SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 fontos szabály: így maradhat a gyerek biztonságban az utcán, a buszon és a sötétben

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-02-10
Egyszer minden családban eljön az ideje, hogy a gyerek önállóan kezdjen közlekedni. Már az első alkalom előtt érdemes megbeszélni és utána rendszeresen átismételni a következő szabályokat:
7 fontos szabály: így maradhat a gyerek biztonságban az utcán, a buszon és a sötétben


1. Viselkedés idegenekkel

Soha ne menjen el a gyerek idegenekkel sehová, például kiskutyát megkeresni/kiscicát simogatni. Legfeljebb szóban igazítson útba bárkit, ne menjen el vele az utat mutatva. Ha az illető erőszakoskodik, a gyerek kérjen segítséget egy másik felnőttől. („Tetszik tudni segíteni ennek a bácsinak? Nem találja a postát.”)

Szülőként soha ne kérjünk meg a gyerek számára idegen vagy alig ismert embert arra, hogy üzenetet adjon át neki, és biztosítsuk a gyereket is, hogy nem fogjuk ilyen helyzetbe hozni.


2. Biztonságban az úton

Szakértők szerint a gyerekek körülbelül 10 éves koruktól elég érettek arra, hogy nagyobb forgalmú út mellett biztonságosan közlekedjenek. Ha erre kerül a sor, figyeljen oda, hogy az úton ne szaladjon át, és zöld jelzés mellett is figyeljen a kanyarodó autókra. Az egyirányú utcákban is nézzen körül mindkét irányban, mielőtt lelépne a járdáról.

Borús, esős időben viseljen élénk színű kabátot, sötétben pedig fényvisszaverő csíkot a táskáján. Ha olyan helyen kell mennie, ahol nincs járda, menetiránnyal ellentétes oldalon haladjon.

 

3. Tömegközlekedési eszközön

Mindig csak az előre megbeszélt útvonalon közlekedjen. A buszon, villamoson álljon a vezetőfülkéhez minél közelebb, és ne bonyolódjon beszélgetésbe idegenekkel, főleg nem arról, hogy hol lakik, hova megy.
Idegen autóba még nagyon zord időjárási viszonyok mellett se üljön be!

Buszmegálló

Kép: mirceaianc / pixabay


4. Viselkedés veszélyes helyzetekben

Ha úgy érzi, valaki követi, próbáljon meg minél előbb olyan helyre jutni, ahol sok ember van, és ha ezután is szükségét érzi, kérjen segítséget egy felnőttől. Ha valaki megragadja, kiáltson teli torokból, hogy „Ez nem az apukám!”, így elkerülhető, hogy a külső szemlélők egyszerű hisztinek minősítsék a szabadulási kísérletét. Ennyi rendszerint elég is szokott lenni ahhoz, hogy a támadó megfutamodjon.

Ha hangos, részeg társaságot lát, menjen át az út túloldalára. Ne tartson szemkontaktust, a kötekedésükre ne reagáljon.


5. Viselkedés megvadult állatokkal

Ha egy kutya szalad felé morogva vagy ugatva, ne hergelje, és ne szaladjon el. Amennyire csak tudja, őrizze meg a hidegvérét. Álljon szembe vele, nézzen a szemébe, és közben lassan hátráljon.


6. Éjszaka

Amennyire megoldható, még a nagykamasz se járjon teljesen egyedül éjszaka az utcán! Ha nem tudunk érte menni, mindig kérjük meg, hogy nagyobb csoportokban, a barátaival közlekedjen. Ha mégis teljesen egyedül kell hazajönnie, kerülje el a parkokat és a kivilágítatlan területeket.
Mindig egyezzetek meg egy időpontban, amikor hazajön. Ha éjjelre bezárod az ajtót, ne hagyd benne a kulcsot belülről, a telefont pedig hangosítsd fel, hogy álmodban is meghalld, ha keres.

Éjszakai élet

Kép: TanerSoyler / pixabay


7. Szabályok és bizalom

Ha gyermekedet már elég érettnek tartod az önálló közlekedésre, fontos, hogy meglegyenek azok az előre lefektetett szabályok, amelyeken belül mozoghat. Minél fiatalabb a gyerek, annál pontosabban legyen meghatározva, meddig mehet el, kikkel állhat szóba, milyen gyakran kell otthon bejelentkeznie. Ahogy egyre nő és ügyesedik, úgy tágulhatnak ezek a keretek, de minden életkorban fontos, hogy képesek legyünk megbízni benne.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: mfacchinetti / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja