SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

8 hasznos tanács, hogyan kerülheted el a családi tragédiát az autóutakon

Családinet [cikkei] - 2021-03-08
Takács Gergő már régóta autószállítással és autómentéssel keresi a kenyerét, "civilben" egy pici gyermek büszke apukája. Néhány hete döntött úgy, hogy leírja az elmúlt évek autómentős tapasztalatait, amivel megelőzhető egy családi tragédia az autóutakon.
8 hasznos tanács, hogyan kerülheted el a családi tragédiát az autóutakon

1. Mindig legyen, nálunk készpénz mikor útnak indulunk


A gyakorlati tapasztalatom alapján mondom, hogy ha csak pár kilométerre vagy akár hosszabb útra is megyünk, minden esetben legyen nálunk készpénz, vagy bankkártya. Sosem lehet tudni, mikor és hol hibásodik meg az autónk, amihez valamilyen gépjármű szerelési szolgáltatást kell igénybe venni (pl: gumijavítás, autómentés, autószerelés stb.). Egy városban nagy eséllyel találunk olyan szolgáltatót, akinél tudunk bankkártyával fizetni, de egy kisebb településen még mindig a készpénz dominál Magyarországon!

 

2. Legyen teli a tank, mikor hosszú útra indulunk

 
Ha van rá módunk és lehetőségünk, próbáljunk mindig teli tankkal útra kelni. Soha nem szabad kiszámolni a benzint/gázolajat, bármikor belekeveredhetünk egy balesetbe, útlezárásba, vagy akár az autópályán egy nagyobb dugóba.
Vannak évszakok (tél, nyár, késő ősz, korai tavasz), mikor magasabb az autó fogyasztása, ezáltal hamarabb kiürül a gépjárművek tankja.
Télen a fűtés, nyáron a klíma tudja megemelni az autónk fogyasztását. Sajnos olyan esettel is találkoztunk már téli időszakban, hogy a család eltévedt és nem jutott el a következő benzinkútig. A kiérkezésünkig a kisebb gyerekek fagyoskodtak a gépjárműben.  Egy teli tankkal elindulva a gépjármű esetleges meghibásodása (motor meghibásodást leszámítva) esetén is tudunk fűteni az utastérben addig, míg a várva várt segítség meg nem érkezik.
 

3. Mindig legyen nálunk takaró a gépjármű csomagtartójában, a hidegebb időszakokban

 
Sokszor tapasztaljuk, hogy a gépjármű tulajdonosok nem is gondolnak a takaró fontosságára. Aki egyedül használja a gépjárművet, annál ez még érthető. Azonban egy családnál már fontos, hogy minden eshetőségre felkészüljünk. 
Az én javaslatom, hogy a hidegebb időszakokban gyermekenként egy meleg takarót mindig tartsunk az autó csomagtartójában. Ezzel az apró figyelmességgel egy esetleges gépjármű meghibásodáskor melegen tudjuk tartani gyermekeinket a segítség megérkezéséig.
 

4. Vigyünk magunkkal ételt és italt a hosszabb utakra

 
Mikor a családunkkal szeretnénk kicsit kimozdulni, mindig legyen nálunk étel és ital a gépjárműben. Fontos, hogy ezeket zárt táskában tartsuk. S
ajnos kevesen tudják, hogy egy 1,5 literes teli Pet-palack, amely szabadon hever a gépjárműben, milyen súlyos sérüléseket tud okozni egy erőteljes fékezés során.  Abban az esetben, ha hosszabb útra indulunk hidegebb évszakokban, vigyünk magunkkal meleg folyadékot termoszban mindenki számára. Ezzel biztosítani tudjuk a test melegen tartását és folyadék pótlását egy esetleges baleset vagy műszaki meghibásodás esetén.
 

5. Tűz a motortérben

 
Talán az egyik legfontosabb probléma, amiről beszélni kell! Egy autóban fontos a poroltó készülék!
Rengeteg mentésen vagyok túl, de ki merem jelenteni, hogy a szállított autók 90% -ában nincs ilyen jellegű tűzoltó készülék. Én családapaként és autómentős szakemberként is igazán fontosnak tartom ennek alkalmazását, hiszen a családunk élete múlhat rajta! Javaslom, hogy mindig legyen kéznél, hamar hozzáférhető helyen, például az anyós ülés alatt, lefogatva egy biztonságos ponton.
 

Szakmai tanácsaim arra az esetre, ha tűz üt ki a motortérben:

 
  • Mindenki hagyja el azonnal a gépjárművet és hívjunk segítséget! Ez a legfontosabb!
  • Ha az égés nem jelentős és szeretnénk megkezdeni az oltást, akkor a motortérre való befújáskor nagyon fontos arra figyelni, hogy a motorháztetőt minimálisan, résnyire nyissuk ki, és csak így alkalmazzuk a poroltó készüléket.   Így biztosan nem kap levegőt a tűz, ellentétben a motorháztető teljes felnyitásával. 
  • Ha nem értünk az oltáshoz, vagy nincs poroltó készülék az autóban, akkor várjuk meg a kiérkező tűzoltó szakembereket és addig is húzódjunk biztonságos helyre!

 

6. Parkolás lejtőn, emelkedőn, homokos területen

 
Mikor a családdal útnak indulunk és szeretnénk megpihenni egy magaslaton, vagy egy tó partján, nem mindegy, hogy miként parkolunk le gépjárművünkkel. A legtöbb esetben az emberek behúzzák a kéziféket és ezzel úgy gondolják, hogy az autójuk biztonságban van. Tévednek!
Több esetről is olvashattunk már a lapok oldalain, hogy homokos talajon az autó a kézifék behúzása ellenére megindult.
Szakmailag javaslom mindenkinek, hogy homokos talajon soha ne álljunk meg lejtőn vagy emelkedőn! Ha mégis rákényszerülünk, akkor azt kizárólag kézifék behúzásával és a kerekek kiékelésével tegyük meg!
Az autóban ne hagyjuk benne az indítókulcsot és ne aludjunk benne!
Abban az esetben, ha aszfalton állunk meg emelkedőn, vagy lejtőn és van padka, akkor a kézifék mellett fordítsuk ki az autó kerekeit, hogy a padka megtámassza. Így biztosan nem indul meg a gépjármű!
Mindig biztonságosan parkoljunk le és utána kezdjük meg az autóból történő kiszállást.
 

 

7. Megállás autópályán a leállósávban

 
Ha autópályán hibásodik meg a gépjárművünk, fokozottan figyeljünk az autóból való kiszállásra! 
A leállósávban próbáljunk meg minél jobban kifelé, a jobb oldalra húzódni! 
Íratlan szabály, hogy az autóból kizárólag jobb oldalt szálljunk ki, ha van rá lehetőség. Így kisebb az esély arra, hogy elsodorjanak minket. Sajnos több tragédia fordult már elő az elmúlt években azzal, hogy az autóban tartózkodó személyek baloldalon szerettek volna kiszállni az autóból.
 
AUTÓPÁLYÁN VALÓ LEROBBANÁS ESETÉN, AZ AUTÓBAN TARTÓZKODNI A SEGÍTSÉG MEGÉRKEZÉSÉIG SZIGORÚAN TILOS!
 
Miután az autót elhagytuk a sárga mellényben, tartózkodjunk a szalagkorláton kívül, ezzel is védve magunkat és családunkat. Innen biztonságosan tudunk segítséget kérni.
 

 

8. Életmentő felszerelés, amire nem is gondolnánk

 
A poroltó mellett mindig tartsunk az autóban egy olyan üvegtörő kalapácsot, melynek a másik vége egy övvágó.
Ha karambolozunk, vagy tóba esünk (az elektromos zárral rendelkező autók esetében ez halmozottan igaz), elengedhetetlen kellék.
Az eszköz segítségével, egy mozdulattal el tudjuk vágni az övet, a törővel pedig az ablakon történő kijutást tudjuk biztosítani.
 
Sokan azt hiszik, hogy egy autónak az oldalsó üvegét nagyon könnyű betörni. Tévednek! Borzasztóan nehéz kiütni. Sajnos nem úgy működik, mint ahogyan a Hollywoodi filmekben látjuk. Sokat teszteltük mi is különböző szituációkban, de még lábbal sem voltunk képesek berúgni.
Ha van rá módunk és lehetőségünk, akkor pár ezer forintért vásároljunk egy üvegtörő kalapácsot, amivel a családunk életét megmenthetjük.
 
Kedves Olvasó! Ha ezekre a kis, ám annál lényegesebb dolgokra oda tudunk figyelni, akkor biztonságban tudhatjuk magunkat és családunkat egy esetleges gépjármű meghibásodás esetén.
 
Takács Gergő
autómentés, autószállítás

indexkép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja