SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az éjszakai bepisilésről a gyermekpszichiáter szemével

Családinet [cikkei] - 2018-06-08
Enurézisről, azaz bevizelésről abban az esetben beszélünk, ha a gyerek akaratlanul, vagy néha szándékosan, nem megfelelő helyre (ruházatba, ágyba) üríti vizeletét olyan életkorban, mikor a kontinencia (visszatartás) már elvárható lenne. Ez általában a négy-ötéves kor. A diagnózis felállításához a tünet ismételt jelentkezése szükséges.
Az éjszakai bepisilésről a gyermekpszichiáter szemével


A bepisilés fajtái

 

Organikus, azaz szervi eredetű, és nem organikus, azaz főként pszichés eredetű bevizelés

Azért fontos ezeknek az elkülönítése, mert ez határozza meg a további teendőket.

A differenciáldiagnózis (elkülönítés) az urológus és nephrológus (vesebetegségekkel foglalkozó orvos) feladata. Vizeletvizsgálat, vese és gerinc Rtg alapján lehet a szervi eredetet igazolni vagy kizárni.
Az organikus eredetű enurézis kezelése elsősorban a fent említett urológus és nephrológus tevékenységi körébe tartozik, míg a nem organikus esetekben általában gyermekpszichológiai, gyermekpszichiátriai kezelésre kerül sor.

Abban az esetben, ha a gyermek 4-5 éves koráig soha nem volt legalább fél éven keresztül szoba/ágy tiszta, primer, azaz elsődleges formáról van szó.
Ha volt a gyerek életében olyan, legalább fél éves időszak, mikor tudta tartani a vizeletét, szekunder, azaz másodlagos enurézisről beszélünk. Ez a megkülönböztetés is a teendők meghatározása miatt fontos.


primer enurézis fennállhat
 

  • a hólyag kapacitásának elégtelen volta,
  • a vizelet ürítésben résztvevő agyi központ, illetve idegpályák éretlen volta esetén,
  • valamint nem megfelelő szobatisztaságra szoktatás következtében.
     

A hólyagfunkció akaratlagos szabályozása tanulási folyamat eredménye.

A megfelelő szobatisztaságra szoktatás ( toalett tréning, kondicionálás ): mikor a szülők (anya) elérkezettnek látják az időt, (képes a gyermek az együttműködésre, tud valamennyire uralkodni a záróizmain, tudja jelezni valamilyen módon szükségletét) leveszik a gyerekről a pelenkát, és elkezdik egyre nagyobb rendszerességgel bilire ültetni.

Próbálják megértetni vele, hogy szeretnék, ha ebbe végezné dolgát. Ha ez sikerül, azonnal megdicsérik, mosollyal jutalmazzák, ami a helyes viselkedés pozitív megerősítése. A szülők másik elvárása, hogy a nadrág száraz maradjon. Siker esetén ezt is örömmel nyugtázzák, ami további megerősítés a gyerek számára.

Mind a primer, mind a szekunder enurézis kialakulásában szerepet játszhat a nem megfelelő toalett-tréning.


Szobatisztaságra szoktatás


A leggyakoribb hibák:
 

  • 1. Túl korai szoktatás: nem várják meg a gyermek megfelelő biológiai-, pszichológiai érettségét, nem veszik figyelembe a fejlődés egyéni ritmusát. Ebben az esetben olyat várnak el a gyerektől, amit nem képes teljesíteni, így ő is, szülei is frusztrálódnak (csalódnak), ami a helyzetet tovább rontja. Ha ilyen körülmények között esetleg mégis kialakul a szoba/ágytisztaság, ez csak labilis (bizonytalan) funkció lesz, melyet későbbi gyerekkori frusztrációk, traumák megzavarhatnak. Ebben az esetben visszaesés következhet be.
     
  • 2. Türelmetlen vagy erőszakos szoktatás: a szülők túl gyors sikert várnak el, főleg azoknál a gyerekeknél, akiknél a beszéd és mozgásfejlődés az átlagosnál gyorsabb volt. Ezekben az esetekben gyakran nem jelzik vissza a kisebb sikereket, nem erősítik meg a helyes viselkedést, hanem sikertelenség esetén csalódottságuknak adnak hangot. Ez a gyermekben szorongást, agresszív indulatot válthat ki, ami miatt esetleg nem lesz hajlandó megfelelni az anyai elvárásnak. Tiltakozása, szembenállása (oppozíciója) fejeződhet ki az enurézisben.
     
  • 3. Hiányos szoktatás: elhanyagoló családban, intézetben nevelkedő gyerekeknél nincs kinek teljesíteni. A megerősítés hiánya miatt a gyerek érdektelenné, motiválatlanná válik.
     
  • 4. Pszichológiai okok:
    Zavaró életesemények: gyakorlati tapasztalat, hogy a korai években átélt negatív életesemények (Pl.: felbomlott család, komolyabb feszültségek családon belül, testvér születése, testi betegségek, anyától való elszakadás)
    Nem megfelelő családstruktúra: határokat sem családon belül, sem kifele nem tartó családoknál
    Mindent megengedő vagy mindent keményen tiltó családok nehezebbé, ill. labilissá teszik a szobatisztaság kialakulását.

Az enurézis kezelésében a legelterjedtebb módszerek a hólyag-tréning (mind a két formája), a pszichoterápia és végszükség esetén az átmeneti gyógyszeres segítségadás.
 

A hólyag-tréning két formája:
 

1. Vizelet visszatartás gyakorlása: 

a vizelési inger megjelenése és a vizelés megkezdése közötti időtartamot a gyermek naponta 2-3 perccel megpróbálja növelni.


2. A vizelés többszöri megszakítása: 

a gyermek elkezd vizelni, és közben újból és újból megszakítja a vízsugarat. Itt a megszakítások számának növelése a cél. Mind a két esetben naptárban jelöli a gyerek az elért eredményt, sikert. Az egyes módszereket 3-4 hétig érdemes próbálni, majd szünet után lehet megismételni. Természetesen mind a két esetben a szülő támogató segítsége szükséges.

Csak abban az esetben szabad ezzel a módszerrel próbálkozni, ha:

  • A gyerek idegrendszere már biztosan eléggé érett a kondicionálásra és pszichésen is egyensúlyban van, vagy szakember támogatásában részesül,
  • Ha a szülő kellő időt tud fordítani a gyakorlásra, ha képes az apró sikereknek igazán örülni, s ezt szeretettel, mosollyal visszajelezni. (Ezzel pozitívan megerősíti a gyereket, stressz nélkül motiválja további igyekezetre.) Ha a szülő csalódott, türelmetlen, túlterhelt, vagy a szülő-gyerek kapcsolat valami miatt amúgy is terhelt, nem szabad szakember segítsége nélkül elkezdeni a tréninget.

Szoktak még próbálkozni az éjszakai ébresztés módszerével, de ezzel mi nem tudunk egyetérteni.
Egyrészt a gyerekek többsége nehezen ébreszthető fel egészen, s így félálmukban megpisiltetve őket az idegződik be, hogy ilyenkor szabad ellazítani a hólyagzáró izmokat, s ezzel csak megerősítjük az éjszakai ágybavizelést. Másrészt minden gyermeknek szüksége van az egészséges fejlődéshez a nyugodt, zavartalan alvásra. Ez a módszer nem a gyerek örömteli közreműködésére, hanem a szülő kemény beavatkozására épít.

Tréningre nem szűnő primer enurézis esetén, illetve szekunder enurézisnél, ha nem egyértelmű és megoldható a kiváltó ok (pl. anya ideiglenes távolléte, óvodába szoktatás kezdete, testi betegség utáni állapot), mindenképp indokolt és fontos a gyermekpszichológus, gyermekpszichiáter felkeresése pszichoterápiás, és esetleges gyógyszeres kezelés céljából.

Szerző: Dr. Rigler Ilona

Több, hasonló cikket is találsz a https://www.gyogyhirek.hu oldalon.

Forrás: gyogyhirek.hu
Indexkép: maxpixel

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja