A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kreatív játékok, melyek észrevétlenül fejlesztik gyermeked

Németh Noémi [cikkei] - 2016-03-16
A kicsik életében központi szerepet kap a játék. Segítségével kijátsszák magukból félelmeiket, fény derülhet belőlük a szorongásaikra, vágyaikra, érzéseikre. Tökéletes szórakozás, amivel eltölthetik idejüket, ami megmozgatja a fantáziájukat és fejleszti a kreativitásukat; néhány játék azonban - észrevétlenül - ezen felül még sok más képességüket is fejleszti.
Kreatív játékok, melyek észrevétlenül fejlesztik gyermeked

Íme, 5 játékötlet, ami az öltöztethető babák és kisautók mellett talán ritkábban kerül elő - pedig érdemes lenne többet foglalkozni velük, hisz a remek szórakozás mellett folyamatosan, "észrevétlenül" fejlesztik gyermeked.


1. Gyurmázzatok!

A gyurma népszerűsége nem véletlenül töretlen már évtizedek óta. Minden gyerek imádja "dögönyözni" a színes, illatos gombócokat, melyekből tényleg bármit el lehet készíteni, ami csak felmerül a kis buksikban. Miért olyan különleges ez?

Nos, a rajzolással ellentétben itt valódi, térbeli, megfogható tárgyakat alkothatnak a kicsik. Ez pedig felettébb nagy élményt okoz abban az életkorban, amikor az ember még a cipőfűző bekötésében, vagy a harisnya felhúzásában is az anyukája segítségére szorul. Ahogy kinyílik a gyurmás doboz fedele, egy új világ tárul ki számukra, ahol pillanatok alatt elkészíthetnek egy igazi pöttyös labdát, egy cicát, sőt, még anyát, vagy apát is!

Mit is fejleszt a gyurmázás?

 • A megfigyelőképességet: hisz bármit is gyárt a kicsi a gyurmából, azt egy minta alapján másolja. Ahhoz, hogy az a cica tényleg cica legyen és ne oroszlán, minden apró részletet alaposan kell tanulmányoznia egy igazi macskán, és csak utána tudja elkészíteni a saját mini változatát. Ha a végeredmény elsőre mégis oroszlán lenne, szintén alapos megfigyelés révén fogja felismerni, hogy valami nem stimmel vele. Újra és újra meg kell vizsgálnia a cica minden egyes részét, így készítheti el végül a tökéletes cicust, amivel aztán ő is elégedett lesz.
 • A memóriát: amikor emlékezetből próbálja elkészíteni a zsiráfot, bizony meg kell dolgoztatnia a memóriáját, hogy pontosan maga előtt lássa az állatot: milyen hosszú is a lába? Hogy néz ki a farka és a füle? Mire minden részlet a helyére kerül, a gyerek észrevétlenül is rá volt kényszerítve arra, hogy végig, erőteljesen használja az emlékezőtehetségét.
 • A kreativitást: mint minden olyan játék, amely során a saját, egyedi ötletei alapján alkot a gyerek, a gyurmázás is nagymértékben fejleszti a kreativitást.
 • A finommotorikát, kézügyességet: a gyurmázás bizony néha kemény munka. Nem egyszerű dolog elkészíteni a legapróbb részeket, cérnavékony szálakat sodorni, egymáshoz tapasztani a különféle alkatrészeket úgy, hogy semmi ne nyomódjon össze, és ne dőljön szét az egész… ahogy egyre többet gyakorolja, egyre óvatosabban illeszti össze az elemeket, egyre pontosabban alakítja ki az apró részleteket: folyamatosan fejlődik a kézügyessége. A nyomkodás, gyúrás, sodrás, dögönyözés hatására pedig erősödnek az ujjai, a csuklója, és tenyerének izmai.
  A finommotorika megfelelő fejlettsége a későbbiekben az iskolaérettség egyik alapfeltétele lesz, így ennek fejlesztése nagyon fontos feladat. A gyurmázás egy tökéletes módszer arra, hogy játékosan, észrevétlenül alakuljanak ki gyermeked megfelelő képességei az iskolakezdés idejére.

Kell-e még győzködnünk valakit a gyurmázás pozitív hatásairól?

Még nagyobb lehet az alkotás öröme, ha speciális, gyurmához készült eszközöket is bevontok a játékba: a labdán és kutyuson túl így már készíthet akár egy tökéletes pizzát, goffrit, vagy fánkot is. A kicsik nagyon szívesen bújnak a családi szakács szerepébe: elkészítik, majd apró tányéron szolgálják fel a menüt a szülők és testvérek számára, akik végül lelkesen “el is fogyasztják” a finom vacsorát. Ki ne játszott volna még ilyet gyermekével?

Körülnéztünk, milyen izgalmas eszközöket találhatunk a Játéknet.hu webáruházban, ha nem az otthoni só-liszt gyurmával szeretnénk bíbelődni, hanem a gyerekek számára izgalmas, vonzó, és jó minőségű minőségi terméket szeretnénk. 

Egy nagyszerű eszköz az egész család szórakoztatására és gyermeked játékos fejlesztésére: Gyurmakészlet apró eszközökkel, melyekkel gyurmaédességeket készíthet a kicsi.

 

2. Alkossatok valami maradandót!

Számos játékötlet közül választhattok, amely során alkothat a kicsi valami kézzelfoghatót és maradandót. Ezeknél különösen meg fogja dolgoztatni a gondolatait és kreativitását, hisz a cél egy használható tárgy, vagy szobadísz készítése lesz, ami akár éveken át szem előtt lesz a későbbiekben - így különös odafigyeléssel fog megtervezni minden apró részletet, díszítést. Néhány példa:

 • A csodálatos gyurma-alkotások általában egy nagy, egybegyúrt kupacként végzik végül, amit sokszor fájó szívvel áldoznak csak fel a kicsik - főleg, ha nagyon sokáig dolgoztak vele. Ha viszont süthető gyurmát választotok, nem kell fájdalmas búcsút venni az elkészült művektől: egy gyors sütés után a gyerekszoba állandó díszévé válhatnak.
 • Gipszöntő készlettel csodaszép díszeket készíthet a kicsi az előre gyártott formáknak köszönhetően, amit aztán úgy díszít és fest ki, ahogy csak szeretne. Egy pillangó szárnyának megtervezéséhez például rengeteg kreativitásra lesz szüksége, szépérzékének alakulása és fejlődése pedig már csak hab a tortán.
  Egy gipszöntő szett, mellyel szuper otthoni dekorációt: hűtőmágnest készíthetnek a kicsik:
   

 

 • Az agyagedény készítés régebben még a nyári táborok különleges programjának számított - ma már otthon is bármikor nyithattok egy mini, házi agyagozó műhelyt. Az edénykék megformálása különösen fejleszti a kézügyességet, a tervezés és díszítés folyamatához pedig itt is nagy adag kreativitásra lesz szükség. Egy egyszerű, könnyen használható játékötlet: Agyagedény készítő készlet
   

   
 • Biztosan örömmel készítene a kicsi egy igazi használati tárgyat: például egy szép cserepet, edényt, vagy vázát anyának! A forma és díszítés itt is nagy szerepet kap, így fejlődik az esztétikai érzék és egyben a kézügyesség is. Próbáljátok ki ezt a fazekas játékkészletet:
   

 

A szem-kéz koordináció fejlesztése ennél a játéknál különösen nagy szerepet kap, hisz a korongon pörgő tárgyat feszülten kell figyelni ahhoz, hogy formái valóban úgy alakuljanak, ahogy azt a gyermek előre megtervezte. A kis kezeknek pedig gyorsan kell mozogni, korrigálni, alakítani az edény széleit, azonnali kézmozdulatokkal kell reagálni akkor, amikor a szem úgy látja, hogy valami nem stimmel a formával.


3. Készítsetek mozaikot!

Ez a - kicsik körében igen népszerű - játék szintén nagyon jó hatással lehet gyermekedre.
Az apró elemek pontos helyének megtalálása, felragasztása során szintén fejlődik a megfigyelőképesség, a finommotorika, a szem-kéz koordináció - épp ezért része gyakran a mozaikozás az óvodai játéknak, sőt, még az iskolai feladatoknak is.
A mozaikkészítés olyannyira fejlesztő hatású, hogy a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek speciális terápiájának is alapvető részévé vált.

Melyik kislány ne készítene el örömmel egy egész, csillogó tündérországot?

Sőt, a modern játékoknak köszönhetően a mozaikkészítést már akár térbeli formákkal is kombinálhatjátok. Egy 3 dimenziós babát kirakni apró darabokból még nehezebb, mint egy egyszerű mozaikkép elkészítése, vagy egy gyurmababa megformálása - így e játék esetében a fejlesztő hatás még erőteljesebben működik, mint a többinél.

Ezzel a formázható mozaikkészlettel ki is próbálhatják a gyerekek, tesók, hogy ki tud szebb szoknyát, ruhát készíteni a mozaikbabának:

 

4. Modellezzetek!

A finommotorika és kézügyesség fejlesztése, a precízség és türelem gyakorlása mind-mind a modellezés pozitív hatásai közé tartozik. Az alkatrészek összeillesztése csak igen komoly megfigyelés révén sikerülhet (mely készség eközben folyamatosan fejlődik), és a kézügyességnek, a nagyon óvatos és pontos mozdulatoknak is nagy szerepe van az alkotás során. Az elkészült tárgyat (repülőt, hajót, űrhajót, vagy bármi mást) végül ki is kell festeni, így a kreativitás is teret nyer: a gyermek lemásolhatja az ábrán látható díszítést, de úgy is dönthet, hogy teljesen egyedi, új külsőt tervez.

Mi mást készítenének szívesebben manapság a kisfiúk, mint egy i-g-a-z-i Star Warsos űrhajót?! :)

 

5. Fessetek húsvéti tojást!

Ez a minden tavasszal esedékes program általában kicsik és nagyok számára is nagy élmény. Ha a cél - az alkotás örömén és közös szórakozáson túl - gyermeked képességeinek fejlesztése, akkor az egyszerű tojásszínezés után megpróbálkozhattok egy picit összetettebb díszítéssel is. A kisebbek még biztosabban rajzolgatják tele a húsvéti tojást például alkoholos filccel, de a nagyobbacskákat már megismertetheted a viaszos tojásfestés technikájával is. Itt már igazán komolyan kell összpontosítani a kézmozgásra, egy teljesen üres tojás díszeinek megtervezése pedig hatalmas kreativitást és esztétikai érzéket igényel. Gyönyörű, igazi hagyományos húsvéti tojásokat készíthettek így, aminek csodájára járnak majd a locsoló legények.
Ha már te sem tudod pontosan, hogy hogy is kell készíteni, megismerheted a viasz-írás technikáját az alábbi könyvből:
 Kellemes játékos fejlődést kívánunk!


 

NYEREMÉNYJÁTÉK!

A gyermekek egészséges fejlődéséhez nagyban hozzájárulnak a kreatív játékok, mint például a gyurmázás, ahol a csöppség fantáziájára van bízva, hogy mi is készül belőle.

Most mi is hozzájárulunk a gyermeked fejlődéséhez, és nyerhetsz tőlünk egy nagyszerű Playgo gyurmakészlet, ami többfunkciós munkaasztalkával többórás, kreatív kikapcsolódást nyújt a gyerekek részére.
Ahhoz, hogy nyerj, nincs más dolgod, mint helyesen válaszolni az alábbi kérdésre március 23. éjfélig, mi pedig másnap (március 24-én) kisorsoljuk azt a szerencsést, aki megnyerik tőlünk a gyurma centert.
A nyertes nevét kiírjuk a cikk aljára, és e-mailben is értesítjük.

A megnyerhető Gyurma center:

Ha szeretnéd, hogy már húsvét előtt játszhasson gyermeked ezzel a szuper gyurmakészlettel, ezen a linken már most megrendelheted: https://www.csaladinet.hu/index.php?module=redirect&p=jateknet_gyurmacenter

 

 

 

 

 

(Figyelem! A teljes tartalomért kattintson ide!)

MÁSIK HÚSVÉTI NYEREMÉNYJÁTÉKUNKAT ITT TALÁLOD

Képek: www.jateknet.hu, www.pixabay.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja