SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Élelmiszerpazarlás elkerülése gyerekkorban - tudatos neveléssel sokat tehetsz gyermeked jövőjéért!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-10-07
Sok kisgyerek hajítja egy laza mozdulattal a szemetesbe a félig megrágott almát vagy a meghagyott szendvics maradékát. Ők még nincsenek tisztában az élelmiszerpazarlás fogalmával. Mi szülők azonban példát mutathatunk és megtaníthatjuk nekik, hogyan vigyázzanak környezetükre.
Élelmiszerpazarlás elkerülése gyerekkorban - tudatos neveléssel sokat tehetsz gyermeked jövőjéért!

Veletek is előfordult már, hogy egy kirándulásról érintetlenül hozta haza a gyermek a szendvicset? Esetleg nem is vette ki a táskájából aznap este? Ezzel már nem nagyon lehet mit kezdeni másnap. Összegyűjtöttem néhány gondolatot, amivel mi szülők megelőzhetjük az élelmiszerpazarlást és felhívhatjuk gyermekeink figyelmét is erre.

Beszéld meg vele, hogy mit szeretne magával vinni tízóraira vagy kirándulásra!

Egy gyereknek az osztálykirándulás a jókedvről, a szórakozásról szól. Ilyenkor olyan dolgokat is lehet, amit amúgy egy átlagos iskolai hétköznapon nem igazán. Ide tartozik az is, hogy lehet cserélgetni a finomságokat, egymást megkínálni az otthonról hozott nassolnivalókkal, és nem elfogyasztani a gondosan becsomagolt szendvicseket. Ha szülőként már előre elbeszélgetünk a gyerekkel, hogy mit szeretne vinni, mi az, amit szívesen megesz majd, akkor jobban tudunk tervezni. Persze nem lehet teljesen engedni a chips és a csoki varázsának, de egy egészséges kompromisszum talán elérhető.

Tervezzétek meg közösen a heti menüt!

Adott két olyan kisgyerek, akik eltérő ételeket szeretnek. Az egyik húst hússal enne, a másik pedig nem szereti a húst.  Saját tapasztalatból mondom, hogy ez egy kihívás. Nem is kicsi.
Nálunk azonban jól bevált a közös menütervezés, mert mindketten megértették, hogy nem lehet minden nap ugyanazt enni. Egy jó kis családi programmá alakult a következő heti étrend kialakítása. Kevesebb hulladék keletkezett, mert nem kellett egyszerre többfélét főznöm és nem volt annyi maradék.
Egy nyári szünet alkalmával még menükártyákat is készítettünk, előre felírtunk ételtípusokat és a tervezés során ezeket párosítottuk össze. Készítettünk mellé egy szép táblát is, melyre hétről-hétre kitűztük az adott napi kártyákat. Így a gyerekek érezték a felelősséget és a nyafogás is kevesebb volt, ha éppen nem a fogukra való volt a napi ebéd.

Bevásárlás tele pocakkal!

Egy kisgyerekes anyukának nem kell bemutatni, hogy mit jelent gyerekekkel együtt bevásárolni. Főleg, ha a gyermek éhes is. Ha nem tudod megoldani a gyermek nélküli nagybevásárlást, akkor legalább arra próbálj meg odafigyelni, hogy ne éhesen menjetek. Talán kevesebb olyan dolog kerül a kosárba, ami később pazarlás áldozatává válik.

Bevásárlás tudatosan!

Ha van idő, akkor bevásárlás előtt nézzétek át együtt a meglévő készleteket. Sokszor a boltban állva gondolkodunk azon, hogy vajon van-e otthon tészta a spagettihez. Gyakorló anyukák még sok ilyen példát tudnának felhozni. Ha azonban bevásárló listával indulsz el otthonról, akkor kisebb az esélye, hogy olyan dolgokat teszel a kosaradba, amire nincs szükséged. Mutasd meg a gyermekednek is ezt a módszert, hogy ő is megtanulja a tudatos vásárlás alapjait.

Tanítsuk meg nekik, hogy csak annyit szedjenek a tányérjukra, amennyit biztosan elfogyasztanak!

Sokszor a szemükre hallgatunk. Nem csak a gyerekek, hanem mi felnőttek is. Próbálj meg példát mutatni azzal, hogy egyszerre csak kisebb mennyiséget szedsz az ételből, és ha még kérsz, akkor szedsz újra. Ha a gyerekek is megtanulják ezt, akkor sokkal kevesebb maradék keletkezik. Néhány élelmiszer esetén a maradék visszatehető, de ha már összekeverte például a feltéttel, akkor nehezebb a dolgunk.
Sok esetben azonban a maradékokat újra felhasználhatjátok. Találjatok ki közösen új fogásokat! Mutasd meg a gyermekednek, hogy készülnek a rakott ételek, melyekhez a maradék húst vagy rizst használhatjátok fel. Készítsetek közösen szendvicskrémeket vagy pástétomokat. Használjátok a fantáziátokat, élvezzétek a közösen eltöltött időt és vigyázzatok együtt a Földünkre!

Kép: Gustavo Fring fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja