SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A rejtett testközépvonal - így ismerd fel, ha nem alakult ki gyerekednél a kézdominancia

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-03-20
Nagyjából az óvodáskor végéig még teljesen normális, ha a gyerek az éppen közelebb eső kezével nyúl a tárgyakért, vagy ha egyik kezéből a másikba teszi a ceruzát rajzolás közben. Ebben az életkorban ugyanis még létezik a testközépvonal, amely azért felelős, hogy a gyermek mindkét oldala azonos ütemben fejlődjön.
A rejtett testközépvonal - így ismerd fel, ha nem alakult ki gyerekednél a kézdominancia

Misztikusnak hangzó neve ellenére a testközépvonal egy teljesen racionális jelenség: képzeletbeli sorompó a gyerek testének közepén, amely arra készteti a kicsit, hogy mindig az éppen kézre eső oldalát használja tevékenykedés vagy játék közben. Figyelj meg egy autótologató kétévest! Elkezdi a játékot az egyik kezével, majd amikor keresztben eltolta saját maga előtt, átveszi a másik kezébe. Rajzoláskor ugyanígy: a lap közepére érve vagy átveszi a ceruzát a másik kezébe, vagy elforgatja a lapot, hogy továbbra is a számára kényelmesebb oldalon maradhasson.

Ez a jelenség óvodáskorban még természetes. A kiegyensúlyozott fejlődés érdekében 5-6 éves korig szükséges, hogy a gyermek mindkét oldalát egyformán használja. Az iskolába lépéshez azonban már elengedhetetlen, hogy ez a sorompó leomoljon, és a gyermek következetesen használja valamelyik kezét.

Hogy miért ennyire fontos ez? Először is azért, mert akkor válik egyértelművé, hogy a gyermeknek melyik agyféltekéje a domináns. Az emberiség 97 százaléka esetében ez a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, ők a jobbkezesek. Létezik azonban 3 százalék, akik esetében a kreativitást szabályozó jobb agyfélteke az erősebb, ők balkezesek lesznek. Bár ma már közhelynek tűnik, mégis fontos megemlíteni, hogy ebbe semmilyen külső eszközzel ne avatkozzunk be! Még ma is terjednek olyan tanácsok az interneten, hogy az ovist finoman terelgessük a jobb keze használata irányába – ez azonban egy természettől balkezes gyerek esetében többet árt, mint használ.

Gyakorlati szempontból is szerencsétlen, ha egy elsős még nem tudja átlépni a testközépvonalát. Ez főleg írás közben hátráltatja, hiszen ilyenkor a lap közepéhez érve vagy elforgatja azt – ami íráskor egyértelműen probléma – vagy folyamatosan cserélgeti a kezét.

Szülőként egy egyszerű teszttel meg tudod állapítani, hogy a gyermeked kézdominanciája kialakult-e már. Adj elé egy lapot tele mintákkal, és kérd meg, hogy egyesével színezze ki őket. Minden minta után vedd el tőle a ceruzát, és kérd, hogy nyúljon egy másikért. Jegyezd fel, mikor melyik kezét használta. Ideális esetben egy iskolába készülő gyerek már tízből tíz alkalommal ugyanazzal a kezével nyúl a ceruzáért.


Otthoni gyakorlatok

Ha azt látod, hogy ezen a területen késés mutatkozik, néhány egyszerű gyakorlattal otthon is fejleszteni tudod a testközépvonal átlépésének képességét:

  • Taníts neki páros tapsolós mondókákat, amikor szemben állva először a bal, majd a jobb kezeteket ütitek össze!
  • Kérd, hogy fogja meg a jobb kezével a bal fülét, vagy üsse meg a jobb kezével a bal térdét!
  • Egymásnak háttal állva a jobb kezével adjon egy kis tárgyat a te jobb kezedbe. Ezután te vedd át a tárgyat a bal kezedbe, és szintén háttal add át az ő bal kezébe!

Az interneten (például Pinteresten) számos, fényképpel is illusztrált gyakorlatot találsz, amely a testközépvonal átlépését tanító gyakorlatokat mutat be.

Kép: StockSnap / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja