem fogták, hogy mi történik, és esetleg utólag jöttek csak rá, hogy mit kellett volna tenni. Mások úgy vélik, hogy akik nem tudnak újraéleszteni, tehát nem tudnak érdemben segíteni, azoknak nemcsak felesleges, de egyenesen veszélyes is megállni egy forgalmas helyen, ahol nagy sebességgel közlekednek az autók. Vagyis szerintük nem feltétlenül a közönyösség miatt nem állt meg senki más segíteni előttük. 


Cserbenhagyásnak vagy a segítségnyújtás elmulasztásának számít, ha nem segítünk

Szakértőt kérdeztünk arról, mi a teendő ilyen helyzetben.

"A leállósávot elvileg csak a műszakilag meghibásodott autó veheti igenybe. Gyakorlatilag ha valakit újra kell éleszteni, akkor azt nem a forgalmi sávban, hanem a leállósávban tesszük meg.

Kötelességünk segítséget nyújtani, ha valaki olyan helyzetbe kerül, hogy szemmel láthatóan nagy baj van. Cserbenhagyásnak vagy a segítségnyújtás elmulasztásának számít, ha ezt nem tesszük meg.

A tőlünk elvárható segítséget kell nyújtani ilyenkor, ami ebben az esetben az, hogy legalább azonnal értesítjük a mentőket arról, hogy nagy baj van az autópályán" - nyilatkozta a Családinetnek az eset kapcsán Köves Szilárd vezetéstechnikai oktató.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja