Felnőtt honlapok letiltása és időkorlát: 6 szűrőprogram a gyerek biztonságos netezéséhez

Kercsó Dorottya - 2019-11-04
Sok eszköz és szűrőprogram közül válogathatunk, ha keretek között szeretnénk tartani a gyerek internethasználatát. Érdemes azonban ezekkel is okosan élni, mert nincs az a külső kontroll, ami helyettesíthetné a bizalmas szülő-gyerek viszonyt.
Felnőtt honlapok letiltása és időkorlát: 6 szűrőprogram a gyerek biztonságos netezéséhez

Nehéz kérdés, hogy hol húzódik a határ az ésszerű szülői felügyelet és a magánszférát durván sértő kontroll között. Egyértelmű, hogy indokolt letiltani a Google Play-ben történő vásárolgatást a gyerek telefonjáról, és mindenképp üdvös, ha a 8 évesünk nem jut pornóhoz. De le kell-e tiltani a hasonló tartalmakat a 16 éves telefonján? Létezik-e az az életkor, amikor szülőként még jogunk van az összes szöveges üzenete válogatás nélküli olvasgatásához? Nehéz kérdések, amelyekre minden családnak egyénileg kell megtalálni a választ.

Az alábbiakban olyan szűrőprogramokat mutatunk, be, amelyek okosan használva megvédhetik a gyereket attól, hogy neki nem való tartalmakba fusson bele, korlátozzák az online töltött idejét, és segítségükkel az is elkerülhető, hogy a kicsi néhány véletlen kattintással tízezreket költsön valamilyen webáruházban. Ne feledjük azonban: a szűrőprogram szinte elkerülhetetlen, ha a gyerek az online térben mozog, őszinte beszélgetések és bizalmi viszony nélkül azonban semmit nem ér.


1. Disney Circle

A Disney Circle máris egy kakukktojás, ugyanis nem egy eszközre telepíthető program, hanem ő maga az eszköz. Az Amazonon megvásárolható szerkezet – amelyet egyre több gyártó kezd beépíteni a saját eszközeibe – monitorozza a gyerekek nethasználatát, szűri a nekik nem való tartalmakat, és időkorlátozást állíthatunk be rajta, amely elérésekor a kütyü automatikusan kikapcsol. Minden felhasználóhoz egyedi beállításokat adhatunk meg, így a 8 évesre más szabályok vonatkozhatnak, mint a 16 évesre.

Milyen készülékre: Android, iOS
Ára: 40-130 dollár
 

2. Kids Place

A legkisebbek számára készült szűrőprogram. Segítségével korlátozhatjuk, milyen tartalmakhoz férjenek hozzá, és azt is, hogy az egyes alkalmazásokon belül mennyi időt tölthetnek.

Milyen készülékre: Android
Ára: Ingyenes
 

3. ESET Parental Control

Az előzőhöz hasonlóan működő szolgáltatás. A weboldalak monitorozása és az egyes alkalmazásokon belül eltöltött idő korlátozása mellett kijelölhetjük a gyerek számára a biztonságos övezetet, ahol járhat (a való életben), és ha ezt elhagyja, az alkalmazás értesíti a szülőt. Különlegessége, hogy az időkeret lejárta után a gyerek engedélyt kérhet a szülőtől a játék folytatására. A telefonhívásait és a közösségi médiás tevékenységét azonban nem listázza.

Milyen készülékre: Android
Ára: 6000 Ft/év


4. Norton Family

Alkalmazásával a szülő e-mail értesítést kap arról, ha gyermeke egy letiltott honlapoz próbált hozzáférni, nyomon követheti, milyen kifejezésekre szokott rákeresni, fizetős csomagban pedig még a szöveges üzeneteiket is elolvashatjuk.

Milyen készülékre: iOS
Ára: 29,99 euró
 

5. Windows szülői felügyelet

A legegyszerűbb opció, mivel alapból része a Windows szolgáltatáscsomagjának. Egyszerűen létre kell hozni a gyerek számára egy saját felhasználói fiókot, majd beállíthatjuk a rá vonatkozó korlátozásokat akár a webhelyekkel, akár a képernyő előtt töltött idővel kapcsolatban.

Ára: ingyenes


6. Biztonságos Böngészés Program

Speciálisan a magyar nyelv sajátosságaira kialakított szűrőprogram. Otthoni és iskolai verzióban is elérhető.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: AndrewAngelov / pixabay

 

Közösségi hozzászólások:
Kapcsolódó cikkek:
    Copyright © 2004-2020. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.