SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikor érdemes iskolát váltani?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-01-11
Egy iskolaváltás nem könnyű. Mégis vannak olyan helyzetek, amikor meg kell lépni. De mikor jön el az a pont, amikor tényleg nincs más választás?
Mikor érdemes iskolát váltani?

1.Költözés

A költözés egy olyan esemény, amikor nincs kérdés. A lakóhely megváltozásával a gyermeknek is új iskolát kell keresni. Mégis, talán ez az egyik legnehezebb élethelyzet. A gyermeknek nem csupán a régi iskolájától, barátaitól kell megválni, hanem a megszokott otthoni környezetétől is búcsút kell venni. Nem lesz lehetősége az első, feszültségekkel teli napok után hazamenni a megszokott kis szobájába, a korábban biztonságot adó családi fészekbe.

Ugyancsak tovább nehezíti a helyzetet, hogy a költözés nem csak a gyermeknek, hanem a szülőknek is stresszel jár. A felnőtteknek is teljesen új környezetbe kell beilleszkedni, így az egész család nehéz időszakot élhet át. Ha a család együtt költözik, akkor ez még erősítheti is a köteléket, hiszen közösen tehetik le az új életük alapjait. Támogatják egymást.

Ha azonban a költözés például válás vagy családi tragédia miatt történik, akkor már sokkal nehezebb a helyzet. A szülőknek és a gyerekeknek is meg kell birkózniuk a veszteségekkel, és meg kell próbálni megfelelni az új kihívásoknak. Ebben az esetben előfordulhat, hogy érdemes szakember segítségét kérni mind a felnőttek, mind a gyerekek számára, hogy könnyebb legyen az új élethez való alkalmazkodás.
 

2. A szülők nem elégedettek az iskolával

Ha a szülő úgy érzi, hogy a választott iskola nem felel meg az elvárásainak, akkor is dönthet az iskolaváltás mellett. Előfordulhat, hogy a gyermek és a pedagógus között olyan ellenszenv van, amit nem lehet orvosolni. Az is megeshet, hogy a szülő nem elégedett az oktatás színvonalával, a tehetséggondozással vagy a tanórákon kívüli lehetőségekkel.

Ezek mind olyan érvek, amelyek indokolhatják az iskolaváltást.
 

3. A gyermek nem érzi jól magát az adott közösségben

Talán ez az egyik leggyakoribb oka az iskolaváltásnak. Elsősorban a gyermek viselkedésében bekövetkező változások hívják fel a figyelmet rá. Gyakori fejfájás, hasfájás, rossz közérzet, ezek mind olyan tünetek, amik azt jelzik, hogy a gyermeket valami bántja. Ugyancsak szembetűnő változás az is, hogy a gyermek a hétvégén felszabadult, vidám, viszont vasárnap délután, amikor közeleg az iskola, akkor komorrá, kedvetlenné válik.

Több oka is lehet annak, hogy a gyermek miért nem érzi jól magát az adott közösségben.
Például:

Nem tud beilleszkedni, úgy érzi, hogy nem fogadják be

Sajnos nem ritka, hogy a kisiskolások kiszemelnek valakit és piszkálják, csúfolják, néha fizikailag is bántalmazzák. Nehéz megválaszolni azt a kérdést, hogy miért alakul ez így. Előfordul, hogy a közösség annyira zárt, hogy nem találja meg a helyét a gyermek. Az is lehet, hogy a tanároknak vagy éppen az osztályfőnöknek nem erőssége a közösségépítés, emiatt nem tud egy jó osztályközösséget kialakítani. A szeretetteljes, egymásra odafigyelő közeg hiánya pedig oda vezethet, hogy a gyerekek elkezdik piszkálni az érzékenyebb, kevesebb önbizalommal rendelkező gyerekeket.

Ha ilyet tapasztalsz, akkor az iskolaváltás előtt érdemes elbeszélgetni az osztályfőnökkel, és beavatni őt a valós helyzetbe. Meg is lehet kérni, hogy figyeljen jobban oda a közösségre, mert problémákat tapasztalsz. Ha azonban a próbálkozások ellenére sem történik változás, akkor nincs mit tenni, muszáj iskolát, közösséget váltani.

Nem tud beilleszkedni, mert mások a képességei

Nem ritka eset az sem, hogy egy-egy gyermek tanulmányaival, tudásával magasan kiemelkedik a társai közül, akik ezért nem fogadják be, vagy kiközösítik. A stréber szóval megbélyegzett gyerekek helyzete nem könnyű. Ha úgy érzed, hogy a gyermeked hasonló cipőben jár, akkor próbáld meg egy kicsit terelgetni a közösségi élet felé. Lehet, hogy ha aktívabb lesz a közös programokon, játékokon, akkor a társai elfogadják, mert látják, hogy nem csak a tanulás érdekli.

Nagyon nehéz helyzetben vannak azok a gyerekek is, akik szociális képességeikben különböznek. Ha túl érzékeny, könnyen megsértődik, mindent magára vesz a gyermek, akkor az is előfordulhat, hogy a tanár egy-egy rossz napján elejtett mondatot a személye elleni támadásnak vesz. Ha mindehhez még gyenge önbizalom is társul, akkor könnyen sérülhet a gyermek.

Első körben érdemes elbeszélgetni a tanárokkal, osztályfőnökkel. Szülőként meg van a lehetőséged arra, hogy elmond a problémáidat, meglátásaidat és meghallgasd a tanárok álláspontját. Megkérheted a pedagógust arra, hogy figyeljen egy kicsit jobban oda az érzékenyebb gyermekedre, vagy segítsen neki fejlődni a közösségi szerepvállalásban.

Ha azonban mindezek ellenére sem sikerül változást elérni, akkor mindenképpen érdemes az iskolaváltás mellett dönteni.

Kép forrása: Jess Bailey Designs fotója a Pexels oldaláról

Olvasd el kapcsolódó cikkünket is a témában!

Iskolaváltással kapcsolatos lelki problémák és megoldásaik

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja