SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Új nevelési program a kisgyermekkori angolnyelv-oktatáshoz

Fürész-Mayernik Melinda [cikkei] - 2018-03-22
 [X]

Pedagógusként valószínűleg Ön is gyakran szembesül azzal, hogy nyelvtanár és nyelvtanár, tanítási módszer és tanítási módszer között hatalmas különbségek lehetnek eredményességben. Mitől függ, hogy a gyerekek szívesen fogadják-e be az idegen nyelveket, vagy egy életre elmegy a kedvük tőlük? Olvasson tovább, és mindenre választ kap, valamint egy új nyelvoktatási programmal is lehetősége nyílik megismerkedni.
Új nevelési program a kisgyermekkori angolnyelv-oktatáshoz

A módszertani program alapítójáról


Fürész-Mayernik Melinda az Angol Kalauz - Kisgyermekkori angol nyelvi nevelési program alapítója, és a program alapját képező Angol kalauz a mondókák világába illetve a Do it in English! nyelvhasználati kézikönyvek könyv szerzője. Két gyermekét neveli magyarul és angolul, angol szakos tanító, közel 10 éve tart kisgyermekek és családjaik számára babaangol és ovis angol foglalkozásokat.

Angol Kalauz - játékos nyelvtanulás

Március 31-én babaangol és ovis angol módszertani-gyakorlati képzési napot szervez Budapesten, amelynek célja, hogy a résztvevők, leendő foglalkozásvezetők megismerjék, hogy miért is olyan fontos elkezdeni kisgyermekkorban egy idegen nyelv elsajátítását és ennek milyen módszertani feltételei vannak.  

Mit jelent az Angol Kalauz program?


A statisztikák szerint Magyarországon a felnőtt lakosság mindössze 37%-a beszél legalább egy idegen nyelvet. (Eurostat, 2017.) Az emberek, még ha hosszú éveket is töltöttek idegen nyelv tanulásával, félnek megszólalni. Ennek számos oka lehet, de egy alapvető indok talán, hogy nem a számukra megfelelő módszert választották a nyelvtanuláshoz. A személytelen, érzelemmentes, magolós módszerek erősítették a gátlásaikat, és nem adtak sikerélményt, örömöt a nyelvtanulás során.

A Fürész-Mayernik Melinda által kidolgozott Angol Kalauz program alapját a mondókák és dalok, játékos-mozgásos tevékenységek adják és nagy mértékben alapoz a szülő-gyermek kapcsolatra, az utánzásra, ismétlésre és a relaxációs technikákra. A szülővel együtt töltött minőségi idő, a kötődés és a pozitív visszajelzések illetve a minta hangsúlyos a programban, így egy biztonságos környezetben, észrevétlenül, az anyanyelv elsajátításához hasonló módon ismerkedhetnek meg a kicsik az angol nyelvvel. Ezáltal az számukra a kommunikáció eszköze lesz és nem félnek megszólalni, hiszen anyanyelvükhöz hasonlóan használhatják a második nyelvet, ahogyan a kétnyelvű családokban felnövő társaik.

Angol Kalauz - játékos nyelvtanulás

A program alapvető célja, hogy akár 3-4 hónapos kortól megismertesse a babákat az angol nyelv hangzásával, ritmusával. Ezt közös ölbeli játékokkal, simogatókkal, babusgatókkal, csiklandozókkal teszi, amelyeket a foglalkozásokon a szülők megtanulhatnak, s később otthon ők maguk is énekelhetik a kicsiknek. Így a program a népszerű Kerekítő foglalkozások módszertanát ötvözi a kétnyelvű nevelésben bevált stratégiákkal, mindezt úgy, hogy a magyar családokkal megismertesse az angolszász kultúrát, mondóka- illetve dalkincset. A program segítségével azok a szülők is tudnak gyermekeikkel angolul mondókázni, énekelni, akik egyébként nem nagyon beszélik a nyelvet, így plusz hozadék, hogy a szülő is a gyermekével együtt tanulhat angolul. A módszertani anyagok az otthoni angolozást is támogatják.

Az Angol Kalauz program a kisgyermekek angol nyelvi nevelésére, fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, komplex módszerre építve ismerteti meg a kicsiket és a szülőket a nyelvvel.

 

Mire építkezik az Angol Kalauz program?

 

  • multiszenzoros technikák alkalmazása: többféle érzékszervi modalitás bevonása a „tanulásba”
  • az anyanyelv elsajátításához hasonló módszerek, a szülővel együtt, szoros bizalmi kötelékben, biztonságos háttérrel, ölbeli játékokkal, tevékenységekkel
  • a kétnyelvű nevelésből jól ismert egy szülő-egy nyelv stratégia alkalmazása
  • tradicionális angol nyelvű mondókák és gyermekdalok alkalmazása, amellyel komplex személyiségfejlesztés érhető el, ezen kívül a zenei fejlesztés is megvalósul, mint egy zenebölcsiben
  • a hagyományos angol nyelvű mondókák és gyermekdalok mellett mai népszerű előadócsapatok dalait is bevonjuk, mint például a népszerű Super Simple Learning és the Learning Station
  • gyermekirodalom: klasszikus és modern mesék, bábozás
  • hatékony kommunikáció, here and now situations („itt és most helyzetek”), meaningful context, párbeszéd – nem puszta kérdés-válasz bemagolás és mondókák betanulása
  • mozgás, mozgásfejlesztő eszközök alkalmazása: mászó alagút, ejtőernyő, labdák
  • relaxációs technikák, amelyek a még mélyebb raktározást segítik elő
  • gyermekjátékok, tevékenységek
  • otthoni segédlet: a hanganyagokon túl módszertani támogatás, folyamatos motiválás és támogatás a szülőknek, heti tervekkel, tervezetekkel.

Hogyan történik a képzés? Milyen segítséget kapnak a pedagógusok?


A magyar családok számára fejlesztett gyermeknyelvoktatási-program módszertani-gyakorlati képzésén vehetnek részt pedagógusok március 31-én, Budapesten, ahova még van lehetőség csatlakozni.

Az Angol Kalauz babaangol és ovis angol módszertani-gyakorlati képzése online, otthonról kényelmesen elvégezhető elméleti anyagát a személyes és jó hangulatú képzési napon ültetik át a pedagógusok a gyakorlatba. A képzés során az életkori sajátosságoknak megfelelő meséket, dalokat, körjátékokat, ölbeli játékokat és mondókákat tanulnak meg. Megismerik a szemléltetési módszereket, ami ebben a korban a megértés miatt kulcsfontosságú. Mozgásos tevékenységeket, figyelemfelkeltő és motivációs technikákat sajátíthatnak el a program alapítójától.

Angol Kalauz - játékos nyelvtanulás

A program alapját képező Angol kalauz a mondókák világába című könyv a British Council Családi angol programja ajánlásával jelent meg, és az ország több óvó- és tanítóképzőjén is használják a hallgatók. A mondókás gyűjtemény több, mint 300 angol mondókát és gyermekdalt tartalmaz tematikus gyűjtésben babakortól kisiskolás korig az eljátszásukhoz szükséges magyar nyelvű gyakorlati tanácsokkal, angol anyanyelvi hanganyaggal és színezőkkel, amelyek akár több évre elegendő anyagot biztosítanak az angol nyelvű gyerekfoglalkozásokhoz. Az elmúlt hónapban jelent meg a program alapítójának legújabb könyve, a Do it in English! nyelvhasználati kézikönyv is, mely a pedagógusok számára egy olyan kifejezésgyűjtemény, mellyel kreatív tevékenységeket (gyöngyfűzés, gyurmázás, papírhajtogatás, festés, ragasztás, ollóhasználat stb.) mozgásos tevékenységeket, bábozást vezethetnek angolul, hiszen a tevékenységbe ágyazott nyelvelsajátítás az egyik leghatékonyabb módja a nyelv rögzülésének. Angol Kalauz honlapján számos ingyenesen letölthető segédanyagot is találunk, tematikus csomagokat, amelyek egy-egy téma körüljárását segítik, illetve online (otthonról kényelmesen végezhető) babaangol és ovis angol módszertani képzés elméleti moduljait és az ehhez szorosan kapcsolódó gyakorlati-szakmai napokat, valamint népszerű angol nyelvű gyerekkönyveket, melyek a sokoldalú angol nyelvi fejlesztést szolgálják. A babaangol és ovis angol programokhoz éves tervezetek, óravázlatok, videós segédlet, anyanyelvi hanganyag és eszköztár szolgálja a pedagógusok munkájának megkönnyítését, valamint folyamatos szakmai közösségben a fejlődést, és az élmények, tapasztalatok megosztását, új ötletek gyűjtését egész évben.
A szerző gyerekeknek szánt angolos anyagaival a Dörmögő Dömötör és Tappancs magazinokban is találkozhatunk.

Az Angol Kalauz program alapján vezetett foglalkozásokat országszerte megtalálják az érdeklődő szülők, egyre nagyobb az igény, hogy minél több helyen induljanak hasonló foglalkozások az országban, ezért az Angol Kalauz módszertani-gyakorlati képzési napot mind a babaangol, mind az ovis angol foglalkozások vezetéséhez évente többször is megrendezik.

Angol Kalauz - játékos nyelvtanulás

Ha szeretne Ön is a lakóhelyén, óvodájában egy elismert program alapján, támogatással, kidolgozott éves tervezetekkel megismertetni a gyermekeket az angol nyelv szépséges világával, akkor keressen minket bátran, akár kihelyezett képzést, műhelymunkát is tartunk!

Babaangol-modszertani-kepzes-pedagogusoknak

Ovisangol-modszertani-kepzes-pedagogusoknak

 

Fürész-Mayernik Melinda


Fürész-Mayernik Melinda
Baba- és gyermek angol oktató, tanácsadó

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/402-80-92
E-mail: info@angolkalauz.hu
Honlapok: http://www.angolkalauz.hu
Facebook: www.facebook.com/angolkalauz

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja